Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ 11-1-20 Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ 11-1-20 Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5."— Transkript prezentace:

1 TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ 11-1-20 Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová

2 ANOTACE Prezentace obsahuje obecná ustanovení občanského zákoníku týkajících se věcí a rozdělení věcí. Prezentace podporuje odborné ekonomické vzdělávání žáků oboru Gastronomie a Kuchař – číšník.

3 Věci a jejich rozdělení Věc v právním smyslu je vše, co je rozdílné od osoby a slouží potřebě lidí Věc určená k obecnému užívání je veřejný statek Plod je to, co věc pravidelně poskytuje ze své přirozené povahy, jak je dáno jejím obvyklým účelovým určením a přiměřeně k němu, ať s přičiněním člověka nebo bez něho Užitky jsou to, co věc pravidelně poskytuje ze své právní povahy.

4 Hodnota věci Lze vyjádřit v penězích Je to její cena Cena věci se určí jako cena obvyklá, ledaže je něco jiného ujednáno nebo stanoveno zákonem Mimořádná cena věci se stanoví, má-li se její hodnota nahradit, s přihlédnutím ke zvláštním poměrům nebo ke zvláštní oblibě.

5 Rozdělení věcí Věci hmotné a nehmotné  Hmotná věc je ovladatelná část vnějšího světa, která má povahu samostatného předmětu.  Nehmotné věci jsou práva, jejichž povaha to připouští, a jiné věci bez hmotné podstaty.

6 Ovladatelné přírodní síly Na ovladatelné přírodní síly, se kterými se obchoduje, se použijí přiměřeně ustanovení o věcech hmotných.

7 Nemovité a movité věci  Pozemky  Podzemní stavby Pokud určitá věc není součástí pozemku, a nelze-li takovou věc přenést z místa na místo bez porušení její podstaty, je i tato věc nemovitá. Veškeré další věci, ať je jejich podstata hmotná nebo nehmotná, jsou movité.

8 Zastupitelná věc, zuživatelná věc, hromadná věc Zastupitelná věc Movitá věc, která může být nahrazena jinou věcí téhož druhu, je zastupitelná Ostatní věci jsou nezastupitelné. Zuživatelná věc Movitá věc, jejíž běžné použití spočívá v jejím spotřebování, zpracování nebo zcizení, je zuživatelná. Hromadná věc Soubor jednotlivých věcí je považován za jeden předmět a jako takový nesoucí společné označení, pokládá se za celek a tvoří hromadnou věc.

9 POUŽITÁ LITERATURA AUTOR NEUVEDEN. Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník [online]. [cit. 5.1.2014]. Dostupný na WWW: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/o bcansky-zakonik/cast1h4d2.aspx


Stáhnout ppt "TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ 11-1-20 Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5."

Podobné prezentace


Reklamy Google