Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_02 Tematická oblast: PŘEVODOVKY Téma: Způsoby řazení rychlostních stupňů Autor: Ing. Miroslav Bodlák Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Silniční doprava, předmět SILNIČNÍ VOZIDLA. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 ZPŮSOBY ŘAZENÍ RYCHLOSTNÍCH STUPŇŮ
Nejprve se seznámíme s konstrukčním provedením mechanických převodovek s ozubenými koly. Převodovky s ozubenými koly jsou vždy stupňové. Podle ovládání mohou být: - manuální, - poloautomatické, - automatické (planetové převodovky). Většinou jsou to převodovky jednoskupinové, u nákladních automobilů se stále častěji používají i převodovky víceskupinové, případně dvoutoké.

4 Hlavní části převodovek:
skříň 1 - většinou dělená ve svislé nebo vodorovné rovině, hřídele 2,3,4 – většinou jsou tři (hnací 2, hnaný 3 a předlohový 4), ozubená kola 5,6,7 – většinou s vnějším šikmým ozubením, ložiska 8 – jsou převážně valivá a druh je závislý, jaké síly přenáší (radiální, axiální), řadící ústrojí 9,10,11,12,13 – je tvořeno vodícími tyčemi 9 s řadícími vidličkami 10, zubovými 11, synchronizačními spojkami 12, pojistným ústrojím 13 a zámky; ovládací ústrojí – nejčastěji je tvořeno řadící pákou nebo jiným ovládacím prvkem. Převodovka má svoji olejovou náplň a je většinou mazána rozstřikem oleje. Někdy je mazání tlakové a olejové čerpadlo zubové je poháněno většinou od předlohového hřídele.

5 ZPŮSOBY ŘAZENÍ RYCHLOSTNÍCH STUPŇŮ
Základní způsoby řazení rychlostních stupňů v převodovce jsou: 1. Posuvně uloženým kolem na hřídeli: Jedno kolo rychlostního stupně je uloženo posuvně na drážkách hřídele a posune se do záběru s druhým kolem uloženým na svém hřídeli pevně. Ozubení kol musí být přímé.

6 ZPŮSOBY ŘAZENÍ RYCHLOSTNÍCH STUPŇŮ
1. Posuvně uloženým kolem na hřídeli: Aby došlo k bezhlučnému zařazení rychlostního stupně, musí řazení „nahoru“ probíhat s dvojím sešlápnutím spojkového pedálu a řazení „dolů“ rovněž s dvojím sešlápnutím spojkového pedálu, ale navíc po vyřazení původního rychlostního stupně musí řidič dát „meziplyn“. Tím nastane vyrovnání obvodových rychlostí obou ozubených kol soukolí nově řazeného rychlostního stupně.

7 ZPŮSOBY ŘAZENÍ RYCHLOSTNÍCH STUPŇŮ
2. Pomocí zubové nebo synchronizační spojky: Obě kola každého rychlostního stupně jsou ve stálém záběru. Proto jedno kolo soukolí musí být na hřídeli uloženo otočně. Převod se uvádí do záběru zubovou nebo synchronizační spojkou uloženou na hřídeli posuvně na drážkách. Ta spojí ozubené kolo s jeho hřídelem. Díky stálému záběru kol u nich může být použito šikmé ozubení.

8 ZPŮSOBY ŘAZENÍ RYCHLOSTNÍCH STUPŇŮ
2. Pomocí zubové nebo synchronizační spojky: Při řazení pomocí synchronizační spojky se spojkový pedál sešlápne pouze jednou, neboť spojka pomocí třecích sil zajistí vyrovnání otáček spojovaných částí řazením (ozubeného kola s jeho hřídelem). Řazení pomocí zubové spojky vyžaduje postup stejný, jako při řazení posuvně uloženým kolem na hřídeli, čímž se zajistí vyrovnání otáček spojovaných částí řazením (ozubeného kola s jeho hřídelem).

9 ZPŮSOBY ŘAZENÍ RYCHLOSTNÍCH STUPŇŮ
OPAKOVÁNÍ: 1. Z jakých částí se skládají mechanické převodovky s ozubenými koly? 2. Jak jsou uložena kola na hřídelích u obou způsobů řazení rychlostních stupňů? 3. Popište postup řazení posuvně uloženým kolem. 4. Popište postup řazení pomocí synchronizační spojky. 5. Popište postup řazení pomocí zubové spojky.

10 Použité zdroje: VLK Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN JAN, ŽDÁNSKÝ, ČUPERA: Automobily – Převodná ústrojí motorových vozidel (2). Nakladatelství Avid s.r.o. Brno 2007, ISBN Příručka pro automech. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google