Využití Deutsche Welle v hodinách němčiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
ICT ve výuce jazyků Mgr. Jana Sochorová Základní škola a Mateřská škola Česká Bělá.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc – posílání příloh Jak poslat em celý soubor?
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Hodnocení kvality výuky 2014 – 2015 LS Říjen 2015.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_15_F7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Základní.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Německý jazyk Vánoce Online diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec Vyučující: Mgr. Renata Šípová Expert: Mgr. Jana.
Finanční matematika 5. (finanční gramotnost) Složené úrokování zkráceně.
Porada s řediteli PO LK, Údolí Bratrouchov.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Věcné autority v roce 2016
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Název prezentace (DUMu)
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Náš svět Tematická oblast
Společné a koordinované politiky EU
INFORMAČNÍ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Proměny vody Alena Maurová.
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Výstava betlémů Tradice v obci.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_18_M9_Hanak TÉMA: Finanční matematika
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Využití metodiky MMR ČR k aktualizaci ÚAPo Zpracované kartogramy k vyhodnocení stavu územních podmínek jednotlivých obcí
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
JEDNO SLOVO PRO VÍC VĚCÍ
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Směrování černobílých obrázků VY_32_INOVACE_4C_08
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Život – pohledy na přírodu
Jak správně zacházet s knihou
Uživatelská příručka DuoTrainin
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Tereza Bížová Představení se.
Co si vezmu na….
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Písemná práce Dílčí zkouška MZ z CJ - Ústní zkouška
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Využití Deutsche Welle v hodinách němčiny Mgr. Dagmar Křenková Ph.D. CJP FSV UK

Co je Deutsche Welle? německé veřejnoprávní médium založeno v roce 1953 vysílá prostřednictvím televize, rozhlasu, internetu a sociálních sítí do zahraničí

cíl: žurnalisticky nezávislý obraz Německa a německé kultury v zahraničí, šíření německého jazyka, představovat zahraniční události z evropské perspektivy, srovnáním pohledu Německa a jiných států, a přispívat tak k porozumění mezi národy (zdroj: http://www.dw.com/de/unternehmen/profil/s-30626)

Co nabízí internetové stránky v německém jazyce? - věnují se zpravodajství ze všech klasických oblastí žurnalismu – zdarma - informují o dění v Německu, ale jsou strukturovány i dle jednotlivých kontinentů - speciály k důležitým událostem - srozumitelný jazyk, příjemný design

- sekci „Učíme se německy“: - podsekce jsou označeny úrovněmi SERR - jsou doplněny z velké části didaktizovanými materiály k vytištění nebo s interaktivními cvičeními - procvičují cíleně jazykové kompetence - zaměřují se na témata každodenní, odborná i poloodborná

Co možno využít ve výuce němčiny či doma? - rozřazovací test - online jazykové kurzy (od A1) - řady k výuce reálií (města a regiony, oblasti života) (od A2) - telenovelu (B1/B2) - rozhlasové zprávy k poslechu i s transkripcí textů (od B2) - speciály k důležitým událostem (pro tematické rešerše od B2)

Co Vám představím ve workshopu? audiomateriály Audio-Thema (B1/B2) videomateriály Video-Thema (B2/C1) → s transkripcí, cvičeními na porozumění textu, na slovní zásobu a integrovaně i na gramatické jevy → jako pracovní listy či interaktivní cvičení s okamžitou kontrolou správnosti

→ možno úkoly doplnit o kompetenci „psaní“, např → možno úkoly doplnit o kompetenci „psaní“, např. shrnutí, vyjádření názoru, komentář či „mluvený projev“ → z metodického hlediska umožňují vnitřní diferenciaci ve výuce a podporují samostatné učení

Děkuji Vám za pozornost!