Bezpečná domácnost Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hasičský záchranný sbor České republiky 2010
Advertisements

Bezpečná domácnost Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1. Požární ochrana Obor:Elektrikář.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceZpětné.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Jiří Říha Název : VY_52_INOVACE_2/20_TEPELNÉ_SPOTŘEBIČE Téma: Tepelné spotřebiče Číslo.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_05_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Vytápění Účinnost spalování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_17_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.2 Bezpečnostní předpisy.
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ II.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VIII NEBEZPEČÍ V DOMÁCNOSTI – KAMNA KOMÍNY VYPALOVÁNÍ TRÁVY AUTONOMNÍ HLÁSIČ KOUŘE PROPAN - BUTAN.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
Energetická hodnota potravin (EH)
Úraz není náhoda - úrazy dětí
Základy automatického řízení 1
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Termika – Fotovoltaika
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
Proudové chrániče.
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
Regenerační přípravky I.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Vytápění Tmavé plynové infrazářiče
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
EU_52_sada 1_01_ZPM_Bezpečnost ve školní kuchyni_Lich
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Vytápění Tepelné ztráty
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Elektromagnetická slučitelnost
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
OHEŇ – DOBRÝ SLUHA, ZLÝ PÁN
Digitální učební materiál
Bezpečná domácnost Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska
NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY POŽÁRŮ V BYTOVÝCH DOMECH
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Konstrukce trojúhelníku
zpracovaný v rámci projektu
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM
Transkript prezentace:

Bezpečná domácnost Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Ústřední odborná rada prevence 2011

- Popálení (plameny, horkým vzduchem, horkými POŽÁR ! Jaké nebezpečí hrozí ? - Popálení (plameny, horkým vzduchem, horkými povrchy, výbuchem, atd.) - Otrava jedovatými zplodinami hoření - Udušení (zejména ve spánku)-98% obětí při požáru se udusilo zplodinami (!) - Jiné úrazy v důsledku paniky a nesprávného hašení (pohmožděniny, úraz elektrickým proudem apod.) - Problémová evakuace - překážky na únikové cestě nejen ve společných prostorách domu, ale i v bytě (např. hledání klíčů od zamčených vstupních dveří)

Nejčastější příčina – neopatrnost Nedbalost při zacházení s otevřeným ohněm (odbíhání při vaření, svíčky bez dozoru atd.) Nedbalost při kouření (nevhodně odložené nedopalky,vyhazování špatně uhašených nedopalků do koše atd.) Nedbalost při vytápění (nedodržení bezpečnostních vzdáleností od topidel, sušení oděvů na topidle atd.) Přetěžování elektrických zásuvek (velké množství elektrických spotřebičů v domácnostech) Nedbalá manipulace s hořlavými plyny a kapalinami Nedbalá obsluha elektrických zařízení (nedodržování návodů od výrobce, používání elektrospotřebičů k jiným funkčním účelům)

Zapomenuté potraviny na sporáku – požár digestoře

Zapomenuté potraviny na sporáku – zbytky po hašení

Zapomenuté potraviny na sporáku – vyhořelá digestoř – jiný případ

Odtah spalin do komína

Požár od televizoru

Požár od zapnuté žehličky

Požár od přímotopu

Byt nebo sklad ?

Poslední cigareta – konec jednoho života

Hořlavé látky na topidle

Kouření v posteli

Desatero prevence před požáry 1. Nenechávat otevřený oheň bez dozoru 2. Neodcházet od vaření k jiným činnostem 3. Elektrické a plynové spotřebiče udržovat v dobrém technickém stavu 4. Dodržovat návody a doporučení výrobců spotřebičů 5. Používat spotřebiče pouze k účelu, pro který byly vyrobeny 6. Dodržovat základní bezpečnostní předpisy při zacházení s otevřeným ohněm a spotřebiči 7. Při kouření dbát na dokonalé uhašení nedopalků a zápalek 8. Udržovat volné únikové cesty a únikové východy 9. Instalovat dle návodu hlásič požáru (příp. i detektor úniku plynů) 10.Při odchodu z domova: vypnout světla a elektrické spotřebiče (např. pračka, rychlovarná konvice), uhasit otevřený oheň, zavřít okna

Riziko požáru v domácnosti Otevřený oheň: Plynové sporáky Svíčky a svícny (šetření elektřinou, advent, vánoce, dušičky) Plynová topidla (WAV) Krby a kamna Kouření Elektrické spotřebiče: Elektrické sporáky Toustovače Mikrovlnné trouby Tepelné zářiče (teplomety) Fény a kulmy Žehličky Fritézy

Riziko požáru v domácnosti Nepozornost Čtení a usínání u rozsvícených lampiček Přikrývání lampy pro větší tlumení světla např. novinami, látkou Používání silnějších žárovek než je pro lampu předepsáno Domácí kutilství – svařování, pájení apod.

Co dělat, když začne hořet? Nepřeceňovat vlastní síly!  Když se nedaří požár uhasit, okamžitě volat tísňovou linku 112 nebo 150  Co nejrychleji vyjít ven z požárem zasaženého objektu Varovat také další osoby, které se v objektu nacházejí  Když nemohu opustit hořící objekt: 1. Pokusit se dostat do požárem nezasažené místnosti 2. Důkladně utěsnit dveře a otevřít okno 3. Vyvěsit v okně ručník, prostěradlo nebo cokoliv jiného 4. V zakouřené místnosti se držet u země a přikrýt si dýchací cesty nejlépe mokrým kusem látky (kapesník, pyžamo,..) 5. Pokud jsou dveře na dotyk horké nikdy je neotvírat!

Jak volat na tísňovou linku ? 1. Co se stalo?  Druh události (požár, zakouření bytu..), rozsah, zranění 2. Kde se to stalo?  Přesná adresa, případně orientační body v ulici, na domě 3. Kdo a odkud volá?  Jméno a příjmení volajícího  Telefonní číslo volajícího pro zpětné ověření

Pomocníci při požáru Hlásič požáru Je schopen rozpoznat a upozornit na vznikající požár Obsahuje optickou a zvukovou signalizaci Nejlépe je pořídit si jej do každé obytné místnosti Včasné zjištění požáru je rozhodující pro záchranu lidských životů Důležitá je pravidelná kontrola funkce a stavu baterií Hasicí přístroj Práškový hasicí přístroj má nejširší rozsah použití Tři kroky použití: 1. Odstranit pojistku 2. Nasměrovat na předmět 3. Zmáčknout páku Musí být snadno dostupný, Musí být připraven k okamžitému použití Po každém použití musí hasicí přístroj zkontrolovat odborná firma

Několik rad na závěr… Rozpálené varné nádoby, žehličky apod. odkládat pouze na nehořlavé podložky Začne-li elektrospotřebič doutnat nebo hořet vypněte jej ze zásuvky a uhaste vhodným hasicím přístrojem Vodou nikdy nehasit elektrická zařízení pod napětím ani hořící olej na pánvi! V případě, že se přehřívá elektrická zásuvka nebo je cítit kouř z elektrorozvodu vypněte hlavní vypínač a přivolejte odborníka Povinnost oznámit každý požár na příslušný HZS kraje (je to také podmínka pro uplatnění náhrady škody pojišťovnou)

Jméno přednášejícího a kontakty: Děkuji za pozornost