Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝKON A PŘÍKON.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝKON A PŘÍKON."— Transkript prezentace:

1 VÝKON A PŘÍKON

2 VÝKON A PŘÍKON Výkon souvisí s mechanickou prací.
Vyjadřuje podíl práce, která se vykoná za určitou dobu. Značka výkonu: P Jednotky: W (watt) Příkon je energie, která se dodá za určitou dobu. Značka: P0 Podíl výkonu a příkonu udává účinnost η (éta). Účinnost má jednotky procenta.

3 DOSTŘEDIVÁ A ODSTŘEDIVÁ SÍLA

4 DOSTŘEDIVÁ A ODSTŘEDIVÁ SÍLA
Podle druhého pohybového zákona je příčinou pohybu síla, která uděluje tělesu zrychlení. Hmotný bod, který se pohybuje po kružnici působí síla, která uděluje dostředivé čili normálové zrychlení. Tato síla je nazývána dostředivou silou. Její směr je do středu kružnice. Dostředivá síla vede k zakřivení trajektorie. FO FD r S

5 DOSTŘEDIVÁ A ODSTŘEDIVÁ SÍLA
Reakcí na dostředivou sílu je stejně velká síla, která má opačný směr – odstředivá síla. Odstředivá síla udržuje těleso na kruhové dráze. Obě síly současně vznikají a zanikají.

6 IMPULS SÍLY

7 IMPULS SÍLY Impuls síly vyjadřuje časový účinek síly – jak dlouho těleso působí na druhé těleso. Impuls je vektorová veličina. Směr impulsu je stejný jako směr síly. Značka: I Jednotky: N.s Ze zákonu síly plyne, že při dosazení posledního vztahu do vzorce pro impuls, že impuls je roven změně hybnosti.

8 POHYBY TĚLES V INERCIÁLNÍ A V NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVĚ

9 POHYBY TĚLES V INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVĚ
Vztažná soustava je skupina těles, ke kterým určujeme klid či pohyb. Vztažná soustava může být v klidu či v pohybu. Soustavy se dělí na: Inerciální soustavu, neinerciální soustavu.

10 POHYBY TĚLES V INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVĚ
Inerciální soustava Je soustava, která je v klidu či v rovnoměrně přímočarém pohybu. Platí zde pohybové zákony. Neinerciální soustava Je soustava, která koná se pohybuje zrychleně, zpomaleně či křivočaře. Neplatí zde pohybové zákony. Působí zde setrvačná síla udělující tělesům zrychlení, jehož směr je opačný než směr pohybu.


Stáhnout ppt "VÝKON A PŘÍKON."

Podobné prezentace


Reklamy Google