Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka Téma: Ekosystémy Datum tvorby: leden 2013 Číslo projektu: OP VK

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Anotace: Digitální učební materiál slouží k výkladu nového učiva interaktivní formou. Jednotlivé slidy popisují živočichy žijící v řekách nebo jejich blízkosti. Součástí je odkaz na videoukázku bobra evropského. Ke shrnutí učiva slouží křížovka, která vychází z pojmů daného učiva. Tajenku tvoří vodní savec. Žáci s využitím internetového odkazu vyplní pracovní list. Druh učebního materiálu: prezentace Stupeň a typ vzdělání: základní vzdělávání žáků s LMP, II.stupeň Cílová skupina: 11 – 12 let

3 Ekosystém řek a potoků je velice podobný životnímu prostředí rybníků a jezer.
Stejně jako v okolí rybníků i zde žijí vlhkomilné rostliny jako je blatouch, pomněnka nebo kosatec. Řada ryb žije jak v rybnících, tak v potocích, v okolí všech vod žijí obojživelníci, plazi a savci. Někteří živočichové však ke svému životu potřebují řeky nebo potoky, ve kterých je voda chladnější, čistější a na kyslík bohatší.

4 Živočichové v řekách a potocích
V horských potocích s chladnou, čistou a prudce tekoucí vodou žije pstruh obecný. Je to ryba, která je velmi citlivá na čistotu vody. Pstruh je oblíbenou rybou v jídelníčku člověka.

5 Je hlavní potravou pro pstruhy.
Na dně proudících vod žije mřenka mramorovaná. Ke svému životu potřebuje čistou vodu. Je hlavní potravou pro pstruhy.

6 V řekách žije také vzácná ryba úhoř říční. Tato ryba je
na seznamu kriticky ohrožených živočichů. Rozmnožuje se ve slané vodě.

7 Rak říční se řadí mezi korýše
Rak říční se řadí mezi korýše. Stejně jako pstruh je velmi citlivý na znečištění vody. Rak má velmi vysokou schopnost regenerace a může mu dorůst dokonce i oko.

8 Bobr evropský velmi přizpůsoben vodnímu životu, rád si staví soustavy kanálů a hrází. Jeho potravu tvoří kromě bylin i větvičky vrby a topolu a lýko. Tvrdé dřevo dubu či jasanu používá spíše jako stavební materiál na hráze a v okolí řek tyto dřeviny aktivně ničí, aby poskytl více prostoru preferovaným vrbám.

9 Vydra říční je výborný plavec a potápěč
Vydra říční je výborný plavec a potápěč. Ve vodě může vydržet až 5 minut, přičemž může uplavat až 400 m. Vyhrabává si poměrně dlouhou noru s doupětem v hlinitých březích nebo pod kořeny stromů. Často bývá vchod pod vodní hladinou, čímž se stává nepřístupnějším pro mnoho vydřích predátorů.

10 V okolí stojatých i tekoucích vod žijí tito živočichové:
skokan hnědý ropucha obecná rosnička zelená užovka obojková čolek obecný

11

12 Ondatra pižmová

13 Pracovní list pro práci
s internetovým odkazem.

14 Řešení křížovky: bobr – obecný – vydra – rak – pstruh – pramen – skokan potok – rosnička – užovka – mřenka – úhoř – vrba - nádrž

15 Zdroje: BEZANEVRISME. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: . wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ZSOLDOS, Márton. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: STRIEWSKI, Wolfgang. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BEZ. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FILIP, Martin. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OLSEN, Perl Harald. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DBHACK88. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 ANEVRISME. wikipedie. cz [online]. [cit. 9. 1. 2013]
ANEVRISME. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MENKE, Dave. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: klipart –


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka"

Podobné prezentace


Reklamy Google