Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také."— Transkript prezentace:

1 Mechanika soustavy hmotných bodů http://www.aldebaran.cz/~zacek/ zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také na stránky kolegyně Ali-Bláhové, abyste měli všechny informace k přednášce pokud možno na jednom místě Osnova tématu: Pohybové rovnice soustavy hmotných bodů (1. a 2. věta impulsová), těžiště, těžišťová soustava, Vnitřní (vazbové) a vnější síly, kinetická a potenciální energie soustavy.

2 Mechanika soustavy hmotných bodů Mechanika Hmotného bodu Mechanika tuhého tělesa Mechanika pružného tělesa Mechanika kontinua Statistický přístup Teorie elektromagn. pole Fyzika plazmatu Kinetická teorie plynů Nebeská mechanika Souvislost mechaniky soustav hmotných bodů s jinými fyzikálními obory:

3 Příklady soustav hmotných bodů: Kulová hvězdokupa M2 v souhvězdí Vodnáře, obsahuje asi 150 000 hvězd. Sluneční soustava, obsahuje: - jedno Slunce - několik planet - mnoho měsíců - tisíce malých těles (asteroidy, komety, smetí) - mnoho jiné mezihvězdné hmoty

4 Pohybové rovnice pro soustavu hmotných bodů Newtonův pohybový zákon pro jeden bod: Sečtením a úpravami dostaneme první větu impulsovou: (všechny tři vzorce jsou ekvivalentní, druhý a třetí je vyjádření prvního pomocí hybnosti) Celková hmotnost soustavy: Celková síla působící na soustavu: Celková hybnost soustavy: Hmotný střed soustavy:

5 Pohybové rovnice pro soustavu hmotných bodů Newtonův pohybový zákon v momentovém tvaru: Sečtením a úpravami dostaneme druhou větu impulsovou: (oba vzorce jsou ekvivalentní, druhý je integrální tvar prvního) Použili jsme nové veličiny: Celkový moment síly působící na soustavu: Celkový moment hybnost hybnost soustavy: (obě poslední veličiny však závisí na volbě počátku)

6 Vnitřní a vnější síly Sílu působící na i-tý bod rozdělíme na vnitřní a vnější: Celková síla: (vnitřní síly se vzájemně vyruší, v důsledku zákona akce a reakce, ) Moment síly působící na i-tý bod rozdělíme na vnitřní a vnější: : Pro celkový vnitřní moment všech sil vyjde: Celkový moment síly tedy bude: (vnitřní momenty sil se vzájemně vyruší)

7 Mechanika tuhého tělesa Osnova tématu: Pojem tuhého tělesa, souvislost s tuhou soustavou hmotných bodů, hmotný střed (težiště) tuhého tělesa, pohybové rovnice tuhého tělesa, translace a rotace kolem pevné osy, energie otáčivého pohybu tuhého tělesa, podmínky rovnováhy, steinerova věta.

8 Pohyb v centrálním poli Osnova tématu: Obecné vlastnsoti pohybu v centrálním poli, Keplerova úloha, Keplerovy zákony, Newtonův gravitační zákon, gravitační a tíhové pole, homogenní gravitační pole.


Stáhnout ppt "Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také."

Podobné prezentace


Reklamy Google