BESEDA SE STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II – POVEZ II „Praktické příklady pro jednotlivé typy žadatelů“
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Vítejte na Dni otevřených dveří Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 18. ledna 2013.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Odměňování pracovníků Minimální mzda. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktivní politika zaměstnanosti prezentuje Jana Krupičková, DiS. specialista trhu práce Úřad práce v Liberci Liberec
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Mámo, táto neseďte doma ! reg. č. CZ /0.0/0.0/15_010/ Bc. Radka Kaštovská.
Legislativní rámec zaměstnávání osob se zdravotním postižením Ing. Maria Seifertová Liberec
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚŘAD PRÁCE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Partnerství Jihomoravského paktu zaměstnanosti pro podporu pracovního uplatnění mladých dospělých CZ /0.0/0.0/16_055/
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Pracovně právní vztahy
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Podpora v nezaměstnanosti
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Správa sociálního zabezpečení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Odměňování zaměstnanců
Hrubá a čistá mzda, pojištění, daně 1 – Hrubá a čistá mzda
Právo sociálního zabezpečení
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Katedra veřejné ekonomie
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Správa sociálního zabezpečení
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Setkání kariérových poradců
zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Právo sociálního zabezpečení
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ vypracovaly: Bc. Veronika Čížková, Mgr. Dana Alansari, Centrum fiktivních firem 2018.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Úvodní přednáška pro 1. ročník
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

BESEDA SE STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL

MOŽNOSTI KAM PO STUDIU Studium na VŠ(PS,KS )nebo VOŠ(DE,KS) Nástup do zaměstnání ( pracovní smlouva, dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti) Evidence na ÚP ČR( možné i v rámci dálkového či kombinovaného studia ), Agentury práce.. Možnost SVČ ( podnikání s živnostenským listem) - příspěvky na zahájení podnikání od ÚP ČR Společensky účelná pracovní místa vyhrazená a zřízená – příspěvek od ÚP ČR Studium a práce v zahraničí – EURES poradci http://portal.mpsv.cz/eures Dobrovolnictví www.dobrovolnik.cz

INFORMACE PRO MLADÉ ABSOLVENTY, KTEŘÍ KONČÍ STUDIUM V ROCE 2018 Podle toho, jak a jaký stupeň vzdělání absolvent ukončí, může využívat po různou dobu statusu studenta. ( hranice věku 26 let) Není tedy nutné, pokud nenastupuje bezprostředně po škole do zaměstnání, ale je zabezpečen v rodině, aby se ihned evidoval na úřadu práce. Po tuto dobu za něj platí zdravotní pojištění stát a rodiče mohou pobírat ještě i v tomto období příslušné sociální dávky jako dosud

STATUS STUDENTA STŘEDNÍ A VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY 1. řádné ukončení závěrečnou zkouškou U absolventa, který úspěšně ukončil studium v květnu nebo v červnu, se posuzuje jako doba soustavné přípravy na budoucí povolání až do 31. srpna školního roku. 2. neúspěšné absolvování závěrečné zkoušky, popř. nepřipuštění ke zkoušce Neúspěšný absolvent může využívat statusu studenta také do 31. srpna školního roku, pokud ukončil vzdělání k 30.6. 3. přerušení studia nebo předčasné ukončení studia před 30.6. Pokud student přeruší nebo předčasně ukončí během školního roku své studium, přestává mít status studenta k datu ukončení studia (před 30.6.). Skutečnost, že předčasně ukončil nebo přerušil studium, musí do 8 kalendářních dnů ohlásit oddělení státní sociální podpory úřadu práce (pokud pobírá například dětský přídavek), a musí si být také vědom, že po tomto datu už za něj nehradí zdravotní pojištění stát, ale hradí si ho sám.

ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Stát platí pojistné na zdravotní pojištění za nezaopatřené děti, což jsou mj. studenti ve věku do 26 let, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání.

ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Platba pojistného u OBZP(osoba bez zdanitelných příjmů) Od 1. ledna 2018 se částka pojistného, kterou musí platit OBZP, zvyšuje na 1 647 Kč měsíčně. Zdravotní pojištění – povinné!! Stát je plátcem pojistného za osoby např. zejména: nezaopatřené děti; nezaopatřenost dítěte se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře příjemce rodičovského příspěvku ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené, pobírající peněžitou pomoc v mateřství uchazeče o zaměstnání pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi.. a další ..viz. §7 odst.1 zákona č. 48/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů

MINIMÁLNÍ MZDA Základní sazba hrubé minimální mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin činí 12 200 Kč za měsíc nebo 73,20 Kč za hodinu Nejnižší úrovně zaručené mzdy – dle skupin prací 1. až 8.

KRAJSKÉ POBOČKY ÚP ČR

ÚP ČR - krajská pobočka v Ostravě Správním obvodem krajské pobočky v Ostravě je území Moravskoslezského kraje území okresů Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín, Opava a Ostrava-město.

SLUŽBY ÚŘADU PRÁCE ČR zprostředkování vhodného zaměstnání poradenství při hledání zaměstnání individuální poradenství k volbě a změně povolání, speciální poradenství pro další vzdělávání ( IPS) EURES poradenství skupinové poradenství nástroje APZ - rekvalifikace, VPP, SÚPM – nově Příspěvek na podporu regionální mobility projekty na podporu zaměstnatelnosti (ESF) státní sociální podpora, hmotná nouze, sociální služby, OZP, dávky pěstounské péče…

ZPROSTŘEDKOVÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ KRAJSKÝMI POBOČKAMI ÚŘADU PRÁCE ČR O zprostředkování vhodného zaměstnání může fyzická osoba požádat na kontaktních pracovištích krajské pobočky ÚP, v jejímž územním obvodu má bydliště, a to pouze na jednom z těchto kontaktních pracovišť. Žádost musí být podána osobně Dohoda o pracovní činnosti – ano možné -nepřesáhnout polovinu minimální mzdy !!

KDO MÁ NÁROK NA PODPORU V NEZAMĚSTNANOSTI občan s bydlištěm na území ČR, který v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal alespoň 12 měsíců důchodového pojištění potřebnou dobu pojištění je možné získat i prostřednictvím tzv. náhradních dob, což je třeba doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, péče o dítě do čtyř let, doba výkonu veřejné služby či dlouhodobé dobrovolnické služby …viz. základní poučení uchazeče o zaměstnání http://portal.mpsv.cz/forms NEPATŘÍ ZDE DOBA STUDIA !

UŽITEČNÉ WEBOVÉ ADRESY www.portal.mpsv.cz www.kampomaturite.cz www.jobs.cz www.fajn-brigady.cz www.prace.cz www.hledampraci.cz

INTEGROVANÝ PORTÁL MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ http://portal.mpsv.cz/

Kdy a jak začít s hledáním S hledáním zaměstnání nečekat na ukončení školy – zaměstnání si zabezpečovat již v posledním roce studia. Udělat si přehled, kteří zaměstnavatelé v okruhu, kde chci pracovat, působí a čím se zabývají. Uvědomit si, jakou práci hledám, co jsem schopen zaměstnavateli nabídnout, za jakých podmínek chci pracovat a čeho chci v zaměstnání dosáhnout. Vybrat si firmy, o které budu mít zájem, oslovit je, tzn. Poslat žádost o přijetí do pracovního poměru doloženou životopisem.

KDY A JAK ZAČÍT S HLEDÁNÍM S hledáním zaměstnání nečekat na ukončení školy – zaměstnání si zabezpečovat již v posledním roce studia. Udělat si přehled, kteří zaměstnavatelé v okruhu, kde chci pracovat, působí a čím se zabývají. Uvědomit si, jakou práci hledám, co jsem schopen zaměstnavateli nabídnout, za jakých podmínek chci pracovat a čeho chci v zaměstnání dosáhnout. Vybrat si firmy, o které budu mít zájem, oslovit je, tzn. poslat žádost o přijetí do pracovního poměru doloženou životopisem.

Děkujeme za pozornost  petra. novakova1@uradprace. cz tel Děkujeme za pozornost  petra.novakova1@uradprace.cz tel. 950 126 343 pavla.sykorova@uradprace.cz tel. 950 126 508 „Co ze sebe dokážeš udělat, záleží jen a jen na tobě“ Ralph Waldo Emerson