Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, IČO: Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Typ šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol (32 vzdělávacích materiálů) Název sady vzdělávacích materiálů: STT III Popis sady vzdělávacích materiálů: Strojírenská technologie III, 3.ročník Sada číslo: I- 03 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 03 Označení vzdělávacího materiálu: (pro záznam v třídní knize) VY_52_INOVACE_I–03–03 Název vzdělávacího materiálu: Dělení materiálu Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Hynek Palát

2 Způsoby dělení materiálu
1. Řezáním Pilovým listem Pilovým kotoučem Pilovým pásem 2. Rozbrušováním Rozbrušovacím kotoučem 3. Třením Třecím (frikčním) kotoučem 4. Upíchováním Upichovacím nožem na soustruhu 5. Stříháním Elektrickými , ručními, pákovými, tabulovými nůžkami a vibračním vysekávačem 6. Tepelné dělení Plamenem, laserem, plazmou, elektronovým paprskem 7. Nekonvenčními metodami Elektrojiskrové Vodním paprskem

3 Řezání pilovým listem Detail zubů pilového listu

4 Ruční vibrační vysekávač na plech
Používá se pro vystříhání tvarů z tenkých plechů. Pohon je zajištěn elektromotorem, který zdvíhá střižník.

5 Pákové nůžky Pákové nůžky mají pevný spodní nůž a pohyblivý horní nůž, který je spojen s dlouhou pákou. Přidržovač zabrání vzpříčení plechu. Horní nůž má tvar oblouku, což zabezpečuje stejný úhel střihu a stejnou střižnou sílu po celé délce střihu.

6 Stříhání

7 Stříhání

8 Řezání plamenem

9 Řezání plazmou

10 Řezání laserem

11 Řezání pilovým listem na rámové pile
Pilový list z RO je upnut v rámu. Pomocí klikového mechanismu vykonává přímočarý vratný pohyb. Při zpětném pohybu neřeže, rameno nazvedne vačka. Zuby jsou z důvodů snížení namáhání střídavě vyhnuty vlevo a vpravo.

12 Řezání na kotoučové pile
Umožňuje kvalitní řezy. V principu se podobá frézování. Nástroj má menší šířku. Hlavní řezný pohyb je rotační, koná ho nástroj, vedlejší řezný pohyb, posuv, koná většinou obrobek.

13 Řezání pásovou pilou Nejproduktivnější způsob dělení .
Velmi kvalitní řez, malý prořez. Pilový list je svařen do pásu. Hl. řezný přímočarý pohyb koná nástroj. Pás je z uhlíkové oceli, bimetalu (pružná ocel + RO), nebo z oceli a zuby ze SK. .

14 Dělení rozbrušovacím kotoučem a třením
Dělení třením Používá se pro dělení malých, těžkoobrobitelných materiálů. Kotouč má malou tloušťku a rychle se opotřebovává. Materiál kotouče je keramika, KNB nebo diamant. Výhodou je malý odpad (prořez) a dobrá kvalita řezu. Obdoba rozbrušování. Nástroj nemusí mít vždy tvar kotouče, ale může mít tvar například pásu nebo drátu. Nástroj má malé, nízké zuby. Princip: při vysoké rychlosti dochází ke zvýšení teploty, snížení pevnosti materiálu a snadnému dělení. Použití: na tenkostěnné profily, Materiál nástroje: konstrukční ocel.

15 Stříhání a tepelné dělení
Materiál se v místě řezu nahřeje na teplotu tavení a „spálí“. Nejčastěji se používá kyslíko - acetylénový plamen. Nevýhodou je velký prořez, špatná kvalita řezu a tepelně ovlivněná oblast materiálu v místě a okolí řezu. Výhodou je řezání velkých tlouštěk plechů až do 500mm Výhodou je, že se řezání různých tvarů. Stříhání je produktivní hlavně pro kovárny a slévárny na dělení plechů, tyčí a profilů. Provádí se za tepla a za studena. Nástroje jsou ruční nůžky nebo tabulové nůžky Na profily a tyče se používají speciální stříhací stroje.

16 Úkoly: Jaké znáte způsoby dělení materiálu? Vyberte si 3 a podrobněji je popište. Jak probíhá stříhání v jednotlivých vrstvách materiálu u stříhání plechů? Jaké druhy stříhání znáte? Popište některý druh tepelného dělení materiálu.

17 Seznam použité literatury
Hluchý, M., Kolouch, J., Paňák, R. Strojírenská technologie 2 – 2.díl, 1. vyd. Praha: Scientia, ISBN  Dillinger, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu a praxi, Praha: Europa – Sobotáles, ISBN


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google