Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Soustava trávicí - část 2.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
DETOXIKACE – očista organismu
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Voda a její úloha v lidském těle
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Potraviny rostlinného původu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 2. složení potravin Vláknina, voda http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm http://www.vladahadrava.xf.cz/Vitaminy_tabulka.htm http://www.wikipedia.cz 25.12.2018

Obsah Vláknina - charakteristika Voda – charakteristika Voda – dělení Voda – význam Voda – pitný režim

Vláknina - charakteristika Vláknina je obsažena nejvíce v rostlinných potravinách - ovoci, zelenině, obilovinách, luštěninách. Vláknina je nestravitelná, ale podporuje vyprazdňování tlustého střeva a působí proti rozmnožování bakterií v něm. Z chemického hlediska je vláknina tvořena z polysacharidů, zvětšuje objem pokrmů a zahání pocit hladu. Nemá žádnou výživnou hodnotu. Vláknina musí být řádně rozkousána, jinak může vyvolat tvorbu plynů, zahnívání potravy a nadouvání.

Vláknina – význam, denní příjem Reguluje trávení tuků a sacharidů Váže na sebe vodu Je živinou pro mikrobiální flóru Denní příjem u dospělého 30g u dětí 5g + věk

Voda - charakteristika Voda je nezbytnou součástí živé hmoty. Je součástí všech tělních tekutin. Je obsažena v každé živé buňce. Obsahem vody se potraviny liší Ovlivňuje výživnou, senzorickou hodnotu a dobu trvanlivosti

Voda - dělení Měkká – obsahuje málo minerálních látek Tvrdá – z podzemních pramenů, obsahuje více minerálních látek, je vhodná jako pitná voda Destilovaná – je zbavena minerálních látek Užitková – v potravinářství se nepoužívá Minerální – obsahuje mnoho minerálních látek Stolní – je vhodná ke každodennímu použití, je zbavená nečistot, obsahuje vyvážené množství minerálních látek tak, aby neškodily zdraví

Voda - význam V lidském těle voda přepravuje látky nutné ke stavbě buněk. Rozpouští živiny. Odvádí z těla škodlivé látky. Reguluje tělesnou teplotu. Je prostředkem k udržení hygieny

Pitný režim Vodu doplňujeme prostřednictvím nápojů Běžné činnosti 2 – 2,5 l denně Zvýšená námaha 2 – 4 l denně

Vylučování vody Močí 1 – 1,5 l denně Pocením – nejméně 500 ml Dýcháním – asi 300 ml Stolicí – 100 – 200 ml

Nedostatek Pocit žízně a únavu Zahušťuje tělesné tekutiny Při velké ztrátě organismus umírá žízní – pozor na zvracení a     průjmy, dochází téměř okamžitě k dehydrataci, zvláště u malých dětí.

Otázky Jaká je charakteristika vlákniny? Jaká je charakteristika vody? Jaké jsou druhy vody? Jaké jsou zásady pitného režimu a co způsobuje nedostatek vody?