Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař Ing. Martin Vacek Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař 7. Zvěřina Úprava srstnaté zvěřiny Zdroj: http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/te/tehlavni.htm Technologie v kostce, Vodochodská 29.12.2018
Obsah Druhy srstnaté zvěře Dělení na jednotlivé části Tepelné úpravy dle jednotlivých částí
Druhy Vysoká Nízká Černá Červená Jelen, srnec, daněk Zajíc, divoký králík Černá Divoký vepř Červená Muflon, kamzík
Dělení vysoké+červené Hřbet Zadní běh – kýta Přední běh – plec Krk Hrudí Kližky
Tepelné úpravy Předběžná úprava Zadní části - Hřbet, kýta Odblanění, moření, aromatizování Zadní části - Hřbet, kýta Dušení Vcelku, plátky (filé) Důležitá je předběžná úprava Podobná úprava jako u hovězího masa Pečení – minutková úprava Nejlepší je hřbet Medailonky, řízky, žebírka
Receptury 17001 Srnčí ( mufloní ) kýta na smetaně 17002 Daňčí kýta na víně 17003 Jelení kýta po Polsku 17005 Jelení žebírko po revírnicku 17008 Srnčí steak se žampiony 17010 Daňčí řízek na roštu s bylin. máslem
Tepelné úpravy Přední část – plec, hrudí, kližky, krk Dušení Plec vcelku, na kostky Hrudí, kližky, krk na kostky Úprava podobná jako u hovězího masa
Receptury 17004 Srnčí plec dušená na zelenině 17006 Jelení guláš 17007 Srnčí ragú na víně
Dělení - nízká Zadní běh Hřbet Přední běh Hrudí Krk
Tepelné úpravy Přední, zadní část Dušení S kostí, vykostěné Důkladné odblanění Na smetaně, víně, slanině, cibuli
Receptury 17101 Zajíc na smetaně 17102 Zajíc pečený na slanině 17103 Zajíc na víně
Dělení - divočák Hřbet Kýta Plec Hlava 5. Krk 6. Hrudí 7. Kolínka
Tepelné úpravy Kýta, hřbet Plec, bok, krk Koleno, hlava, hrudí Dušení, pečení, minutková úprava Vcelku, plátky Plec, bok, krk Dušení, pečení Vcelku, kostky Koleno, hlava, hrudí Dušení na kousky Guláš, ragú, perkelt
Receptury 17201 Kančí bok pečený 17202 Kančí kýta pečená 17204 Kančí krkovice pečená na česneku 17205 Kančí plec na lesácký způsob 17207 Guláš z divočáka 17208 Kančí řízek na žampionech
Videoreceptury http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2349-zverinove-ragu-s-hribky/
Otázky Jak upravujeme maso z vysoké a červené zvěřiny? Jak upravujeme maso z nízké zvěřiny? Jak upravujeme maso z černé zvěřiny?