Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY"— Transkript prezentace:

1 ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _IZOLAČNÍ MATERIÁLY-III Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektrotechnologie Ročník: I. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 KAPALNÉ IZOLANTY Laky - jsou to roztoky filmotvorných látek v organických rozpouštědlech. Filmotvorné látky jsou přírodní nebo syntetické pryskyřice, vysychavé rostlinné oleje a asfalty. Rozpouštědla jsou: benzin, terpentýn, etylalkohol, xylén, toluen apod. Rozpouštědla lze zčásti nahradit ředidly. Lak tuhne odpařováním rozpouštědel, ředidel i chemickými reakcemi (oxidací, polykondenzací či polymerací). Bezrozpouštědlové laky tvrdnou následkem chemických změn.

4 Podle chemického složení rozlišujeme laky:
z přírodních pryskyřic (lihové laky) z vysychavých olejů (olejové laky) ze syntetických pryskyřic (syntetické laky) Laky z vysychavých olejů se používají jako ochrana proti povětrnostním vlivům. Fenolformaldehydové laky se používají k napouštění vinutí. Polyamidové laky slouží k izolaci vodičů. Bezrozpouštědlové laky se používají na vakuově tlakovou impregnaci cívek.

5 Epoxidové laky se připravují jako rozpouštědlové pro izolaci vodičů nebo bezrozpouštědlové k napouštění nebo lepení. Silikonové laky vykazují malé změny elektroizolačních vlastností při změně teploty. Jsou velmi pružné a odolávají zvýšené teplotě při pájení. Termolepivé laky vytvářejí na lakovaných vodičích tenký termoplastický film, který po zahřátí změkne a slepí dráty navinuté do tvaru cívky.

6 MINERÁLNÍ OLEJE Podle použití je dělíme na: transformátorové kondenzátorové kabelové Minerální oleje tvoří velkou skupinu kapalných dielektrik (izolantů) dnes značně používaných. Získávají se z ropy destilací. Chemické složení oleje určuje jeho vlastnosti. Hlavní funkcí transformátorového oleje je chlazení transformátoru: Olejové kompaundy s kalafunou se používají k impregnaci kabelů.

7 MINERÁLNÍ OLEJE Úlohou oleje ve spínačích je především co nejrychleji uhasit a přerušit obloukový výboj, ke kterému dochází při oddálení kontaktů. U olejů do kondenzátorů se požaduje větší stabilita. Olejové kompaundy s kalafunou se používají k impregnaci kabelů.

8 SYNTETICKÉ KAPALINY Syntetické kapaliny mají vedle izolačních a dielektrických vlastností také vynikající vlastnosti chemické. Jsou nehořlavé a prakticky nestárnou. Jejich cena je však ve srovnání s minerálními oleji vyšší. Kromě ceny brání jejich rozšíření i ekologické aspekty. Vhodné náhrady jsou polybutany, které mají vysokou stabilitu i při teplotách nad 100°C. Používají se jako náplň nebo mpregnant pro kabely, svitkové kondenzátory aj. Patří sem rovněž metylsiloxanový (silikonový) olej. Silikony jsou syntetické hmoty, jsou chemicky stálé, snášejí vyšší teploty a mají vynikající elektrické vlastnosti.

9 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektrických materiálů. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce součástek a komponent pro elektrotechniku. Použité zdroje: IŽO, TEKELY Elektrotechnické materiály pro SOU SNTL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY"

Podobné prezentace


Reklamy Google