Otáčení a posunutí posunutí (translace)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Mechanika tuhého tělesa
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Dynamika.
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Dynamika rotačního pohybu
Soustava částic a tuhé těleso
FI-05 Mechanika – dynamika II
Posuvný a rotační pohyb tělesa.
MECHANIKA.
Pohybová energie tuhého tělesa
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Posuvný a rotační pohyb tělesa.
Dynamika.
pohyb tělesa, posuvný a rotační pohyb
Mechanika tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_11-16 Mechanika II. Tuhé těleso – test.
Dynamika I, 4. přednáška Obsah přednášky : dynamika soustavy hmotných bodů Doba studia : asi 1 hodina Cíl přednášky : seznámit studenty se základními zákonitostmi.
Analogie otáčení a posuvu vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo posunutíotočení rychlost v = dx / dt úhlová rychlost.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
ROVNOVÁŽNÁ POLOHA PÁKY
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
Mechanika tuhého tělesa
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
FFZS-03 Mechanika – dynamika soustav hmotných bodů a tuhých těles
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Rovnováha a rázy.
VÝKON A PŘÍKON.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Pavel Jež, Ctirad Martinec, Jaroslav Nejdl
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Polární soustava souřadnic
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Fyzika I Test VI Tři stejné tyče délky L, hmotnosti M se svaří do tvaru rovnoramenného trojúhelníku, který rotuje okolo osy procházející.
Kinetická energie tuhého tělesa
KMT/MCH2 – Mechanika 2 Přednáška, Jiří Kohout
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Harmonický oscilátor – pružina
KMT/MCH2 – Mechanika 2 Přednáška, Jiří Kohout
Rotační kinetická energie
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
Transkript prezentace:

Otáčení a posunutí posunutí (translace) všechny body tělesa se pohybují po kružnicích okolo osy otáčení otočení (rotace) všechny body tělesa se pohybují po rovnoběžných trajektoriích

Analogie otáčení a posunutí posunutí (translace) otočení (rotace) vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo okolo osy rychlost v = dx / dt úhlová rychlost  = d / dt zrychlení a = d2x / dt2 úhlové zrychlení e = d2 / dt2 síla F = m d2x / dt2

Analogie otáčení a posunutí rychlost: velikost rychlosti:

Analogie otáčení a posunutí posunutí (translace) otočení (rotace) vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo rychlost v = dx / dt úhlová rychlost  = d / dt zrychlení a = d2x / dt2 úhlové zrychlení e = d2 / dt2 síla F = m d2x / dt2 moment síly Nz= x Fy - y Fx práce: moment síly: celkový moment síly:

Moment síly moment síly: rO – rameno síly

Analogie otáčení a posunutí posunutí (translace) otočení (rotace) vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo rychlost v = dx / dt úhlová rychlost  = d / dt zrychlení a = d2x / dt2 úhlové zrychlení e = d2 / dt2 síla F = m d2x / dt2 moment síly Nz = x Fy - y Fx 2. Newtonův zákon: moment hybnosti L moment hybnosti:

Analogie otáčení a posunutí posunutí (translace) otočení (rotace) vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo rychlost v = dx / dt úhlová rychlost  = d / dt zrychlení a = d2x / dt2 úhlové zrychlení e = d2 / dt2 síla F moment síly N z= x Fy - y Fx hybnost p moment hybnosti Lz = x py – y px 2. Newtonův zákon

Celkový moment hybnosti 2. impulsová věta: Rychlost změny celkového momentu hybnosti vzhledem ke kterékoliv ose je rovna celkovému momentu vnějších sil vzhledem k téže ose.

Zákon zachování momentu hybnosti 2. impulsová věta: Rychlost změny celkového momentu hybnosti vzhledem ke kterékoliv ose je rovna celkovému momentu vnějších sil vzhledem k téže ose. pokud je zákon zachování momentu hybnosti Je-li vzhledem k některému bodu soustavy výsledný moment vnějších sil nulový, pak se celkový moment hybnosti vzhledem k uvažovanému bodu zachovává. důsledek symetrie fyzikálních zákonů vůči otočení v prostoru analogie zákona zachování hybnosti pro případ rotace

Analogie otáčení a posunutí posunutí (translace) otočení (rotace) vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo rychlost v = dx / dt úhlová rychlost  = d / dt zrychlení a = d2x / dt2 úhlové zrychlení e = d2 / dt2 síla F moment síly Nz = x Fy - y Fx hybnost p moment hybnosti Lz = x py – y px 2. Newtonův zákon

Moment setrvačnosti hmotný bod: moment hybnosti: součet pro všechny hmotné body: moment setrvačnosti:

Moment setrvačnosti moment setrvačnosti: zákon zachování momentu hybnosti: zde konkrétně:

Zákon zachování momentu hybnosti moment setrvačnosti: zákon zachování momentu hybnosti: zde konkrétně: jestliže platí nemůže současně platit kinetická energie: při přesunutí otáčejících se závaží se koná práce

Neutronová hvězda hmotnost ~ 1.5 MSlunce průměr ~ 20 km perioda rotace ~ ms pulsar v Krabí mlhovině

Analogie otáčení a posunutí posunutí (translace) otočení (rotace) vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo rychlost v = dx / dt úhlová rychlost  = d / dt zrychlení a = d2x / dt2 úhlové zrychlení e = d2 / dt2 síla F moment síly Nz = x Fy - y Fx hybnost p moment hybnosti Lz = x py – y px 2. Newtonův zákon 2. Newtonův zákon hmotnost moment setrvačnosti

Moment setrvačnosti moment setrvačnosti tyče délky l pro osu otáčení na kraji moment setrvačnosti tyče délky l pro osu otáčení na kraji