Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výstava betlémů Tradice v obci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výstava betlémů Tradice v obci."— Transkript prezentace:

1 Výstava betlémů Tradice v obci

2 Ukázky BETLÉMŮ z keramiky

3 Ukázky papírových BETLÉMŮ

4 Ukázka BETLÉMU z látky

5 Ukázka BETLÉMU ze slámy

6 Ukázky BETLÉMŮ ze dřeva

7 Ukázka BETLÉMU z perníku

8 Ukázka živého BETLÉMU Půjdem spolu do Betléma

9 BETLÉM Betlém nebo též jesličky je umělecké vyobrazení znázorňující Svatou rodinu. Právě narozený Ježíš leží v nuzném chlévě na seně v jesličkách a Panna Maria a svatý Josef o něj pečují. Pastýři a orientální Tři králové přinášejí dary, scéna bývá doplněna i zvířaty (vůl, oslík, ovce i jiné) a případně andělem provolávajícím „Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle“. Betlémy byly a jsou vytvářeny z nejrůznějších materiálů: dřevěné, keramické, papírové, perníkové aj. V některých místech je i tradice živých betlémů, kde postavy jsou představovány živými lidmi ve formě buď statického výjevu nebo i hrané scény. Jesličky jsou zemědělské zařízení pro zakládání sena ve chlévě. Vzhledem k tomu, že se Ježíšek narodil ve chlévě, objevují se jesličky coby centrální výjev lidových betlémů. Informace pro paní učitelky Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 BETLÉM k vystřižení - inspirace
Na najdete inspiraci na vytvoření jednoduchého betlému. Na stránku se také dostanete po kliknutí na obrázek na tomto snímku. Scénu i jednotlivé figurky si můžete vytisknout, stačí kliknout na předlohu. Informace pro paní učitelky Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Prvky polytechnické výchovy
Vzdělávací oblast: Dítě a společnost Podoblast: Kultura a umění Integrovaný blok: Já, ty, my a lidové tradice Téma: Tradice v naší obci – výstava betlémů Konkretizované výstupy: Dítě vnímá umělecké podněty, seznamuje se s lidovými tradicemi, vyrobí jednoduchý betlém dle svých schopností. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Metodický postup Děti seznamujeme s tradicemi, s různými typy betlémů, s materiály, ze kterých jsou vyrobeny. Informace o betlémech z Wikipedie pro vyučující najdeme na snímku č. 9. Betlémy, které jsou na fotografiích, pocházejí ze sbírek českých sběratelů. Ukázku živého betlému na snímku č. 8 doplňuje odkaz na internet – na stránky s koledou Půjdem spolu do betléma. Snímek č. 10 je pro vyučující, najdeme zde obrázek jednoduchého betlému, který můžeme s dětmi vyrobit. Postupujeme podle návodu na snímku. V předvánočním čase můžeme aktivitu doplnit o další činnosti podle věku dětí, podle situace v obci, nebo městě (např. návštěva výstavy). Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Materiály, pomůcky Dotyková obrazovka, připojená k PC Prezentace
Připojení k internetu – nutné pro spuštění videa s písní, pro stažení předlohy na papírový betlém Didaktický kufřík - KUMUČ – nůžky, pastelky Bílé papíry Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Použité zdroje ORSE, Stan. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DEZIDOR. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RICHENZA. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JOEL. Made by Joel [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Volné zdroje: Fotografie betlémů: autorka Pavla Tauberová – uveřejněno s jejím svolením Text Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jesličky [online]. c2014 [citováno 19. 02. 2015]. Dostupný z WWW: < Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Cíle polytechnické výchovy
Vnímat vliv techniky na společnost a přírodu Směrovat děti k získávání základních pracovních dovedností a návyků Chápat postavení techniky a technických oborů v životě lidstva jako devízu Učit děti základním poznatkům o technice Vést děti ke kooperativnímu hodnocení a sebehodnocení Podpořit rozvoj myšlenkového potenciálu dětí Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Výstava betlémů Tradice v obci."

Podobné prezentace


Reklamy Google