Postup přípravy ROP Martin Černý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
AKTUÁLNÍ VÝVOJ V ROP SČ 15. října 2015 Výroční konference – Senohraby Ing. Václav Chytil.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Práce se strategickými dokumenty v Olomouckém kraji 8. listopadu 2010, Praha Olomoucký kraj.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Mgr. Kamila Klemešová Cvičení č. 7.  Zakládající státy =  70. roky =  80. roky =  90. roky =  2004 =  2007 =  2013 =
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
1.jednání ŘKV 9. května 2005 Hotel Olympik, Sokolovská 138, Praha 8 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Sekretariát ŘKV (odbor Rámce podpory Společenství)
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
1 Operační programy 2007 – 2013 v rámci ČR Uplatnění principu partnerství Zdrojem informací je MSC2007 a informace ŘO Mgr.Ing. Jana Bražinová.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Národní program podpory cestovního ruchu
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Místní rozpočtové jednotky
Centrum společných služeb
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
STÁTNÍ FONDY.
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Technické přípravné jednání ŘKV
Operační programy 2007 – 2013 pro podnikatele
Evropská územní spolupráce
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Nadnárodní/meziregionální spolupráce (TNC/IRC) vs
Nařízení Evropského parlamentu a Rady
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Pozemkové úpravy.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Obsah veřejných rozpočtů III
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
IX. Konference Finance pro města a obce
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Transkript prezentace:

Postup přípravy ROP Martin Černý

pro regionální rozvoj) Politika soudržnosti Programy a nástroje Způsobilost Priority Dotace Cíl Konvergence 78,5 % včetně speciálního programu pro nejodlehlejší regiony Regionální a národní programy Evropský fond pro regionální rozvoj ESF Regiony s HDP na osobu 75 % průměru EU25 Statistický dopad: 75 % v EU15 a >75 % v EU25 Členské státy s hrubým národním důchodem na osobu < 90 % průměru EU25 inovace; životní prostředí/ prevence rizik; dostupnost; infrastruktura; lidské zdroje; administrativní kapacita doprava (TEN); trvalý rozvoj dopravy; životní prostředí; obnovitelné zdroje energie 67,34% 8,38% 23,86% Politika soudržnosti 2007-2003 3 Cíle Rozpočet: 307,6 miliard EUR Fond soudržnosti Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost 17.2% Regionální programy (Evropský fond pro regionální rozvoj) a národní programy (ESF) Členské státy navrhují seznam regionů (NUTS1 nebo NUTS2) Postupné začlenění regionů, které v období 2000-06 pokrývá Cíl 1, ale nepokrývá je Cíl Konvergence inovace životní prostředí/ prevence rizik dostupnost strategie evropské zaměstnanosti 83,44% 16,56% Cíl Evropská teritoriální spolupráce 3.94% Přeshraniční a nadnárodní programy a sítě (Evropský fond pro regionální rozvoj) Hraniční a větší regiony nadnárodní spolupráce inovace; životní prostředí/ prevence rizik; dostupnost kultura, vzdělávání 35,61 % přeshraniční programy 47,73 % nadnárodní 4,54 % sítě 31.12.2018

Návrhy nové právní architektury Legislativa Návrhy nové právní architektury Obecné nařízení pro Evropský fond pro regionální rozvoj, Evropský sociální fond a Fond soudržnosti Rada: jednomyslně EP:souhlas Rada: QMV (kvalifikovaná většina) EP: spolurozhodování EP: souhlas Nařízení Evropského fondu pro regionální rozvoj Nařízení ESF Nařízení Fondu soudržnosti Nařízení zakládající Evropské seskupení pro přeshraniční spolupráci (EGTC) Jedno nařízení Komise Informování, propagace, finanční kontrola a finanční opravy Nově: Obecné nařízení platí i pro Fond soudržnosti; nový Fond pro rozvoj venkova je nyní mimo politiku soudržnosti; jedno nařízení EK místo pěti pro jednotlivé specifické aspekty, zjednodušená pravidla způsobilosti včleněná přímo do Nařízení. monofondovost, křížové financování 31.12.2018

Strategické dokumenty Strategické obecné zásady Společenství navrhuje Komise, přijímá Rada a schvaluje Evropský Parlament 1 Nové programové dokumenty a návazné kroky Národní rozvojový plán tvoří členský stát při použití principu partnerství 2 Strategie hospodářského růstu Úřad vlády /sekce místopředsedy vlády pro ekonomiku Národní strategický referenční rámec navrhuje členský stát při použití principu partnerství; odráží zaměření Unie, stanovuje národní strategii a její programy; nakonec o něm rozhoduje Komise 3 Operační programy jeden fond na program a členský stát nebo region NUTS II, popis priorit, řízení a finanční zdroje; nakonec o něm rozhoduje Komise 4 5 Řízení programu a výběr projektů provádí členské státy a regiony NUTS II; princip „sdíleného řízení“ = společný postup s Komisí Strategická průběžná kontrola a výroční diskuse na jaře v Evropské radě, základem je výroční zpráva Komise a členských zemí 6 31.12.2018

Vazba OP na intervenční cíle Globální cíl NRP Konkurenceschopnost a kvalitní prostředí v ČR Atraktivní prostředí Inovace a znalost. ek. Zaměstnanost, soudržnost Vyvážený rozvoj území Dostupnost, infrastruktura Konkurenceschopnost ekonomiky Moderní společnost Rozvoj území OP ŽP OP Dop OP PP OP VVI OP Zaměst OP Vzděl IOP ROP OP TA 31.12.2018

Procentní návrhy alokací Návrh alokací finančních prostředků (787,5 mld. Kč – indikativní rámec) Původní návrh zpracovatele OP ŽP OP Dop. PP VVI Zam. Vzd. IOP ROP TA 20% 9% 10% 8% 12% 2% Návrh ex-ante hodnocení 6% 15% Alokace na ROP je velice závislá na hranici s TOP. Může být významně menší i větší (např. realizace infrastruktury … ) 31.12.2018

Intervenční oblasti fondů Návrh alokací finančních prostředků (787,5 mld. Kč – indikativní rámec) Národní rozvojový plán Indikativní návrhy operačních programů Životní prostředí Fond soudržnosti (kohezní fond) Dopravní infrastruktura ERDF (možnost křížového financování v rámci projektu 10% ESF) Podnikání a inovace Regionální operační programy Integrovaný operační program Výzkum, vývoj, inovace ESF (možnost křížového financování v rámci projektu 10% ERDF) Adaptabilita a zaměstnanost Vzdělávání Technická asistence 31.12.2018

Podskupina pro ROP v rámci ŘKV Proces přípravy ROP   DG Regio Evropská komise Vyjednávací tým pro ROP Vláda ČR Podskupina pro ROP v rámci ŘKV 4 zástupci MMR 5 zástupců krajů: Politický garant - 1 Výkonná koordinační prac. Skupina ROP - 4 Asociace krajů ČR ŘKV Komise pro reg. rozvoj - Asociace krajů ČR Politická garance Lukáš - Linek Pracovní skupina Priorita - 1 Pracovní skupina Priorita - 2 Specializované prac. Skupiny Předpoklad: - legislativa - implementace - finance MMR, MF, kraje Pracovní skupina Priorita - 3 Pracovní skupina Priorita - 4 Pracovní skupina pro ROP zástupci krajů z odborů str., reg. Rozvoje- 13 Pracovní skupina – Pr. 5 disparity Výkonná koordinační pracovní skupina ROP 4 zástupci krajů z odborů str., reg. rozvoje Černý, Chovanioková, Kalivoda, Matulík - koordinace Koordinátoři krajů pro prac. skupiny 1 - 5 31.12.2018

Globální cíl ROP   Globální cíl ROP se zaměřuje na urychlení rozvoje regionů ČR, na zvýšení konkurenceschopnosti regionů a jejich atraktivity pro investice, na posílení kvality života obyvatel při respektování vyváženého a udržitelného rozvoje regionů vycházející z využití jejich potenciálu. Takto nadefinovaný globální cíl ROP reflektuje a navazuje na globální cíl NRP. 31.12.2018

Specifické cíle ROP Specifické cíle ROP jsou orientovány na: podporu infrastruktury zvyšující přitažlivost regionu pro investice (zejména dopravní infrastruktura a infrastruktura pro životní prostředí),   - dopravní infrastruktura (silnice II. a III. třídy, veřejná hromadná doprava a dopravní obslužnost, regionální železniční tratě, regionální letiště, infrastruktura pro chodce a cyklisty). - informační a komunikační infrastruktura (rozvoj a modernizace ICT, sítí, podpora využívání ICT ….). 31.12.2018

Specifické cíle ROP Specifické cíle ROP jsou orientovány na:   Specifické cíle ROP jsou orientovány na: zvýšení prosperity regionu vytvářením prostředí pro rozvoj malých a středních podniků včetně prostředí pro inovace a vytváření nových pracovních příležitostí,  - infrastruktura pro podnikání (revitalizace brownfields ve městech a obcích, rozvoj inkubátorů, průmyslových ploch).  - vytváření podmínek pro výzkum a vývoj, inovace a zavádění nových technologií v regionu. - rozvoj konzultačních a informačních služeb pro MSP a podpora marketingových aktivit MSP. 31.12.2018

Specifické cíle ROP Specifické cíle ROP jsou orientovány na:   Specifické cíle ROP jsou orientovány na: zvýšení podílu cestovního ruchu na hospodářské prosperitě regionu a na vytváření pracovních příležitostí - infrastruktura cestovního ruchu (základní a doprovodná infrastruktura, obnova a využití památek, informační systémy). - podpora rozvoje služeb (certifikace, aplikace standardů), propagace a marketingu v cestovním ruchu. - podpora specifických forem cestovního ruchu, destinační management 31.12.2018

Specifické cíle ROP Specifické cíle ROP jsou orientovány na:   Specifické cíle ROP jsou orientovány na: modernizaci a zlepšení podmínek pro obyvatele ve městech a na venkově, související s rozvojem hmotného prostředí, lidských zdrojů a kultury, přispívající ke zvýšení atraktivity těchto území pro hospodářský rozvoj - infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů (hmotné investice v oblastech regionálního školství, celoživotního vzdělávání a v sociální oblasti) - výstavba ČOV (1000 – 2000 EO), inženýrské sítě - péče o krajinu, zeleň, parky, veřejná prostranství regenerace a revitalizace zanedbaných ploch a objektů nemocniční infrastruktura 31.12.2018

Regionální rada Regionální rada Regionu soudržnosti NUTS II:   Regionální rada Regionu soudržnosti NUTS II: Regionální rada je zřízena zákonem č. 248/2000 Sb. o podpoře regionálního rozvoje. Její sídlo je upraveno v zákoně. Orgány: - Výbor Regionální rady (8 členů za každý kraj) - Předseda Regionální rady - Úřad Regionální rady – na úředníky se „obdobně“ vztahuje zákon č. 312/2002 Sb. Příjmy rozpočtu Regionální rady tvoří: -  dotace ze státního rozpočtu na financováni programů spolufinancovaných z rozpočtu EU -  dotace z rozpočtů krajů - příjmy z vlastního majetku, přijaté peněžité dary a příspěvky, přijaté půjčky, úvěry a návratné finanční výpomoci, úroky z vkladů, penále a jiné platby získané v souvislosti s použitím prostředků Regionální rady 31.12.2018

Regionální rada Regionální rada Regionu soudržnosti NUTS II:   Regionální rada Regionu soudržnosti NUTS II: Hospodaření Regionálních rad se řídí zákonem č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů,   Regionální rada vykonává kontrolu podle zákona č. 320/2001 Sb. o finanční kontrole ve veřejné správě. Hospodaření Regionální rady podléhá přezkumu podle zákona č. 420/2004 Sb. o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí. Regionální rada není orgánem územního samosprávného celku ani není orgánem státní správy. Přijetí novely zákona č. 248/2000 Sb. se předpokládá v březnu, účinnost cca od července roku 2006. 31.12.2018

Regionální rada Regionální rada Regionu soudržnosti NUTS II:   Regionální rada Regionu soudržnosti NUTS II: S ohledem na navrhované ustanovení zákona č. 248/2000 Sb. je nutné: - zabezpečit přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů dle ustanovení § 249 odst. 2 zákoníku práce z kraje na regionální radu (týká se zaměstnanců, kteří v současné době pracují v Oddělení sekretariátu RR, ostatní zaměstnanci RR budou muset být vybráni na základě výběrového řízení podle zákona 312/2002 Sb.) - poskytnout dotaci na činnost regionální rady (jinou formu příspěvku na činnost zákon o krajích neumožňuje) zajistit volbu členů Výboru Regionální rady – dle § 16d navrhovaného znění zákona č. 248/2000 je tato volba v pravomoci zastupitelstva -  navrhnout rozpočet RR -  nastavit organizační strukturu Úřadu -  připravit výběrová řízení na zaměstnance (ředitele) tak, aby byla vyhlášena už po vzniku RR 31.12.2018

Děkuji za pozornost! Martin Černý cerny.m@kr-vysocina.cz   Děkuji za pozornost! Martin Černý cerny.m@kr-vysocina.cz Tel: 564 602 530 31.12.2018