ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE 11-3-02 Národní hospodářství Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace podporuje výuku ekonomického středoškolského vzdělávání. Obsahem je oblast národního hospodářství včetně jeho odvětvové struktury. Jsou zde uvedeny i gastronomické organizace.
Národní hospodářství „NH rozumíme soubor činností hospodářského charakteru uskutečňovaný na určitém území státu za účasti všech jeho výrobních faktorů.“
ROZPOČTOVÉ ORGANIZACE - Provoz je plně hrazen ze státního rozpočtu PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE - Činnost je částečně hrazena ze státního rozpočtu (armáda, policie, soudnictví…) HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - Nejsou dotovány ze státního rozpočtu vůbec, jejich provoz je plně hrazen z podnikatelské činnosti
Gastronomie a gastronomické organizace Jsou součásti sektoru služeb Asociace hotelů a restaurací České republiky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Asociace sommelierů ČR Česká barmanská asociace
POUŽITÁ LITERATURA MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař/číšník 1. díl. Praha: FORTUNA, 2011, 39 - 41. ISBN 978-80-7373-034-5 MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař/číšník 1. díl. Praha: FORTUNA, 2011, 39. ISBN 978-80-7373-034-5. [cit. 2012-12-02] AUTOR NEUVEDEN. Odvětvová struktura národního hospodářství [online]. [cit. 3.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.czso.cz/csu/2012edicniplan.nsf/kapitola/5013-12-n_2012-04 AUTOR NEUVEDEN. Gastronomie [online]. 2.11.2012 [cit. 3.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Gastronomie