Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod do předmětu Název materiálu Voda a vláknina Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_17(20) AutorIng. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 ANOTACE Cílem prezentace je seznámit žáky s významem vody a vlákniny pro náš organismus. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Prezentace je určena jako podpůrný materiál pro výklad nové látky.

3 VODA A VLÁKNINA Ing. Petra Pechová, 2012

4 VÝZNAM VODY PRO NÁŠ ORGANISMUS rozpouští a transportuje živiny odvádí škodlivé látky z těla usnadňuje udržení tělesné teploty příjem a výdej vody reguluje organismus pitná – bezbarvá, bez zápachu, příchuti součást trávicích šťáv (usnadňuje trávení) celkové množství vody v lidském těle je asi 65% váhy denní spotřeba je 2-3 l

5 JE-LI NEDOSTATEK VODY: -dochází k odvodnění (dlouhotrvající průjem, pocení) -tkáně ztrácejí svůj vnitřní tlak (dochází k tzv. propadnutí tělesných forem, může nastat i smrt) -nastává i změna chování (apatie, podrážděnost)

6 DĚLENÍ VODY PODLE ÚČELU: pitná – používá se k pití, vaření a osobní spotřebě užitková – používá se v domácnostech, např. k mytí, praní apod. provozní – v potravinářství se nevyužívá vůbec, kropí se jí ulice a chladí v zařízení v průmyslu

7 PITNÁ VODA požadavky na kvalitu pitné vody jsou velmi přísné chemicky i mikrobiálně nezávadná bezbarvá, bez zápachu, příchutě má mít přiměřenou teplotu (+8 až + 12°C), správné chemické vlastnosti, nesmí obsahovat choroboplodné zárodky a množství jiných mikroorganismů, nemá přesáhnout povolenou hranici dusičnanů a dalších škodlivin

8 VODA DOSTUPNÁ NA TRHU: Pitná voda balená: -přírodní -ochucená -perlivá, jemně perlivá, neperlivá

9 VÝZNAM VLÁKNINY PRO NÁŠ ORGANISMUS nejvíce je obsažena v rostlinných potravinách je důležitá pro trávení urychluje vyprazdňování střev a čistí je zvětšuje objem pokrmů a zahání hlad

10 KONTROLNÍ OTÁZKY: 1.Jaký význam má voda pro náš organismus? 2.Jak dělíme vodu podle účelu? 3.Jaké vlastnosti musí mít pitná voda? 4.Proč je důležitý příjem vlákniny?

11 POUŽITÉ ZDROJE ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod."

Podobné prezentace


Reklamy Google