Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ubytovací úsek hotelu Cíl: znát činnosti hotelové recepce, vrátnice a hospodyně, popsat poskytované služby a péči o hosty, umět pracovat s provozní.
Advertisements

Obchodní logistika Přímá výrobková rentabilita
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.16 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Velkoobchodní sklady se spotřebním zbožím
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Velkoobchodní operace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Ubytovací úsek hotelu Cíl: znát činnosti hotelové recepce, vrátnice a hospodyně, popsat poskytované služby a péči o hosty, umět pracovat s provozní.
PROSTORY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.01 Ročník2. ročník.
MARKETINGOVÝ MIX DISTRIBUCE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obchod, prodejna, vnější a vnitřní uspořádaní
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Podnik Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.01 Ročník2. ročník.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
PŘEJÍMKA ZBOŽÍ PŘÍJEM ZBOŽÍ - zahrnuje tyto dvě hlavní operace: 1.odběr zboží od dodavatele 2.přejímku zboží - kontrolu množství a jakosti odebraného.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_03.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Dispoziční řešení prodejen.
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
Výrobní činnost hotelu
Autor: Ing. Sikorová Renata
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Charakteristika a význam obchodního provozu, činitelé OP.
Obchod a význam obchodu
VY_32_INOVACE_Sikorova_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Ostatní evidence
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Ing. Sikorová Renata
Prostory v provozovně společného stravování
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Systém komplexní mechanizace
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO členění podle forem činnosti
VY_32_INOVACE_Sikorová Prodej zboží – vlastní prodej zboží
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní formy prodeje
Regulátory v automatizaci
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
Autor: Ing. Sikorová Renata
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Evidence peněžních prostředků a obalů
Evidence peněžních prostředků
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Název: ADMINISTRATIVNÍ BUDOVA Vypracovala: Olga Merendová - VB 304
Staveniště a zařízení staveniště
VY_32_INOVACE_Sikorová_
Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží
Autor: Ing. Sikorová Renata
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Organizace práce na prodejně
VY_32_INOVACE_Sikorová_
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny PRODEJNA Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny VY_32_INOVACE_Sikorová_09-1-05 Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Žáci pochopí: prostorové uspořádání prodejny, požadavky kladené na prodejní místnosti, místnosti s přímým vztahem ke zboží, další místnosti – místnosti pro zaměstnance, komunikační místnosti.

K zabezpečení plynulého provozu je správné uspořádání jednotlivých prostor tak, aby byly vytvořeny vhodné podmínky pro pohyb pracovníků od příjmu zboží až po jeho prodej a pohodlný pohyb zákazníků. Prostor prodejny rozdělujeme podle pracovních operací.

Požadavky na vnitřní úpravu prodejní místnosti: Provozní – velikost prodejny musí odpovídat prodávanému sortimentu, má být bez výklenků a zákoutí pro snadnou orientaci. Ekonomické – prodejní plocha musí být maximálně využita. Společenské – zahrnují hygienu, estetiku a bezpečnost. Patří sem požadavky zákazníků i prodavačů.

Prodejní místnosti Musí odpovídat velikosti, prodávanému sortimentu a formě prodeje. Prodejní místnost může být upravena pro prodej s obsluhou, samoobsluhou a s volným výběrem zboží. V supermarketech bývá nejčastěji souřadnicové uspořádání (použity přístěnné a středové regály, obslužné úseky jsou po obvodu prodejny). volné uspořádání – zboží je vystaveno pomocí různých stojanů.

Místnosti s přímým vztahem ke zboží Jsou určeny k pohybu zboží od převzetí až do vystavení zboží na prodejně. Patří sem: Rampa – slouží k vykládce a nakládce zboží. Příjmová plocha – navazuje na rampu, slouží k přejímce zboží. Hlavní sklad – má bezprostředně navazovat na prodejní místnost. Může být univerzální nebo specializovaný. Příruční sklad – je pro rezervní zásobu zboží. Sklad obalů – člení se na sklad obalového materiálu a sklad vratných obalů. Přípravny – navazují na obslužné úseky.

Místnosti určené pro zaměstnance Kanceláře – majitele, vedoucího, účetního. Šatny, umývárny, sprchy, WC. Společenská místnost. Umývárna nádobí. Úklidová místnost. Místnost pro vzduchotechniku

Komunikační prostory Chodby. Schodiště. Eskalátory. Výtahy. Musí splňovat požadavky na dodržování bezpečnosti práce (označené okraje schodišť, protiskluzová úprava).

POUŽITÁ LITERATURA Obchodní provoz , Místo vydání: Český Těšín (Praha) Nakladatelství Fortuna, Praha 1 Rok vydání 2003 ISBN 80-7168-845-2.