Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Reforma veřejné správy v České republice Mgr. Oldřich Hájek.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Pracovní právo. Pohovor
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ PODMÍNEK PRO ČINNOST ASISTENTŮ PEDAGOGA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura územní samosprávy a jiná územní členění (kraje, pověřené obce, obce, mikroregiony a regiony soudržnosti)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Výdaje finančních prostředků naší organizace Bělá pod Bezdězem
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Reforma veřejné správy v České republice
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Státní organizace.
Sídla.
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
MĚSTSKÁ POLICIE VALAŠSKÉ KLOBOUKY
Mezinárodní právo a jeho vliv
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
OBECNÍ ÚŘAD VO 9, s. 9 n..
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA blok č
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Organizace veřejné správy blok č. 1
Správa sociálního zabezpečení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Správa sociálního zabezpečení
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Roční zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění za rok 2017
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Subjekty správního řízení
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Obsah veřejných rozpočtů III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Matriční úřad.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor právní a legislativní
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově (Karlovarský kraj) Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě Brno 2018

Ústavní základ výkonu přenesené působnosti obcí Čl. 105 Ústavy České republiky „Výkon státní správy lze svěřit orgánům samosprávy jen tehdy, stanoví-li to zákon“ smíšený model územní veřejné správy

Přenesená působnost, co to je ? Zákon o obcích uvádí, že: „státní správu, jejíž výkon byl zákonem svěřen orgánu obce, vykonává tento orgán jako svou přenesenou působnost „pokud zvláštní zákon upravuje působnost obcí a nestanoví, že jde o přenesenou působnost obce, platí, že jde vždy o samostatnou působnost“

Druhy přenesené působnosti svěřené obcím Přenesená působnost ve věcech, které stanoví zvláštní zákony, je a) v základním rozsahu svěřeném obci vykonávána orgány obce určenými tímto nebo jiným zákonem nebo na základě tohoto zákona; v tomto případě je území obce správním obvodem, b) v rozsahu pověřeného obecního úřadu (§ 64) vykonávána tímto úřadem, c) v rozsahu obecního úřadu obce s rozšířenou působností (§ 66) vykonávána tímto úřadem.

Příklady výkonu přenesené působnosti . občanské průkazy, cestovní pasy, řidičská oprávnění, živnostenská oprávnění stavební řízení volby přestupková řízení opatrovnictví matrika - narození, svatby, úmrtí sociálně - právní ochrana dětí…….

Úhrada výkonu přenesené působnosti Ústava úhradu nijak nezmiňuje zmiňuje ji pouze zákon o obcích, když uvádí: „obce obdrží ze státního rozpočtu příspěvek na plnění úkolů v přenesené působnosti“

Praxe financování výkonu přenesené působnosti pro rok 2017 - příjmy Příspěvek ze státního rozpočtu na výkon státní správy činil 3.381.800,- Kč Příspěvek na výkon opatrovnictví 29.000,- Kč Příspěvek na výkon sociální práce 421.300,- Kč Příjem z pokut 19.929,- Kč* Správní poplatky 514.548,- Kč Náklady řízení 5000,- Kč* 4.371.577,- Kč

Praxe financování výkonu přenesené působnosti pro rok 2017 - výdaje Mzdové výdaje 4.992.695,- Kč (průměrný plat úředníka činil 34.499,- Kč, Karlovarský kraj má 25.583,- Kč) SW vybavení, školení 191.000,- Kč Materiální zabezpečení 100.000,- Kč* 5.283.695,- Kč

Rozuzlení…… město z vlastních prostředků přispělo na výkon přenesené působnosti (státní správy) částkou 912 118,- Kč Je to hodně nebo málo…?