Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iveta Pluhaříková. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje www.kvkskoly.cz, materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.
NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK atd. NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK atd. Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 26. – 27. září.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Náhradní rodinná péče TÉMA SADY: Občanská výchova.
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině. Definice Je tvořeno normami, které upravují otázky manželství, vztahy mezi rodiči a dětmi a vztahy vznikající při náhradní.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ RODINNE_PRAVO_ZANIK_MANZELSTVI_15 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
SVATBA, MANŽELSTVÍ, ROZVOD
Rodinné právo.
Pojem přeměna obchodní společnosti
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁHRADNÍ VÝCHOVA DĚTÍ Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Rostislav Navláčil 13. Rodinné právo Občanská nauka 1. – 4.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Rodinné právo.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Rodinné právo Ing. Mgr. Tomáš Klusák.
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Rodinné právo – vybrané otázky
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Práva a povinnosti členů rodiny
Občanské soudní řízení I.
Občanská výchova M Určování otcovství.
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Náhradní formy rodiny.
Rodinné právo - Rozvod manželství
Seznámení s Elrond z.ú..
Vznik manželství Občanská nauka 1. M.
Zprostředkování osvojení z ciziny Mikulov Mgr. Lucia Skorušová
Sňatečnost obyvatel ČR Terezie Štyglerová
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iveta Pluhaříková. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje www.kvkskoly.cz, materiál vznikl v rámci projektu Gymnázia Cheb s názvem Rozvoj školského portálu Karlovarského kraje

Autor: Iveta Pluhaříková

Souhrn právních norem upravujících právní postavení člověka ve vztazích, které jsou pro něj nejdůležitější, tj. v rodině. Rodinné vztahy představují především osobní a majetkové vztahy mezi členy rodiny včetně náhradní rodinné výchovy.

Zákon o rodině ( hlavně osobní vztahy) Občanský zákoník ( hlavně majetkové vztahy) Mezinárodní úmluva o právech dítěte

Dobrovolnost a svobodné rozhodnutí vstoupit do manželství Rovnoprávné postavení mužů a žen Vztahy v rodině jsou chráněné právním řádem Rodině náleží péče o duševní, citový a tělesný rozvoj dětí Povinnost společnosti pečovat o hmotné a kulturní potřeby dětí Princip solidarity

Vztahy mezi manžely Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy náhradní rodinné výchovy

Trvalé společenství muže a ženy založené zákonem stanoveným způsobem. Hlavním účelem je založení rodiny a řádná výchova dětí.

Dobrovolnost vstupu do manželství Civilní nebo církevní sňatek ( vždy doložit na matriku) Účast dvou svědků

Bigamie Příbuzenství Nezletilost Duševní porucha

Smrtí manžela Prohlášením za mrtvého Rozvodem

Rozhodnutím soudu Manželství je hluboce a trvale rozvráceno, že není možné obnovení manželského soužití Trvání manželství alespoň 1 rok, přitom manželé spolu nejméně 6 měsíců nežijí Jestliže manželé spolu nežijí déle jak 3 roky i bez souhlasu manžela, který se na porušení povinností nepodílel a kterému rozvodem byla způsobena zvlášť závažná újma

Lze upravit na dobu před i po rozvodu Společná výchova Střídavá výchova Svěření do výchovy jednoho z rodičů

Práva: Vychovávat Zastupovat Spravovat jejich záležitosti Povinnosti: Vyživovací Určení jména a příjmení

Dětí k rodičům Ostatních příbuzných Manželů Rozvedených manželů Otce neprovdané matce dítěte

Dle zákonem stanovených vyvratitelných domněnek. 1. domněnka Za otce se považuje manžel matky, pokud se dítě narodí v době od uzavření manželství do 300 dne po zániku manželství . Pokud se matka do 300 dne opět vdá, je otcem dítěte pozdější manžel .

2.domněnka V případě narození dítěte po 300 dnech od rozvodu nebo se narodí svobodné ženě, je otcem muž, který před OÚ-matrika nebo soudem učiní souhlasné prohlášení.

3.Domněnka Otcem dítěte je muž, který s matkou dítěte souložil v rozmezí 180-300 dnů,pokud jeho otcovství závažné okolnosti nevylučují

Manžel matky může do 6 měsíců ode dne, kdy se o otcovství dozvěděl, je popřít.

Za matku dítěte se považuje žena, která dítě porodila. přísloví Mater certa, pater incertus est ( matka jistá, otec nejistý )

= trvalé společenství dvou osob stejného pohlaví, které vzniká souhlasným, svobodným a úplným prohlášením těchto osob před matričním úřadem, že vstupují do partnerství. -partneři mají stejná práva a povinnosti -vyživovací povinnost je shodná jako mezi manžely. -zrušení partnerství – soudně

Ženatí nebo vdané Příbuzní v řadě přímé Sourozenci Z jiného registrovaného partnerství

Osvojení Pěstounská péče

Osvojením vzniká mezi osvojitelem a osvojencem stejný poměr jako mezi rodičem a dítětem. - o osvojení rozhoduje soud - je nutný souhlas zákonného zástupce osvojovaného dítěte - souhlas rodiče osvojovaného dítěte

Preadopční péče –péče budoucího osvojitele o dítě nejméně 3 měsíce před rozhodnutím soudu o osvojení. Zrušitelné osvojení - lze soudně, opětovná práva mezi osvojencem a původní rodinou Nezrušitelné osvojení – soudně, pouze u dětí od 1 roku

O svěření a zrušení rozhoduje soud Jsou zachovány původní rodinné a příbuzenské vazby Pěstouni mají práva a povinnosti rodičů Pěstoun nemá vyživovací povinnost Vyživovací povinnost mají stále rodiče dítěte-musí platit výživné státu

Samostatný zákon od 1.4.2000 Zaměření na děti: -s trvalým nebo dlouhodobým pobytem v ČR -žádajícími o azyl -bez jednoho nebo obou rodičů -o které se rodiče nestarají,zanedbávají je -na kterých jsou páchané trestné činy a přestupky

obecní úřady krajské úřady MPSV Úřad pro mezinárodně-právní ochranu dětí (Brno)

-Zákon č. 218/2003 Sb. o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže Zákon č.94/1963 Sb. o rodině ve znění pozdějších předpisů Zákon č.40/1964 Sb. ve znění pozdějších předpisů,Občanský zákoník -Šíma,Suk: Základy práva pro střední a vyšší odborné školy, C.H.BECK - http://www.ministerstvo-vnitra.cz/ -http://ministerstvo-spravedlnosti.cz/

Děkuji za pozornost