Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.28_Souhlasky_mekke.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.28_Souhlasky_mekke."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.28_Souhlasky_mekke Datum: Ročník: druhý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Souhlásky měkké Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Výukový materiál je určen žákům druhého ročníku a slouží k procvičování měkkých souhlásek. Žáci doplňují do slov chybějící měkké souhlásky, vybírají tyto souhlásky z nabídky a podtrhávají v textu měkké slabiky. Doplňují také do slov s měkkými souhláskami i nebo í a tvoří věty.

2 SOUHLÁSKY MĚKKÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Balejová.

3 Přiřaď k obrázku správné slovo a doplň do něj chybějící měkkou souhlásku.
po_ítač _ibule sva_ina na_ _irafa pe_ina za_íc _iška sklize_

4 Pomoz Ufíkovi uložit měkké souhlásky do pytle:
j ň l c b ch š k t d ž f p s z ť ď r č ř n

5 V textu vyhledej a podtrhni měkké slabiky.
Do naší třídy dají nové lavice. Babiččiny hodiny mají kyvadlo. Lodičky plují na širém moři. Šimon křičí na Kateřinu. Na náměstí svítilo sluníčko. Ptáci patří do živé přírody. Šíp letí až mezi děti.

6 Doplň i nebo í a věty ukonči správným slovem
z druhého sloupku. Dět_ se př_kryly zelen_nu. C_bule patří mezi zaš_j. Jen_k si nedal od n_koho peř_nou. Tu d_ru na sukn_ si porad_t. Ptác_ maj_ peř_ a květ_ny. Větš_ dět_ jed_ kř_dla. Žác_ př_nesli pan_ uč_telce př_borem.

7 Rozděl slova do dvou sloupků tak, aby v prvním z nich byla jen ta slova, ve kterých se píše měkké i nebo í pouze po měkké souhlásce. lívanec zima břicho činka šídlo hodina bič písek Milan Simona slepice ticho Jitka nikdo žížala síla

8 Následuje řešení:

9 Přiřaď k obrázku správné slovo a doplň do něj chybějící měkkou souhlásku.
žirafa šiška peřina cibule svačina zajíc loď počítač nať sklizeň

10 Pomoz Ufíkovi uložit měkké souhlásky do pytle:
b ch k t d f p s ď z ř j č r ž ň c š ť n

11 V textu vyhledej a podtrhni měkké slabiky.
Do naší třídy dají nové lavice. Babiččiny hodiny mají kyvadlo. Lodičky plují na širém moři. Šimon křičí na Kateřinu. Na náměstí svítilo sluníčko. Ptáci patří do živé přírody. Šíp letí až mezi děti.

12 Doplň i nebo í a věty ukonči správným slovem
z druhého sloupku. Děti se přikryly peřinou. Cibule patří mezi zeleninu. Jeník si nedal od nikoho poradit. Tu díru na sukni si zašij. Ptáci mají peří a křídla. Větší děti jedí příborem. Žáci přinesli paní učitelce květiny.

13 Rozděl slova do dvou sloupků tak, aby v prvním z nich byla jen ta slova, ve kterých se píše měkké i nebo í pouze po měkké souhlásce. břicho zima šídlo písek Jitka Simona žížala síla činka lívanec hodina bič ticho Milan nikdo slepice

14 Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: dítě dítě2 dítě 3 dítě 4 učitelka dítě 5 Balón Letící ptáci Mrak usměvavé slunce Zelený ufon Létající talíř Loď Žirafa Šiška Jablko Párek v rohlíku Postel Cibule Zajíc Mrkev Traktor Letadlo Květiny Pytel © Mgr. Pavla Balejová 2013


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.28_Souhlasky_mekke."

Podobné prezentace


Reklamy Google