Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření12. 8. 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření12. 8. 2013."— Transkript prezentace:

1 Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření12. 8. 2013 Ročník4. ročník čtyřletého gymnázia a 8. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahHmotné věci Způsob využitíPrezentaci používáme jako podpůrný prostředek k zopakování si základních pojmů z oblasti práva. Snímky obsahují shrnutí výkladu, otázky a správné odpovědi na zadané otázky. AutorMgr. Oldřiška Burešová KódVY_32_INOVACE_19_ZBUR05

2 Hmotné věci

3 Dělení hmotných věcí z různých hledisek: • Věci nemovité (...)...jsou pozemky a stavby, jakožto i jiné věci, které nejsou součástí pozemku, ale nelze je bez porušení jejich podstaty přenést Uveď příklady: (...)...pozemek, budova, strom • Věci movité (...)...jsou veškeré další věci, ať je jejich povaha hmotná či nehmotná (z lat. movere – pohybovati) Uveď příklady: (...)...automobil, kniha, štěrk • Všechny nemovitosti musí být zapsány (...)...v Katastru nemovitostí ČR.

4 Zuživatelnost • Věci zuživatelné (...)...movité věci povahou určené ke spotřebování či zpracování Uveď příklady: (...)...rohlík, papír do kopírky, kazeta do kamery • Nepatří k nim (...)...ostatní věci, jejichž hodnota se opotřebením snižuje – v účetnictví se řeší odpisy Uveď příklady: (...)...automobil, nábytek, stroje

5 Zastupitelnost • Věci zastupitelné (...)...movité, které můžou být nahrazeny jinou věcí téhož druhu. Uveď příklady: (...)...písek, látka, automobil Při pochybnostech se případ posoudí podle zvyklostí.

6 Součást a příslušenství • Součást věci (...)...je vše, co k ní náleží a co od ní nemůže být odděleno, aniž se tím věc znehodnotí Uveď příklad: (...)...harddisk počítače, rostliny vzešlé z pozemku • Příslušenství věci (...)...je vedlejší věc vlastníka u věci hlavní, jejímž účelem je, aby se jí užívalo společně s věcí hlavní Uveď příklad: (...)...klávesnice k počítači, úroky k pohledávce

7 Lidské tělo, zvíře • Lidské tělo (...)...ani jeho části, třebaže byly od těla odděleny, NEJSOU VĚCÍ • Živé zvíře (...)...NENÍ VĚCÍ, má zvláštní význam a hodnotu jako smysly nadaný živý tvor

8 Práce ve dvojici • Přiřaď druhy věcí ke skupinám: 1.Strom (...)...nemovitý, nezastupitelný, hlavní věc 2.Cement (...)...movitý, zuživatelný, zastupitelný, hlavní věc 3.Kuchyňská linka (...)...movitá, zastupitelná, příslušenství k domu 4.Kolo automobilu (...)...? (přiřaďte sami)


Stáhnout ppt "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření12. 8. 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google