Světová hospodářská krize

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světová hospodářská krize
Advertisements

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení,
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
CP kapitálového trhu - na dobu delší než 1 rok Podoba CP - listinný CP - zaknihovaný CP Nominální hodnota = hodnota vytištěná na CP Tržní hodnota =
Základy financí1 Aktuální finanční trendy. Základy financí2 Globální megatrendy Globalizace Demografický vývoj Klimatické změny Energie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Inflace. Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy, která se projevuje vzestupem cen v ekonomice (růstem celkové cenové hladiny). Opakem inflace je deflace,
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Průmyslová revoluce 11 Důsledky a změny. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc13 Označení materiáludkc13_prum_rev_dusledky_zmeny.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : květen.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička. Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti,
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
Obchod, trh Základy hospodaření.
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Podpora v nezaměstnanosti
Josef Středula, předseda ČMKOS
Světová hospodářská krize
Úvod do tržní hodnoty a hromadného oceňování
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Model důchod-výdaje.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
Makroekonomie E 7 - otázky.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Ekonomika– národní hospodářství
VY_32_INOVACE_01A_Velká hospodářská krize – příčiny, důsledky
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
V. ROZVOJOVÉ ZEMĚ.
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Zdroje financování majetku - PASIVA
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
0. ORGANIZACE PŘEDMĚTU.
50 – 56, hospodářská krize str nová učebnice
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Základní finanční kategorie a finanční nauky
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE ( )
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Základní finanční kategorie a finanční nauky
VY_32_INOVACE_01B_Velká hospodářská krize – příčiny, důsledky
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Téma 3 Spotřeba, úspory, investice
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky
Od prosperity ke krizi Uč. str
Transkript prezentace:

Světová hospodářská krize

„zlatá 20. léta“- závratný růst ekonomiky, všeobecná prosperita, rozkvět vědy a kultury 24.10.1929- náhlé zhroucení obchodu s cennými papíry a akciemi na newyorské burze (důsledek se projevil následující den,v pátek 25.10. „černý pátek“) Začala nejdelší a nejhlubší ekonomická krize Zachvátila celý svět-průmysl, zemědělství, finance

New York- Wall Street 24. října 1929 Krize začala v USA Celosvětově hrubý národní produkt klesl 1929 – 1932 o 15%. Krize vrcholila v různých zemích různě, některé ekonomiky se nevzpamatovaly až do války.

Názory na příčinu a také na efektivnost jejího potlačování se dodnes vedou spory existují odlišné, mnohdy i protikladné teorie Podle nejčastěji uváděné teorie to byla krize z nadvýroby, pro kterou nebyl dostatečný odbyt (nabídka několikrát převyšovala poptávku) Nadměrná výroba zboží financovaná z úvěrů u bank stoupla převaha nabídky nad poptávkou zboží se neprodávalo poklesly ceny dluhy u bank nezaplaceny zhroutil se světový zahraniční obchod (klesl na 1/3)

Další příčinou krize byl optimismus. Burza byla v té době ve znamení tzv. býčího (stoupajícího) trhu ráno investor investoval své peníze a ten samý den večer již viděl s jistotou svůj zisk. Toto vedlo k tomu, že na burzu přicházelo čím dál více „amatérských“ investorů, kteří si na své investice půjčovali od bank, což vedlo k nadhodnocení firem a růstu akcií nad jejich reálnou hodnotu.

Vrchol krize - 1932- pokles průmyslové výroby celosvětově o 37% (USA o 46%) Růst nezaměstnanosti- přes 30 milionů Pokles kupní síly městského obyvatelstva menší poptávka po zemědělských výrobcích klesaly ceny zemědělských výrobků ( natolik, že se nevyplatilo sklízet úrodu a ve snaze udržet cenu zemědělských produktů se potraviny ničily, ačkoli mnoho lidí trápil hlad) pokles kupní síly venkovského obyvatelstva menší poptávka po průmyslových výrobcích snížení průmyslové výroby pokles kupní síly městského obyvatelstva menší poptávka po zemědělských výrobcích .....

Průmyslová výroba v USA 1928-1939 Příjem na hlavu v jednotlivých zemích

Ekonomickou krizi doprovázela krize sociální (ztráta obživy i životních perspektiv)= živná půda pro radikální demagogie, zdánlivě jednoduchá řešení- fašistické a nacistické diktatury „silné ruky“ Snahy o překonání krize: Protekcionismus = zásahy státu do ekonomiky, zjm. celní ochrana Deflace= všeobecná redukce platebních prostředků Státní subvence Devalvace (= snížení hodnoty) měn

Názory na posílení státních zásahů do vývoje hospodářství: 1) stoupenci zásahů vycházeli z názorů britského ekonoma J.M. Keynes kritik liberalismu – volného trhu keynesiánství založeno na státních zásazích do ekonomiky cíl: zastavit krizi a oživit výrobu; pod kontrolu státu se dostal bankovní systém a finance vůbec posílení státních zásahů do hospodářství (včetně pokusů o plánování v oblasti měny) protekcionismus (chránění proti dovozu cly) 2) stoupenci všemocné ruky volného trhu- liberálové (vliv rakouského ekonoma A.F.Hayeka) volný trh, svobodnou konkurenci, liberální kapitalismus a tržní hospodářství Spor trvá dodnes

New Deal (Nový úděl) = nové rozdání karet v pokeru Program kandidáta na úřad amerického prezidenta z r. 1932 Franklina D. Roosevelta (volby vyhrál, prezidentem 1933- 1945) využití státních zásahů do hospodářství za účelem zastavení krize a oživení ekonomiky: Vládní pomoc farmářům: výkup do státních zásob; farmáři dostávali odměny za to, že omezovali produkci (snižovat oseté plochy, stavy dobytka) přijat zákon o obnově průmyslu dohoda podnikatelů o cenách a výrobě financování veřejných prací z federálních zdrojů – budování silnic, letišť, přehrad starost o sociální postavení dělníků a zaměstnanců stanoveny minimální mzdy, aby byla kupní síla stát zaručoval postavení odborů (zástupců dělnictva) Podpora amerického vývozu Státní dohled nad bankovnictvím Krize ustoupila 1937 ( výroba dosáhla úrovně roku 1929)