Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Živočichové u vody 3. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Živočichové u vody 3. ročník."— Transkript prezentace:

1 Živočichové u vody 3. ročník

2 Materiál je určen pro výklad učiva prvouky ve 3. ročníku
Materiál je určen pro výklad učiva prvouky ve 3. ročníku. Jeho prostřednictvím se žáci blíže seznámí s některými živočichy žijícími u vody. Žáci nejdříve z vlastních zkušeností zakroužkují podrobnosti o zvířeti, jehož obrázek vidí a napíší jeho název. Posléze mohou vyhledat informace v krátkém textu a z tohoto snímku se vrátit zpět a odpovědi případně opravit. Úvodní fotografie slouží k přiblížení společenstva vod.

3 Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor: Bc. Jana Weisová Název: Živočichové u vody Vytvořeno: Odpilotováno: 04/2012 /3.ročník Téma: Společenstva živočichů, dělení živočichů Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

4

5

6

7

8 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

9 Živí se ptáky a drobnými savci.
UŽOVKA STROMOVÁ Jedná se o nejedovatého hada, který není přímo vázán na vodu, ale rád se zdržuje u vody. U nás se vyskytuje v Podyjí. Obvykle dosahuje asi 1m, někdy však i přes 2 metry. Zbarvená se různě, od žluté, hnědé a šedé až po téměř černou barvu. Po těle má skvrnky a břicho má žluté až bílé. Živí se ptáky a drobnými savci. Je to mírný had, který je rád v blízkosti lidského obydlí, v ohrožení se výhružně staví nebo uprchne, sama.

10 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

11 VYDRA ŘÍČNÍ Žije u sladké vody, stojaté i tekoucí. Váží 3 – 10 kg a dosahuje délky až 80 cm. Na končetinách má plovací blány a její ocas je velmi svalnatý. Ve vodě vydrží i více než 5 minut a živí se především rybami, obojživelníky a drobnými savci.

12 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

13 Živí se drobnými živočichy i rostlinami, obvykle i mršinami.
RAK ŘÍČNÍ Je to bezobratlý korýš, žijící ve sladké vodě. Dorůstá až do délky 25 cm. Žije pouze ve vodách, které nejsou znečištěné. Dýchá pomocí žaber a dokáže přežít i na suchu, pokud mu žábra neoschnou. Jak rak roste, svléká krunýř a než mu ztvrdne nový, většinou je v úkrytu. Živí se drobnými živočichy i rostlinami, obvykle i mršinami.

14 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

15 ROSNIČKA ZELENÁ Je jen 5 cm velká, jako pulci se živí planktonem, případně jinými pulci. Dospělá rosnička se živí většinou hmyzem a pavouky. Při změně tlaku začíná skřehotat a tím zvěstuje déšť. Dorůstá délky 3–5 cm a výšky 3–4 cm, což ji činí jednou z nejmenších žab v Česku. Žije ve vlhkých listnatých lesích, může se nacházet i vysoko nad zemí.

16 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

17 BOBR EVROPSKÝ Jeho potravou jsou byliny a větvičky. Může vážit až 30 kg. Na vodách staví hráze a soustavy kanálů. Dobře plave díky blánám na zadních končetinách a schopnosti uzavřít nozdry. Ve vodě může používat řezáky, protože dokáže tlamu uzavřít až za řezáky a tím mu voda nevadí. Ve vodě vidí, protože má oči pokryté průhledným víčkem. Pod vodou vydrží až 20 minut.

18 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

19 KACHNA DIVOKÁ Žije v tekoucích i stojatých vodách. Přizpůsobila se i životu ve vodách měst. Živí se převážně rostlinou potravou, živočišnou potravu přijímá především v létě a na podzim. V této době se živí i rybami, žábami, drobnými plazy a savci (např. myši). Mláďata kachny divoké považují za matku cokoliv, co je v jejich blízkosti v prvních hodinách po narození. Za matku pak považuje cokoliv, co se pohybuje v jeho blízkosti, tedy i např. neživou hračku.

20 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

21 ŠTIKA OBECNÁ Žije v řekách i stojatých vodách, nejvíce jí ale vyhovují např. přehradní nádrže. Štika je dravá ryba, živí se menšími rybami, žábami či utopenými malými savci. Velmi často se u štik vyskytuje kanibalismus. Může dorůstat i více než 1,5 m a vážit přes 25 kg, ale u nás je za velkou štiku považován kus vážící už kolem 10 kg.

22 Obrázky použité v prezentaci jsou dostupné pod licencí Microsoft Office 2010 na Office.com
Zdroje informací: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Užovka stromová [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vydra říční [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Rak říční [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Rosnička zelená [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bobr evropský [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Kachna divoká [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Štika obecná [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Živočichové u vody 3. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google