Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

0. ORGANIZACE PŘEDMĚTU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "0. ORGANIZACE PŘEDMĚTU."— Transkript prezentace:

1 0. ORGANIZACE PŘEDMĚTU

2 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612
Konzultační hodiny: pondělí – 12.30

3 Seznam přednášek I. 1. HDP (Metody měření. Skladba HDP. Reálný a nominální HDP. Deflátor a cenový index. Problémy měření a mezinárodního srovnání HDP. Makroekonomická identita) 2. Spotřeba a investice (Spotřební funkce. Model mezičasové volby. Hypotéza životního cyklu a permanentního důchodu. Úspory a investice. Tobinovo q. Zahraniční investice a čistý vývoz) 3. Vnější rovnováha (Otevřenost ekonomiky a platební bilance. Nominální a reálný měnový kurz. Čistý vývoz a reálný měnový kurz. Úroková parita a teorie parity kupní síly. Optimální měnová oblast.) 4. Nezaměstnanost (Dynamická rovnováha na trhu práce. Rovnovážná míra nezaměstnanosti. Vyčišťování trhu práce. Produktivita práce a reálné mzdy. Determinanty mzdových rigidit. Okunův zákon)

4 Seznam přednášek II. 5. Peníze (Vymezení a funkce peněz. Poptávka po penězích. Tvorba peněz a peněžní zásoba. Rovnováha trhu peněz a transmisní mechanismus. Kvantitativní teorie peněz a neutralita peněz. Peníze a inflace.) 6. Růst (Potenciální produkt a jeho změny. Solovůw neoklasický růstový model. Akumulace kapitálu, populační růst, technologický pokrok. Teorie endogenního růstu. Instituce a hospodářský růst. Prorůstová politika) 7. ISLM model (Rovnováha na trhu zboží a služeb a IS křivka. Rovnováha na trhu peněz a LM křivka. Rovnováha ISLM modelu a její změny. Multiplikátor a efekt vytěsnění. Mundell-Flemingův model) 8. ADAS model (Odvození křivky AD. Křivka AS. Mzdové strnulosti a neúplné informace o cenách. Rovnováha ADAS a její změny. Vliv fiskální a monetární politiky na změnu rovnováhy. Nabídkové a poptávkové šoky)

5 Seznam přednášek III. 9. Phillipsova křivka. Původní a modifikovaná Phillipsova křivka. Inflační očekávání a setrvačná inflace. Přirozená míra nezaměstnanosti a jádrová inflace. Poptávková a nákladová inflace. 10. Hospodářské cykly. Průběh a variabilita hospodářských cyklů. Velká Deprese. Keynesiánské vysvětlení hospodářských cyklů. Teorie reálných hospodářských cyklů. 11. Monetární politika. Cíle a nástroje. Režimy monetární politiky. Nezávislost centrální banky. Desinflační politika. Monetární politika v otevřené ekonomice. Racionální očekávání a neúčinnost politiky. Pevná pravidla versus volnost v rozhodování. 12. Fiskální politika. Veřejné rozpočty. Rozpočtový deficit a veřejný dluh. Automatické stabilizátory a keynesiánská stabilizační politika. Ricardo-Barroova teorie. Daně a hospodářský růst.

6 Literatura Povinná: Doporučená:
HOLMAN, R. (2004): Makroekonomie – středně pokročilý kurz. C. H. Beck Praha. ISBN: Doporučená: BURDA, M. – WYPLOSZ (2005): Macroeconomics. A European Text. 4th edition. Oxford Univeristy Press. ISBN:

7 Zkouška Písemná 40 otázek a/b/c/d


Stáhnout ppt "0. ORGANIZACE PŘEDMĚTU."

Podobné prezentace


Reklamy Google