Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie"— Transkript prezentace:

1 SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Bílé polévky Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_07(20) Autor Ing. Petra Pechová

2 Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s rozdělením a přípravou bílých polévek. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

3 Bílé polévky P. Pechová, 2012

4 Charakteristika bílé polévky
vývar + zahuštění + doplňující surovina

5 Rozdělení bílých polévek
Podle zahuštění: zásmažkou vlastní kašovinou šlemové smetanové (krémové)

6 Bílé polévky zahuštěné zásmažkou
Zásmažka + vývar + doplněk (květáková, zeleninová, celerová, pórková, brokolicová) Cibulová zásmažka + vývar + doplněk (bramborová, čočková, fazolová) Cibulopapriková zásmažka + vývar + doplněk (gulášová, dršťková, frankfurtská)

7 Bílé kašovité polévky polévky zahuštěné jen kašovitou hmotou bez jíšky
tato hmota je i hlavní složkou polévky (prolisované vařené luštěniny, zelenina, obiloviny) často doplňujeme osmaženou houskou můžeme zjemnit smetanou, mlékem nebo máslem (polévka bramborový protlak, mrkvový krém)

8 Bílé šlemové polévky Připravují se z odvaru z některých obilovin (rýže, kroupy, ovesné vločky) Někdy se částečně zahušťují světlou zásmažkou Zjemníme smetanou, máslem nebo žloutky Čisté odvary se používají v léčebných dietách (polévka z ovesných vloček)

9 Bílé smetanové (krémové)polévky
Připravujeme: ze světlé zásmažky některého z vývarů (B, C, zvěřinového, zeleninového) mléka prolisované základní suroviny (např. zeleniny, masa, ryb zjemníme smetanou, máslem i žloutky

10 Úkol Vyhledejte v recepturách a na internetových stránkách, jaké jsou další možnosti prodloužení trvanlivosti potravin některé další bílé polévky.

11 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN


Stáhnout ppt "SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google