Čím vším se řídí reklama pro odborníky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Pracovní právo. Pohovor
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
[ 1 ] Mgr. Tereza Valicová © Státní ústav pro kontrolu léčiv.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
IMYDŽ JE NA NIC! POSLOUCHEJ ŽÍZEŇ!. IMAGE FIRMY & ETIKETA Ing. Bc. Jan Kuba.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Věcné autority v roce 2016
Územní plánování aneb jak na to Porada pro ÚÚP na KÚ LK dne
Pojem přeměna obchodní společnosti
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Kód vzdělávacího materiálu:
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Zpráva o uplatňování ÚP
Lineární rovnice a nerovnice I.
Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Stavební uzávěra základní informace
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
eRecept – komunikace se základními registry
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání
RIZIKO.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Obecné výklady o důkazech
MVdr.Vratislav Krupka.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
GDPR: ochrana osobních údajů
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
RIZIKO.
Pracovněprávní minimum…
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Velkokapacitní skleníky
Hledáme klíč k právům dětí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Novela zákona o léčivech v souvislosti se změnou EU legislativy
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Územní plán s prvky regulačního plánu
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

Čím vším se řídí reklama pro odborníky Čím vším se řídí reklama pro odborníky? Případ C-249/09 Novo Nordisk Martin Smolek Vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU

___________Proč Soudní dvůr? Význam judikatury Soudního dvora EU pro ČR Kde judikaturu hledat? www.eur-lex.europa. eu www.curia.europa.eu

___________Skutkové okolnosti Reklama na léčivý přípravek Levimir (Insulin Detemir) Nesoulad s tzv. 'souhrnem údajů' (citace z odborné literatury např.: „68% pacientů nepřibývá na váze nebo jejich hmotnost se dokonce snižuje“) Zákrok estonského regulátora (zákaz)

______________Právní předpisy Směrnice 2001/83/ES: ▫ Hlava VIII „Reklama“ čl. 86: definice reklamy na léčiva čl. 87 a 88: obecné požadavky na reklamu ▫ Hlava VIIIa „Informace a Reklama“ zvláštní požadavky na reklamu čl. 89 a 90: ve vztahu k široké veřejnosti čl. 91 a 92: ve vztahu k odborníkům čl. 93: ve vztahu k obchodním zástupcům

___________Právní jádro sporu Čl. 87 odst. 2 směrnice 2001/83/ES: Všechny prvky reklamy na léčivý přípravek musí být v souladu s údaji uvedenými v souhrnu údajů o přípravku. ▫ Vztahuje se tento požadavek na reklamu pro odborníky? (čili jsou čl. 91 a 92 lex specialis k čl. 87?) ▫ Pokud ano: je možné uvádět v takové reklamě údaje neobsažené v souhrnu údajů? (čili je v souladu, co není v rozporu?)

_______________Vyjádření ČR - Vztahuje se tento požadavek na reklamu pro odborníky? ▫ systematika ▫ účel ▫ výsledek: na reklamu pro odborníky se vztahují také obecné požadavky na reklamu - Pokud ano: je možné uvádět v takové reklamě údaje neobsažené v souhrnu údajů? ▫ údaje nezohledněné v SPC = není s čím srovnávat soulad ▫ údaje nezohledněné v SPC = nejsou prověřeny registračním úřadem ▫ výsledek: musí se jednat minimálně o údaje obsažené v podkladech pro registraci

______________Stanovisko GA - Vztahuje se tento požadavek na reklamu pro odborníky? ▫ stejně jako ČR (i jako BE, ET, PL, PT a EK) - Pokud ano: je možné uvádět v takové reklamě údaje neobsažené v souhrnu údajů? ▫ svoboda projevu / podnikání vs. ochrana zdraví 3 varianty přístupu k pojmu „být v souladu“ ▫ naprostá totožnost reklamy a SPC: ne ▫ nikoli totožnost, ale alespoň přímá dovoditelnost: ne ▫ doplňující informace nad rámec SPC: ano, pokud jsou s SPC slučitelné ▫ výsledek: v zásadě stejný jako názor ČR (jen velmi drobná odchylka)

______________Stanovisko GA Podle mého názoru však existují situace, kdy by v reklamě mohly být uváděny informace, které by měly být v souhrnu obsaženy, poněvadž jsou zmíněny v článku 11, ale obsaženy v něm nejsou. Tak je tomu u údajů, které potvrzují nebo zpřesňují určitý údaj obsažený v souhrnu. Například nové vědecké testy, které potvrzují údaje ze souhrnu nebo které zužují rozsah parametrů oproti parametrům uvedeným v souhrnu, by v reklamě na léčivé přípravky, která je určena odborné veřejnosti, měly být dovoleny. Je zjevné, že by to mělo být ověřováno případ od případu. Pokud se například v souhrnu uvádí, že konzumace grapefruitu může snížit účinnost léčivého přípravku, připadá mi oprávněné zmínit se v reklamě o novém průzkumu, který dospěl k závěru, že konzumace dvou grapefruitů denně snížila účinnost léčivého přípravku ve zkoumané skupině pacientů o 15 %.

______________Stanovisko GA - Závěr stanoviska generálního advokáta : Dodatečná informace, která neměla být v souhrnu obsažena, ale která s ním není v rozporu, proto může být v reklamě určené odborné veřejnosti uvedena za podmínky, že bude převzata věrně, že bude přesně uveden její zdroj, že nebude klamavá a že to nebude v rozporu s ostatními požadavky směrnice 2001/83.

Děkuji za pozornost martin_smolek@mzv.cz