Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Změny právních předpisů s účinností od
SVNIT Přednáška M. Horáková
Matrika – otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
Nástroje územního plánování
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost;
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Matrika Bc. Jan Podloučka.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Základní registry ve veřejné správě
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
ZÁKLADNÍ REGISTR OBYVATEL ODBOR SPRÁVNÍCH ČINNOSTÍ, PROSINEC 2008
Základní registry.
Vnitřní správa M. Horáková 1..
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Matriky M. Horáková.
OTCOVSTVÍ základní rodinněprávní status. © Zdeňka Králíčková, 2007.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí Správního odboru Nový Bor 5. ledna 2016.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Zvláštní část JUDr. Alena KLIKOVÁ. Evidence obyvatel, trvalý pobyt Zákon 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o.s. Ing. Jaromír Zajíček, MPA Ing. Jaromír Zajíček, MPA vedoucí úřadu Magistrátu města Děčín a předseda.
Evidence obyvatel a trvalý pobyt Zpracoval: KrÚ JMK duben 2011.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Základní registry Karel Žák Základní registry - praxe Přístup přes datovou schránku Určeno především.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Zprostředkování kontaktu
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Matriky M. Horáková.
Novela zákona o místních poplatcích
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Zprostředkování kontaktu
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Novinky v předškolním vzdělávání
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel Sjednocující postupy pro zaměstnance krajských úřadů, obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, matričních úřadů, ohlašoven a soudů Zapisovatelé : Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost; neexistence manželství Zrušení ; neplatnost; neexistence registrovaného partnerství Omezení; zbavení způsobilosti k právním úkonům Soudy Přidělení rodného čísla • Narození • Změny údajů • Údaje o otci • Popření otcovství • Osvojení • Uzavření manželství • Vznik registrovaného partnerství • Úmrtí Matriční úřady K nově zavedenému občanu při nabytí státního občanství související údaje Obecní úřady obcí s rozšířenou působností

Informace o činnostech obecních úřadů obcí s rozšířenou působností od 1.7.2010 v souvislosti se zapisováním údajů do Informačního systému evidence obyvatel ( dále jen „ISEO“ ) V souvislosti s nabytím účinnosti zákona č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech, jímž se mimo jiné novelizoval zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), ve znění pozdějších předpisů, upřesňujeme sjednocující postup pro zaměstnance krajských úřadů, obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, matričních úřadů, ohlašoven a soudů, jakožto zapisovatelů do agendového informačního systému evidence obyvatel.

obcanmat@mvcr.cz osc@mvcr.cz varmuza@mvcr.cz; svatava.horakova@mvcr.cz Zápis údajů do ISEO prováděný obecními úřady obcí s rozšířenou působností - kontakty na zaměstnance Ministerstva vnitra V případě nejasností, týkajících se zveřejněného sjednocujícího postupu, je možné kontaktovat zaměstnance odboru všeobecné správy, odboru správních činností, odboru centrálních informačních systémů a odboru rozvoje projektů a služeb eGovernment Ministerstva vnitra na následujících e-mailových adresách: pro oblast státního občanství a matričních událostí obcanmat@mvcr.cz pro problematiku trvalých pobytů a změnových hlášení soudů osc@mvcr.cz pro záležitosti programové a technické varmuza@mvcr.cz; svatava.horakova@mvcr.cz

Zápis údajů do ISEO prováděný obecními úřady obcí s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státního občanství Provádí : obecní úřady obcí s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze městské části určené Statutem hlavního města Prahy a v územně členěných statutárních městech magistráty těchto měst (dále jen „obecní úřad obce s rozšířenou působností“).   Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státní občanství České republiky provede zápis souvisejících údajů.

u občanů, kteří nabyli státní občanství České republiky, Zápis údajů do ISEO prováděný obecními úřady obcí s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státního občanství Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státní občanství České republiky, provede zápis u otce, matky, popřípadě jiného zákonného zástupce v rozsahu následujících údajů:   jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné číslo v případě, že jeden z rodičů nebo jiný zákonný zástupce nemá přiděleno rodné číslo, zapíše se jméno, popřípadě jména, příjmení a datum narození, je-li jiným zákonným zástupcem dítěte právnická osoba, zapíše se název a adresa sídla;

Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností u občanů, Zápis údajů do ISEO prováděné obecními úřady obcí s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státního občanství Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státní občanství České republiky, provede zápis v rozsahu následujících údajů:   rodinný stav, datum, místo a okres uzavření manželství, došlo-li k uzavření manželství mimo území České republiky, vede se místo a stát, datum nabytí právní moci rozhodnutí soudu o prohlášení manželství za neplatné, datum nabytí právní moci rozhodnutí soudu o neexistenci manželství, datum zániku manželství smrtí jednoho z manželů, nebo datum nabytí právní moci rozhodnutí soudu o prohlášení jednoho z manželů za mrtvého a den, který byl v pravomocném rozhodnutí soudu o prohlášení za mrtvého uveden jako den smrti, popřípadě jako den, který nepřežil, datum nabytí právní moci rozhodnutí soudu o rozvodu manželství

Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností u občanů, Zápis údajů do ISEO prováděný obecními úřady obcí s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státního občanství Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státní občanství České republiky, provede zápis v rozsahu následujících údajů:   datum a místo vzniku registrovaného partnerství, datum nabytí právní moci rozhodnutí soudu o neplatnosti nebo o neexistenci registrovaného partnerství, datum zániku registrovaného partnerství smrtí jednoho z partnerů, nebo datum nabytí právní moci rozhodnutí soudu o prohlášení jednoho z partnerů za mrtvého a den, který byl v pravomocném rozhodnutí soudu o prohlášení za mrtvého uveden jako den smrti, popřípadě jako den, který nepřežil, datum nabytí právní moci rozhodnutí soudu o zrušení registrovaného partnerství

Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností Zápis údajů do ISEO prováděný obecními úřady obcí s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státního občanství Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státní občanství České republiky, provede u manžela nebo registrovaného partnera zápis v rozsahu následujících údajů: jméno, popřípadě jména, příjmení rodné číslo; je-li manželem nebo registrovaným partnerem fyzická osoba, která nemá přiděleno rodné číslo, vede se jméno, popřípadě jména, příjmení manžela nebo registrovaného partnera a datum jeho narození

Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností Zápis údajů do ISEO prováděné obecními úřady obcí s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státního občanství Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státní občanství České republiky, provede u dítěte zápis v rozsahu následujících údajů: jméno, popřípadě jména, příjmení rodné číslo dítěte; je-li dítě cizinec, který nemá přiděleno rodné číslo, zapíše se jméno, popřípadě jména, příjmení dítěte a datum jeho narození

Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností Zápis údajů do ISEO prováděný obecními úřady obcí s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státního občanství Úředník obecního úřadu obce s rozšířenou působností u občanů, kteří nabyli státní občanství České republiky, je povinen zapsat stanovené údaje do informačního systému bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o vzniku nebo změně skutečnosti související se zapsaným údajem dozví.

Zápisy údajů do ISEO Zapisovatel údajů do informačního systému odpovídá za správnost zapisovaného údaje. Vznikne-li při zápisu údaje nebo při výkonu agendy, při níž využívá zapisovatel údaje z ISEO, pochybnost o správnosti údaje označí tento údaj jako nesprávný předá informaci o této skutečnosti příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností podle místa trvalého pobytu. Příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností provede zjišťování správnosti údajů. Po ukončení zjišťování správnosti údajů provede příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, jestliže byl údaj nesprávný, jeho opravu odstraní označení o nesprávnosti o výsledku informuje zapisovatele, který pochybnost o správnosti uplatnil.

Zápisy údajů do ISEO Vznikne-li při využívání údajů z informačního systému uživatelem, který je oprávněn užívat údaje na základě zvláštního právního předpisu, pochybnost o jejich správnosti, je povinen informovat o této skutečnosti příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností podle místa trvalého pobytu, který tento údaj označí jako nesprávný. Příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností provede zjišťování správnosti údajů. Po ukončení zjišťování správnosti údajů provede příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, jestliže byl údaj nesprávný, jeho opravu odstraní označení o nesprávnosti o výsledku informuje uživatele, který pochybnost o správnosti uplatnil.