Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie17. 2. 2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie17. 2. 2011."— Transkript prezentace:

1 Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie17. 2. 2011

2 Léková politika - regulace Léková politika  Registrace, výroba, distribuce, předepisování, výdej, farmakovigilance a dostupnost léčiv: Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech + prováděcí vyhlášky  ceny a úhrady léčiv: Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění + prováděcí vyhlášky Zákon č. 526/1990 Sb., o cenách Cenový předpis a cenové rozhodnutí  reklama na léčiva: Zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy

3 Léková politika – ceny a úhrady Ceny a úhrady léčiv  cenová regulace – kolik lék stojí v lékárně  úhradová regulace – jakou část ceny léku uhradí pojišťovny  Doplatek – rozdíl mezi koncovou cenou léku v lékárně a úhradou ze zdravotního pojištění Regulaci ceny podléhají pouze ta léčiva, která jsou plně nebo částečně hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. V ČR je celkem přes 9.100 variant léčiv, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Cca 5.500 z nich se skutečně obchoduje.

4 Léková politika – ceny Cenová regulace  regulace ceny výrobce (farmaceutické společnosti) maximální cena výrobce (dle § 39a zákona č. 48/1997)  regulace ceny distributorů a lékáren maximální obchodní přirážka (dle cenového předpisu) Koncová cena v lékárně = cena výrobce + marže distributora a lékárny + DPH výrobce lékárna DPH

5 Léková politika – ceny Cenová regulace  regulace ceny výrobce (farmaceutické společnosti) maximální cena výrobce (dle § 39a zákona č. 48/1997) Maximální cena léku se stanoví ve výši: 1.průměru jeho cen v zemích referenčního koše nebo 2.ve výši 3 nejnižších jeho cen v zemích EU  regulace ceny distributorů a lékáren maximální obchodní přirážka (dle cenového předpisu)

6 Léková politika – úhrady Úhradová regulace  Úhrada ze zdravotního pojištění se stanoví pro celou skupinu terapeuticky zaměnitelných léčiv (léčivé látky se stejným nebo obdobným účinkem) – na principu za stejný účinek stejná úhrada  V celé skupině léčiv je úhrada za jednotku stejná (základní úhrada za obvyklou denní terapeutickou dávku)  Základní úhrada se stanoví podle nejlevnějšího léku v dané skupině, a to podle jeho nejnižší ceny v celé EU  tzn., že ze zdravotního pojištění se uhradí za daný lék jen taková cena, za jakou lze nejlevnější dostupný lék v té skupině nakoupit v té zemi EU, kde je nejlevnější  Ve skupinách přílohy č. 2 zákona č. 48/1997 Sb. musí být zajištěn alespoň jeden plně hrazený lék (celkem 300 skupin)

7 Správní řízení – ceny a úhrady léčiv Rok 2008 - 2010  k 31. 12. 2010 úhrady pravomocně stanoveny nebo změněny nebo zrevidovány v rámci celé referenční skupiny u 51 % kódů hrazených léčiv  tj. 45 % ročních nákladů systému veřejného zdravotního pojištění  úspora systému zdravotního pojištění dosud 5,2 mld. Kč (pravomocně rozhodnuté revize)  priorita SÚKL a MZ: dokončit revize úhrad a paralelně připravovat návrh na úpravu systému směrem k rychlejšímu průběhu správních řízení a odstranění těch nejzásadnějších nedostatků a chyb v procesu.

8 Revize úhrad léčiv Rok 2009 – 2011 REVIZE ÚHRAD  SÚKL a MZ reviduje úhrady ve všech skupinách terapeuticky zaměnitelných léčiv – tzn. zrevidovat přes 9.000 variant léčiv ve zhruba 1.000 správních řízeních.  Účastníkem každého správního řízení jsou všechny zdravotní pojišťovny a ty farmaceutické společnosti, o jejichž lécích se jedná – někdy až 50 účastníků v jednom řízení!  Proces je technicky náročný, odborně složitý (s nároky na posuzování mnoha aspektů) a trvá až stovky dnů.  Naprostá většina rozhodnutí je napadena odvoláním. Existuje již i několik desítek žalob farmaceutických firem.  Téměř ve všech skupinách léčiv dochází ke snižování úhrad, tj. úsporám veřejného zdravotního pojištění, a to až v desítkách procent a stamiliónů korun ročně!

9 Revize úhrad léčiv Rok 2009 – 2011 REVIZE ÚHRAD  Snížení úhrady znamená, že z koncové ceny léku zdravotní pojišťovna zaplatí (přispěje pacientovi) méně než dosud.  Ale pokud je cena konstantní, znamená to, že rozdíl (doplatek) roste?! Co se děje s doplatky ??? Jaké jsou dopady revize úhrad na pacienty?  Farmaceutické společnosti pružně reagují na poklesy úhrady, rapidně snižují ceny na úkor svých zisků a doplatky se v mnoha případech srovnávají s výší, jakou byly před tím, než se v revizi snížila úhrada ze zdravotního pojištění!  Díky vyšší konkurenci na trhu doplatky v některých případech dokonce dále klesají!

10 Dopady revizí úhrad – pohyb ceny v návaznosti na změnu úhrady

11 Dopady revize statinů (atorvastatin); hypolipidemika

12 Dopady revize ACEi (enalapril maleát); antihypertenzivum

13 Dopady revize antihypertenziv (losartan)

14 Dopady revize inhibitorů aromatáz (anastrozol); cytostatika (léčba pokročilého karcinomu prsu)

15 Dopady revize inhibitorů aromatáz (letrozol); cytostatika (léčba časného karcinomu prsu)

16 Výhled v lékové politice Programové prohlášení vlády Léková politika v ČR 2012, 2013 a dále zaměřeno na pacienty 2012 oregulační poplatek za položku na receptu bude zrušen a nahrazen poplatkem za recept ozměna způsobu stanovování maximálních cen léčiv (snížení maximálních cen až u třetiny regulovaných léčiv) 2013 ovyřazení levných léčiv z úhrad ze zdravotního pojištění oredefinování skupin léčiv, ve kterých má být zajištěn alespoň jeden plně hrazený přípravek (dnešní tzv. příloha č. 2 zákona)

17 Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie


Stáhnout ppt "Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie17. 2. 2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google