Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.32_U_vody Datum: 4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

U rybníka … U rybníků žije velké množství zajímavých zvířat a roste mnoho zajímavých rostlin.
65.1 Potok, řeka, rybník - zásobník
Rostliny našich rybníků 4.ročník
U vody Živočichové DUM 19/1.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Voda, vzduch, půda a oheň 3. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
VODNÍ EKOSYSTÉMY V ČR přirozené: umělé: se stojatou vodou:
EKOSYSTÉM RYBNÍK, POTOK, ŘEKA - poznávačka
 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem  Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka  projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme Tento projekt č. CZ.1.07/1.1.07/ spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.29_Vánoce Datum: 2.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_PRVOUKA.
SPOLEČENSTVO RYBNÍKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.19_Stavba_vety_oznamovaci_a_tazaci.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.23_Muj_domov Datum:
Jméno:. * Pstruh říční * Zelené řasy * Rak říční * Kapr obecný * Štika obecná * Skokan hnědý * Blatouch bahenní * Leknín bělostný * Kachna divoká rybník.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.14_Pohádka Datum: 12.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.07_Rodina Datum: 18.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.03_Hygiena Datum:
Živočichové u vody 3. ročník.
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VY_32_INOVACE_19_VODA_význam vody (opakování)
Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ. 1. Bal
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.07_Procvičování_malých_tiskacích_písmen_ve_větách.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.10_Volně_žijící_zvířata.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.11_Prace_s_literárním_textem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.10_Orientace_v_textu.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.09_Slovo_a_věta Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.22_Dopravni_prostredky.
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.28_Zima Datum: 3.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.28_Souhlasky_mekke.
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.34_Živá_a_neživá_příroda.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.17_Bydliště Datum:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.18_Léto Datum: 26.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.04_Čtení_s_porozuměním.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.19_Rostliny_v_lete.
Pří_039_Rozmanitost přírody_Společenstva vod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Poznávačka živočichové a rostliny vod
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.31_Slovesa Datum: 10.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.26_Cas Datum: 12.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.27_Podzim Datum: 13.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.32_U_vody Datum: 4. 11. 2013 Ročník: druhý Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: U vody Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace je určena žákům druhých tříd a slouží k procvičování vědomostí o vodě, vodních tvorech a rostlinách. Žáci poznávají živočichy a hmyz žijící ve vodě nebo u vody, řadí za sebou správně věty o pohybu vody v přírodě a určují, k čemu všemu člověk vodu potřebuje.

U V O D Y Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Balejová.

Nejprve si přečti článek: Voda je jednou z podmínek života na Zemi. Potřebují ji rostliny, zvířata i lidé. V přírodě se setkáváme s vodou stojatou (rybník, moře) a tekoucí (potok, řeka). Voda v moři je slaná. Pít můžeme jenom pitnou vodu (z vodovodu nebo v balených lahvích). Voda se vyskytuje ve třech podobách jako tekutina, pára a led. Důležitá je pro nás dešťová voda, která se vsakuje do půdy a dostává se do řek. U vody žije mnoho živočichů a rostou rostliny, které potřebují hodně vláhy.

Pojmenuj správně živočichy, kteří žijí ve vodě nebo u vody.

Přiřaď správně názvy k rostlinám a k hmyzu,který se vyskytuje u vody. blatouch rákosí leknín pomněnka ovád moucha vážka komár

Očísluj věty tak, aby šly správně za sebou. Proto se na řekách budují přehrady a hráze. Déšť a sníh se vsakují do země a stékají do řek. 1. Voda ze země se vypařuje a stoupá vzhůru. Při ochlazení z mraků prší nebo sněží. Na obloze se tvoří mraky. Když hodně prší, řeky se mohou rozvodnit. 2. 3. 4. 5. 6.

Vyprávěj podle obrázků, k čemu všemu člověk používá vodu.

Následuje řešení:

Pojmenuj správně živočichy, kteří žijí ve vodě nebo u vody. Kapr obecný Kachna divoká Labuť veliká Čáp bílý Štika obecná Rosnička zelená Mlok skvrnitý Užovka obojková Bobr evropský

Přiřaď správně názvy k rostlinám a k hmyzu, který se vyskytuje u vody. leknín blatouch pomněnka rákosí ovád komár moucha vážka

Očísluj věty tak, aby šly správně za sebou. Proto se na řekách budují přehrady a hráze. 6. 4. Déšť a sníh se vsakují do země a stékají do řek. 1. Voda ze země se vypařuje a stoupá vzhůru. 3. Při ochlazení z mraků prší nebo sněží. 2. Na obloze se tvoří mraky. Když hodně prší, řeky se mohou rozvodnit. 5.

Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit. 2013-11-04]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Letící ptáci http://www.clker.com/clipart-11914.html Slunce http://www.clker.com/clipart-6492.html u vody http://www.clker.com/clipart-2517.html Žába http://www.clker.com/clipart-160094.html Labuť http://www.clker.com/clipart-swimming-swan.html letící pták http://www.clker.com/clipart-flying-bird-1.html Loďka http://www.clker.com/clipart-row-boat-with-oars.html Jezírko http://www.clker.com/clipart-49600.html Vodovodní kohoutek http://www.clker.com/clipart-dripping-faucet.html Konev http://www.clker.com/clipart-52364.html Žluté kachny http://www.clker.com/clipart-4612.html Žába s lilií http://www.clker.com/clipart-frog-and-lilypad.html Kachna http://www.clker.com/clipart-walking-duck.html Kapr obecný http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Common_carp.jpg Kachna divoká http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anas_platyrhynchos_male_female_quadrat.jpg Labuť veliká http://cs.wikipedia.org/wiki/Labu%C5%A5_velk%C3%A1 Čáp bílý http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%A1p_b%C3%ADl%C3%BD Štika obecná http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Esox_lucius_Prague_Vltava_1.jpg Rosnička zelená http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hyla_arborea,_juv_2.jpg Užovka obojková http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:U%C5%BEovka_obojkov%C3%A1_-_Natrix_natrix.jpg Mlok skvrnitý http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mlok.JPG Bobr evropský http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Beaver_pho34.jpg Leknín http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leknin2.jpg Blatouch http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Caltha_palustris_a.jpg Pomněnka http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Forget-me-not_close_600.jpg Rákosí http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wicken_Lode1.JPG Komár http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kom%C3%A1r.JPG Moucha http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Musca_domestica_September_2007-1 Vážka http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Orthetrum_cancellatum_(male).JPG Řeka http://www.clker.com/clipart-345794.html Kapradina http://www.clker.com/clipart-15674.html Zamyšlená žába http://www.clker.com/clipart-1751.html Sklenice s pitím http://www.clker.com/clipart-3938.html Konvice http://www.clker.com/clipart-electric-water-boiler.html Hrnec http://www.clker.com/clipart-steal-pot.html Pračka http://www.clker.com/clipart-10553.html Umyvadlo http://www.clker.com/clipart-bathroom-sink.html Vana http://www.clker.com/clipart-bathroom-sink.html Bazén http://www.clker.com/clipart-swimming-pool.html Květina http://www.clker.com/clipart-4366.html © Mgr. Pavla Balejová 201