Výrobní středisko a jeho vybavení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Advertisements

Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.15 Ročník2. ročník.
STŘEDNÍ ŠKOLA ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORNÍ SLAVKOV KOUNICE 613 tel.:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Tábo ř išt ě Pod Javorovým Provozovatel: 5. p ř ední hlídka Royal Rangers T ř inec.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_KVALIFIKACE_SOMMELIERA_SNOUBENÍ_VÍ NA_S_POKRMY_PREZENTACE_ 14.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomická příprava výroby.
Využití ovoce v kuchyni
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Provozovny společného stravování
Hana Hašková Místo konání stáže DRUMEL a Co. s. r. o. Obor stáže
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Formy rychlého stravování
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hotel Co to je?.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Rozdělení inventáře, MSI
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Pardubicích
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Základní formy prodeje
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Prostorové a dispoziční řešení výrobního střediska
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kategorie odbytových středisek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Bc. Anna Hana Kučeráková
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Podnik s unikátním sociálním konceptem..
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Výrobní středisko a jeho vybavení Členění provozovny a výrobního střediska Bc. Daniel Vančura

PVS – členění PVS – patří do sféry podnikání v oboru služeb P – je členěna na jednotlivá střediska Výrobní (kuchyně, sklady, přípravny) Odbytové (jídelna, restaurace, kavárna) Popř. Ubytovací (hotel, motel,penzion)

Charakteristiky jednotlivých středisek: Výrobní středisko: Výroba pokrmů studené kuchyně, teplé kuchyně, cukrářských výrobků Součástí jsou přípravny, sklady,expedice pokrmů Umývárny inventáře a nádobí Odbytové středisko: - Zde probíhá prodej pokrmů, nápojů…. Jde o tzv. místo konzumace – „PLAC“, součástí jsou šatny, toalety hostů Ubytovací středisko: - Zde se poskytují ubytovací služby – nocleh, krátkodobé a střednědobé ubytování

VÝROBNÍ STŘEDISKO  provozovny Části a jejich využití: Příjem surovin – místo příjmu surovin do provozovny Sklady – suché, chladné, chladící, mrazící, uskladnění potravin dle charakteru a doporučení výrobcem Přípravny – hrubé ( brambory, bourárna masa, zeleniny

Přípravny – čisté ( většinou součást varny) masa, zeleniny, těsta, ryby,ovoce, vejce … Teplá kuchyně – varna – zpracování a tepelné opracování potravin a surovin na pokrmy Studená kuchyně – výroba studených pokrmů z tepelně opracovaných a neopracovaných surovin Cukrárny – výroba moučníků a sladkých desertů, zmrzliny apod. Expedice pokrmů – výdej pokrmů k prodeji obsluhujícímu personálu

Umývárny – bílého nádobí ( talíře, příbory, mísy apod Umývárny – bílého nádobí ( talíře, příbory, mísy apod. )navazuje většinou na odbyt. středisko a expedici - černého nádobí ( hrnce, pekáče, kastroly, pánve apod.) navazuje většinou na varnu, st.kuchyni a ostatní výrobní úseky Úsek pro administrativu – vyčleněné místo pro administrativní úkony pracovníků VS Pomocné prostory – sklady obalů, odpadků, inventáře

PRACOVNÍCI VÝROBNÍHO STŘEDISKA Šéfkuchař – rozděluje práci, vede celé středisko a odpovídá za něj, připravuje pokrmy a ovládá práci všech podřízených, sestavuje JL ve spolupráci se skladníkem a vrchním číšníkem, ovládá GP, zajišťuje zásobení ze skladů….spolupracuje s provozním Kuchaři – připravují pokrmy, jsou podřízeni šéfkuchaři, ovládají GP, technol. postupy – mohou být specializováni ( minutkáři, kuchaři pro výrobu hot.pokrmů, předkrmáři apod.) Pomocní kuchaři – spolupracují s kuchaři, jsou jim nápomocni, připravují saláty, přílohy, oblohy apod.

Další personál Pomocné síly – umývají nádobí, udržují čistotu v pomocných prostorách, skladech, provádí přípravy v HP brambor, zeleniny apod. Skladníci – starají se o zásobování, řádné hospodaření, eliminují ztráty, hlídají zár. lhůty Pokladní – provádí evidenci prodaných pokrmů a nápojů z VS a OS, spolupracuje na uzávěrce.. V malých a středních provozech VS jsou většinou některé funkce pracovníků vykonávány jednou osobou – EKONOMICKÉ DŮVODY.

ZÁKLADNÍ TECHNOLOGICKÉ VYBAVENÍ VS Výrobní středisko je vybaveno: Technologickými stroji pro tepelné a mechanické opracování (sporáky, trouby, pece, konvektomaty, šokery, smažícími pánvemi, roboty…..) Nádobím (hrnce, kastroly,pánvičky,mísy, pekáče, plechy, odměrky, odlivky,špičáky…..)

ZÁKLADNÍ TECHNOLOGICKÉ VYBAVENÍ VS Náčiním ( nože, vařečky, měchačky, paličky na maso, obracečky, sekáčky……)