Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna"— Transkript prezentace:

1 STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_03_32_INOVACE_01

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽADAVKY NA OKNA Předmět: Stavební truhlářství Ročník: ND3 Jméno autora: Ing. Petr Fusek Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace obsahuje stručný odborný výklad učiva kapitoly základní požadavky kladené na okna, která je rozdělena na funkční, technické a estetické hledisko. Klíčová slova: Okno, výplň, rám, křídlo, ostění, osvětlení, větrání, tepelná a zvuková izolace, bezpečnost, odolnost, estetika. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Fusek. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 OKNA Výplň otvorů ve stěně nebo střeše budovy se složenou konstrukcí (rám + křídlo), která zajišťuje osvětlení, větrání, tepelně a zvukově izoluje a chrání před povětrnostními vlivy. Typický stavebně truhlářský výrobek, který je pevně zabudovaný ve stavebním objektu. Tvoří významný architektonický prvek stavby. Okna jsou vystavena: v exteriéru povětrnosti, v interiéru vysokým požadavkům kvality.

5 KONSTRUKCE OKEN je poměrně složitá a musí splňovat tyto POŽADAVKY:

6 1. FUNKČNÍ POŽADAVKY Osvětlení místností
Zabezpečeno plochou skla a jeho propustností. Prosklená plocha by měla být 5 – 15 % půdorysu místnosti (doporučen poměr 1:7). Důležitý je i tvar a hloubka ostění. Lepší osvětlení dávají okna umístěná pod stropem a střešní okna.

7 Větrání místnosti Dochází přirozenými netěsnostmi okna a při otevření okna. Dnešní dokonale utěsněná okna nesplňují hygienické požadavky na přirozenou výměnu vzduchu. Ochrana před povětrnostními vlivy Bezpečnost proti vniknutí a při užívání

8 2. TECHNICKÉ POŽADAVKY Tepelná izolace – vyjadřuje se koeficientem prostupu tepla U s jednotkou [Wm-2K-1 ]. Udává kolik tepla ve wattech projde plochou okna 1 m2 při rozdílu teplot interiér – exteriér 1 K. Hodnota U se stanovuje pro samotné sklo (dvojsklo) nebo celé okno; čím je koeficient menší, tím je okno kvalitnější. Dřevěná okna jsou z tohoto hlediska nejlepší.

9 Zvuková izolace – je ovlivněna těsností okna.
Řeší se protihlukovým těsněním, větší hmotností a složením skel. Z hlediska útlumu zvuku je nejlepší dvojité okno (kastlové okno). Vyjadřuje se indexem vzduchové neprůzvučnosti I = 25 – 30 dB.

10 Izolace proti vodě a prachu
Souvisí s dokonalou těsností okna. Spárová průvzdušnost (tzv. infiltrace okna: na základě rozdílu teplot interiér – exteriér vniká studený vzduch dovnitř místnosti a spotřebovává teplo ke svému ohřátí). Proti vodě se používá vhodná profilace křídel a rámů. Ve spodní části rámu i křídla je okapnice. Odolnost proti zatížení větrem

11 3. ESTETICKÉ POŽADAVKY Rozhoduje velikost a tvar okna.
Posouzení proporcí okna (poměr šířka : výška, rám : křídlo). Kvalitní povrchová úprava (trvanlivá a ekologická). Sklon vnějších ploch, zaoblené hrany, řešení spár a odtok dešťové vody.

12 Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o
Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o., Kapitola 1 – 4, s. 9 – 23 MAREŠ, Jaroslav. Konstrukce stavebního truhlářství. 1. vydání. Praha: SNTL – Nakladatelství technické literatury, Kapitola 4, s


Stáhnout ppt "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna"

Podobné prezentace


Reklamy Google