zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu CZ.1.5.00/34.0618 Šablona: III/2 Sada: 6/1 Výstup: VY_32_INOVACE_6FI104 Ověření ve výuce: Technologie Datum ověření: 2. 10. 2013 Třída: 2.TR
PŘEHLED TECHNOLOGIÍ DŘEVAŘSKÉ PRVOVÝROBY 3. Výroba krájených dýh Předmět: Technologie Ročník: 2. Klíčová slova: podélné dělení výřezů, krájená dýha, technologický postup výroby krájených dýh Jméno autora Ing. Ladislav Fic Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč
ANOTACE Přehled o výrobě krájených dýh je základem znalostí designu každého kvalitního truhláře. Důležité je orientovat se v základních technologických operacích. Druh učebního materiálu: prezentace, vzorky krájených dýh
Obr. 1 Technologický postup výroby krájených dýh
Výroba krájených dýh Před krájením je nutné kulatinu rozřezat na několik kusů, na tzv. bloky. Tento blok se pak upíná do krájecích strojů, kterých je několik druhů.
Podélné dělení výřezů Provádí se u kulatiny, která bude použita na výrobu dýh krájených. Jedná se o podélné rozříznutí dýhárenské kulatiny na několik částí a tyto jednotlivé části se pak upínají na stůl krájecího stroje.
Základní rozdělení kráječek je na: příčné podélné PŘÍČNÉ KRÁJECÍ STROJE – krájí napříč vláken a řadíme sem: Horizontální krájecí stroje Vertikální krájecí stroje - buď je pevný stůl se dřevem a pohybuje se nůž, nebo naopak. Vertikální krájení může probíhat shora dolů zespodu nahoru Rotační krájecí stroje - kulatý výřez je upnut excentricky a krájen Skloněné (šikmé) krájecí stroje PODÉLNÉ KRÁJECÍ STROJE – krájí podél vláken
Sušení dýh Čerstvě vyrobené dýhy mají vysokou vlhkost (až 100 %) a je nutno i snížit na 8 ± 2 %. Dobu sušení dýh ovlivňují tyto faktory: Teplota sušícího prostředí Rychlost proudění vzduchu – čím je větší, tím rychlejší je sušení. Relativní vlhkost vzduchu – čím je nižší, tím rychlejší je sušení. Druh dřeviny – čím je dřevina tvrdší, tím pomalejší je sušení. Tloušťka dýhy – čím je dýha tlustší, tím pomalejší je sušení Počáteční vlhkost dýhy – čím je větší, tím je delší doba sušení. Suší se v sušárnách: válečkových – dýha zde prochází mezi dvojicemi vyhřívaných válečků (1 spodní a 1 horní) a tyto listy dýh rovnají (žehlí) pásových – dýhy jsou vedeny mezi 2 pásy (1 horní a 1 spodní) drátěného pletiva a příčně na jejich povrch proudí ohřátý vzduch přirozeně v krytých halách za normální nebo zvýšené teploty (cenné dýhy nebo kořenice)
Sesychání dýhy při sušení Sesychání dýhy při unikátní vlhkosti má nerovnoměrný průběh v různých směrech a s tím je nutno počítat. Sesychání ve směru: podélném 0,25 – 0,35 % radiálním 5 – 6 % tangenciálním 7 – 10 % Závisí na: teplotě vzduchu při vysoušení tloušťce dýhy druhu dřeviny počáteční i konečné vlhkosti
Rychlost cirkulace vzduchu Relativní vlhkost vzduchu v pásových sušárnách bývá 1,2 – 2 m/s. v kombinovaných sušárnách je optimální rychlost 1,5 – 2 m/s Relativní vlhkost vzduchu kombinovaném sušení 10 – 25 % konvekčním sušení 10 – 20 %
Úprava a skladování dýh Vysušené dýhy se třídí na: listy bez vad – není nutno je vyspravovat listy s vadami – které se opravují nebo stříhají na menší rozměry Krájené dýhy se skládají do svazků většinou po 16 – 32 listech (musí to být násobek 4). Sklady na skladování dýh mají být zatemněné, aby dýhy během skladování vlivem slunečního záření neměnily barvu. Dýhy se na sebe skladují bez prokladů. Svazky krájených dýh se oddělují podložkami z konstrukčních desek.
SHRNUTÍ – otázky k opakování Vysvětli, jak se vyrábí krájená dýha? Proč se provádí podélné dělení kulatiny? Popiš základní typy kráječek. Co víš o úpravě a skladování dýh?
POUŽITÉ ZDROJE Janák, K., Král, P.: Technologie I. 1. vydání, Praha: Informatorium, s.r.o., 2003, ISBN 80-7333-003-2 Obr. 1 Technologický postup výroby krájených dýh., Janák, K., Král, P.: Technologie I. 1. vydání, Praha: Informatorium, s.r.o., 2003, ISBN 80-7333-003-2 Obr. 2 Krájení truhlíčkovým způsobem., Janák, K., Král, P.: Technologie I. 1. vydání, Praha: Informatorium, s.r.o., 2003, ISBN 80-7333-003-2 Obr. 3 Krájení bloku děleného na třetiny., Janák, K., Král, P.: Technologie I. 1. vydání, Praha: Informatorium, s.r.o., 2003, ISBN 80-7333-003-2