Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ODHADOVÉ METODY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ODHADOVÉ METODY."— Transkript prezentace:

1 ODHADOVÉ METODY

2 KLASIFIKACE ODHADOVÝCH METOD
Teorie a empirické rozšíření teorie Teorém korespondujících stavů Skupinové příspěvky „Počítačová“ chemie Empirické a kvantitativně strukturní vztahy vlastností (QSPR) Molekulární simulace

3 TEORIE A EMPIRICKÉ ROZŠÍŘENÍ TEORIE
Vlastnosti ideálního plynu, např. tepelná kapacita (Rowley R. L.: Statistical Mechanics for Thermophysical Property Calculations, Prentice-Hall,EnglewoodCliffs, N.J. 1994) Obvykle menší chyba při extrapolaci S „rozšířením“ teorie se setkáváme při zavedení empirických modelů/parametrů, které nemůžeme rigorózně spočítat. Parametry získáme statistickým vyhodnocením experimentálních dat, např. ln P°=A – B/T.

4 KLASIFIKACE ODHADOVÝCH METOD POKRAČOVÁNÍ 1
Teorém korespondujících stavů (je probráno v Odhadové metody 6) Skupinové příspěvky (probírá Ing. Zdeňka Kolská, PhD.) „Počítačová“ chemie (komerční software pro řešení Schrödingerovy rovnice - vlnové funkce; především vlastnosti ideálního plynu)

5 KLASIFIKACE ODHADOVÝCH METOD POKRAČOVÁNÍ 2
Empirické QSPR korelace (fyzikální vlastnosti jsou korelovány s molekulárními deskriptory, které charakterizují molekulární a elektronovou strukturu molekuly. Metoda je přesná pro skupinu, pro kterou byla vytvořena korelace. Extrapolace může být s větší chybou než u skupinových příspěvků. Použití pro uhlovodíky je předmětem přednášek.) Molekulární simulace (řeší se Newtonovy rovnice pro pohyb malého počtu molekul; ve vývoji).

6 ODHADOVÉ METODY SE ZAMĚŘENÍM NA UHLOVODÍKY
Ropa a dehtové frakce Charakterizace uhlovodíkových frakcí Odhady vlastností pro celé frakce (palivářské vlastnosti) Odhady vlastností pro úzké řezy / individua Výpočty vlastností směsí (mísení)

7 ZÁKLADNÍ UČEBNICE

8 DOPORUČENÁ LITERATURA PRO HLUBŠÍ STUDIUM

9 ZDROJE INFORMACÍ – SVĚTOVÝ STANDARD

10 ROPNÉ/DEHTOVÉ FRAKCE Ropa/dehet je směsí stovek sloučenin od methanu po těžké polyjaderné aromatické uhlovodíky. Malá množství S, N2, O2 a kovů jsou přítomna. Ropa/dehet se zpracovává v „rafineriích“ na řadu produktů.

11 DEZA, a.s., Valašské Meziříčí
Zpracování surového dehtu na: Smolu (46%) – využití do uhlíkatých materiálů a na výrobu elektrod Těžké dehtové oleje (36%) – využití jako prací oleje a pro výrobu sazí Lehké dehtové oleje (18%) – využití pro výrobu lehkých aromátů, naftalenu, fenolů, ftalanhydridu a ftalátových změkčovadel

12 ROZDĚLENÍ ZPRACOVÁNÍ ROPY DO DVOU OBLASTÍ
a) těžba, přeprava, skladování (upstreams) b) zpracování na žádané produkty (downstreams) Potřeba fyzikálně chemických vlastností se liší mezi těmito oblastmi. V obou případech ještě požadavky na ochranu životního prostředí určují další potřebné fyzikálně chemické údaje.

13 RAFINERIE LITVÍNOV

14 AREÁL LITVÍNOV

15 BEZPEČNOSTNĚ TOXIKOLOGICKÉ CHARAKTERISTIKY LÁTEK

16 POKRAČOVÁNÍ

17 PREDIKČNÍ TOXIKOLOGIE
Predikční toxikologie se zabývá metodami stanovení toxicity a toxických indexů chemických látek, které dosud nebyly testovány experimentálně. Záměrem těchto metod je získat informaci o nebezpečnosti chemických látek pro zdraví rychle, levně a s co nejmenším utrpením pokusných zvířat. (Quantitative Structure-Activity Relationships, analýza kvantitativních vztahů mezi chemickou strukturou a biologickou účinností)


Stáhnout ppt "ODHADOVÉ METODY."

Podobné prezentace


Reklamy Google