Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Opatření akčního programu BOZP na období ve vztahu k ochraně zdraví při práci doc. MUDr. Pavel Urban, CSc. člen Rady vlády pro BOZP Státní zdravotní.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Provozovny společného stravování
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Název školy: MŠ a ZŠ , Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Státní zdravotní dozor nad pískovišti
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Regenerační přípravky I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Výživa v OVZ
ODHADOVÉ METODY.
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní plán projektu
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Správa sociálního zabezpečení
Vliv reklamy na společnost
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přehled nejdůležitějších novinek
Kontrola prostředí a sterility
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???
Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Diferencované stravování
Návykové látky Alkohol
Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. http://zdravotni-tvrzeni.cz/index.php/legislativa-souvisej%C3%ADc%C3%AD-s-kosmetick%C3%BDmi-p%C5%99%C3%ADpravky Tvrzení o kometických prostředcích viz nařízení 655/2013

Potravina Jakákoliv látka určená ke konzumaci; potravinou je také Doplněk stravy: koncentrovaný zdroj vitamínů, minerálních látek a dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem určená ke spotřebě v malých odměřených množstvích Výrobky pro zvláštní výživu: počáteční a pokračovací kojenecká výživa, potraviny pro výživu malých dětí, potraviny nízkoenergetické, bez fenlylalaninu, bezlaktózové, pro sportovce, pro zvláštní lékařské účely

Doplněk stravy je potravina

Předměty běžného užívání (PBU) Materiály a předměty pro styk s potravinami (food contact) Kosmetické přípravky (non food contact) látky určené pro kontakt s vnějšími částmi lidského těla (vlasový systém, pokožka, nehty, zuby, sliznice dutiny ústní, rty, vnější pohlavní orgány) za účelem čištění, parfemace, změny vzhledu nebo ochrany estetická medicína jako doplňková služba Výrobky pro děti ve věku do 3 let (non food contact)

Společná kritéria Bezpečnost zdravotní: neexistuje nebezpečnost pro zdraví z pohledu účinků krátkodobých, dlouhodobých, kumulativně toxických, teratogenních  nebo genotoxických (C - M -  R) obecná: neexistuje nebezpečnost za rozumně předvíatelných podmínek Kvalita: soubor užitných vlastností charakterizující výrobek Informace: tvrzení o výrobku

Biologická nebezpečí I. Nepatogenní a indikátorové mikroorganismy: nesourodá skupina mikroorganismů s jistou korelací k výskytu patogenů v prostředí. ??? >1.000 / g nebo ml nebo dm^2 nebo m^3 ??? Mezofilní aerobní bakterie Koliformní Koaguláza negativní stafylokoky

Koliformní bakterie na chromogenním agaru

Biologická nebezpečí II. Patogenní a podmíněně patogenní mikroorganismy enterobakterie  Staphylococcus aureus kolonizace kůže a sliznic, infekce při oslabení organismu, se sklonem k tvorbě rezistentních kmenů Plísně

Chemická nebezpečí I. Látky aditivní Látky kontaminující Toxicita Obecně: Schopnost látky vyvolat otravu Prahový účinek: LD 50, NOAEL, LOAEL Bezprahový  účinek vyjádřený pravděpodobností 

Základní toxikologické meze DNEL = derived no effect level

Problém extrapolace

Prahový a bezprahový účinek

Chemická nebezpečí II Anorganické látky Organické látky Olovo ingesčně a inhalačně: neurotoxicita Arsen ingesčně a inhalačně: toxicita, karcinogenita Nikl, chróm dermálně: senzibilizace a alergrizace Organické látky Zaostřeno na endokrinní distruptory: Koktejlový efekt a syndrom chemické přecitlivělosti Nespecifické příznaky, nejasné příčina, léčba symptomatická

Fyzikální nebezpečí Cizí příměsi Úrazy elektrickým proudem Ostatní poranění, poškození zraku, sluchu, utonutí, uvíznutí, udušení, uškrcení... Vniknutí cizího tělesa (děti)

Informace o produktu Zdravotní tvrzení Výživové tvrzení Pravdivost, čestnost, objektivnost, důkaz Časté chyby: odkazy na neexistující studie, léčení/vyléčení nemoci, chybné deklarace o obsahu složek Výrobce zodpovídá, stát kontroluje, zákazník se rozhoduje Program Zdraví 2020: zdravotní gramotnost http://zdravotni-tvrzeni.cz/index.php/legislativa-souvisej%C3%ADc%C3%AD-s-kosmetick%C3%BDmi-p%C5%99%C3%ADpravky Nařízení 655/2013 - tvrzení v souvislosti s kosmetickými prostředky

Zdravotní gramotnost •Schopnost získat, interpretovat a pochopit základní zdravotní informace a služby a schopnost využit tyto informace a služby k lepšímu zdraví. Předpokladem pro zvýšeni zdravotní gramotnosti je i dostupnost kvalitních a srozumitelných informaci s využitím informačních systémů zaměřených na lidi, jako jsou např. sdělovací prostředky, webové informace či informace pro spotřebitele na výrobcích 

Státní zdravotní dozor Výkon kontroly nad plněním povinností daných fyzickým a právnickým osobám z Nařízení ES, zákonů, vyhlášek a nařízení vlády. Plnění veřejného zájmu Veřejný zájem je více než zájem mnoha lidí na věci Veřejný zájem je stanovení obecných priorit Veřejný zájem se nemusí nutně překrývat se zájmy jednotlivců

Systémy kvality ISO normy (ISO 9001, pro potraviny ISO 22.000) Normy obchodních řetězců Cerfitikace jako nepovinná aktivita