Advokátní kancelář Liška&Sabolová Právní pohled na fúze a akvizice v zemědělství Seminář – únor 2018.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Fondy. Nekrytí fondů Fondy nemusí být vždy kryty penězi (241) s výjimkou FKSP Fondy mohou být kryty zásobami, pohledávkami apod. 2.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Lidská společnost digitálního věku
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.09 RočníkDruhý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zahraniční obchod Vývozní operace. Obsah výkladu 1. Vývozní operace 2. Příprava vývozní operace 1. Průzkum trhu 2. Získávání zákazníků 3. Předběžná kalkulace.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Due diligence Lucie Hladká Postup při právní prověrce  Organizace času a (ostatní) práce  Revize dostupných relevantních přípravných dokumentů.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Ivo Krsička Jedinečné spojení znalostí obchodu a distribuce energií.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
2 Marketingové koncepce
Obchod, trh Základy hospodaření.
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
Digitální učební materiál
Místní rozpočtové jednotky
Členská schůze MAS Nepomuk,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Výrobní faktory v organizaci
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Abeceda Mikroekonomie
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ČSOB Leasing : Tržní podíl celkem : 1 –
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Majetek podniku - Aktiva
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Zdroje financování majetku - PASIVA
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Seminář o stavebním spoření
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Celkový základ daně.
Nabízené služby společnosti
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Advokátní kancelář Liška&Sabolová Právní pohled na fúze a akvizice v zemědělství Seminář – únor 2018

Kdo jsme Advokátní kancelář s více než patnáctiletou historií v oblasti řešení složitých obchodních případů Butikový charakter služeb zaměřujeme se na produkty s vysokou přidanou hodnotou přinášíme komplexní řešení šitá „na míru“ konkrétním klientům zakládáme si na osobním přístupu ke klientům Samozřejmostí je spolupráce s odborníky z dalších oborů daně M&A / Corporate finance oceňování účetnictví a audit Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Obsah Případové studie I. Akvizice z pohledu prodávajícího Případové studie II. Akvizice z pohledu kupujícího Praktické zkušenosti kupujícího (3 roky poté) Akviziční struktury - příklady Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Případové studie – část I. 2 cílové společnosti rostlinná i živočišná výroba, 250ha pozemků (+1000ha v nájmu) V konečné fázi 2 zájemci (Agrofert byl odmítnut) Motivace prodávajících odchod jednoho společníka a neshoda na výši vypořádání horšící se výsledky hospodaření vysoká cena zemědělské půdy Motivace kupujícího synergie s vlastní obchodní činností (strategický investor) lepší porozumění trhu Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Případové studie – část I. Časový rámec - leden až květen Jen omezené due diligence (pouze revize ročních výkazů společností) Kupní cena cca 4,5 násobek ročních tržeb Financování – 100% kupní ceny poskytla banka díky ručení mateřské společnosti Současnost a zpětný pohled – dále v prezentaci Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Akvizice – pohled prodávajícího Ujasnění motivace a konsensus společníků Příprava na prodej struktura obchodu (prodej podniku nebo části podniku, či celé společnosti...) zohlednit právní, provozní a daňová hlediska „úklid“ před prodejem (neprovozní složky majetku, osobní garance) Prodejní proces detailní právní a finanční prověrka (princip informovanosti kupujícího) vyjednávání transakční dokumentace (vypořádání ceny, R&W, limity odpov.) MOU/LOI > SPA Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Případové studie – část II. Význam přípravy na prodej (balíková služba) oslovení s mandátem na prodej skupiny s celostátní působností se strategickým investorem dohoda na kupní ceně navrhli jsme komplexní restrukturalizaci, sjednocení účetních a jiných postupů apod. organizace výběrového řízení s více zájemci o rok a půl později dokončení transakce za PĚTINÁSOBEK původně odsouhlasené ceny Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Případové studie – část II. Význam přípravy na prodej (průmyslová skupina) záměr prodat strategickému investorovi z oblasti strojírenství proces prodeje dlouhodobě neúspěšný z důvodu vysokých cenových očekávání doporučili jsme vyčlenit stranou neprovozní majetek (lom s účetními zásobami ¾ mld. Kč) k dokončení restrukturalizace a následného prodeje došlo do 1 roku Význam načasování a ujasnění motivace (strojírenská společnost) výroba pro petrochemický průmysl, silná orientace na ruský trh představa o kupní ceně – 300-500 milionů Kč zahájení kroků k prodeji v roce 2012 neshody společníků zda prodat celek nebo jen část – odklady a přerušování procesu aktuálně neprodejné resp. za polovinu původní představy Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Akvizice – pohled kupujícího (Nalezení příležitosti, model návratnosti investice a předběžná dohoda) Prověrka stavu společnosti (právní a finanční poradce, propojit s vlastní znalostí) podklad pro financování řízení rizika argumenty pro vyjednávání o podmínkách obchodu Vyjednávání transakční dokumentace (hlavně nastavení mechanismu odškodnění, zádržné, lhůty k uplatnění vad) Vypořádání obchodu a navazující kroky (začlenění do skupiny, restrukturalizace) Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Praktické zkušenosti kupujícího Zpětný pohled po cca 3 letech Ekonomická výkonnost dle očekávání Prověrka stavu společnosti byla nedostatečná (vysoká důvěra k prodávajícím) právní vztahy k pozemkům chybné odpisy významného majetku Poučení – omezené due diligence = vyšší a delší zádržné (Druhá akvizice bez problémů) Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Akviziční struktury Zadlužená akviziční struktura (LBO) banky chápou a mnohdy preferují daňově optimální za splnění určitých podmínek jsou úroky uznatelným nákladem právní výhody zajištění úvěru majetkem cílové společnosti není finanční asistencí oddělení nových rizik od majetku investora Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Akviziční struktury 1) Investor založí/koupí účelovou společnost (SPV) 2) SPV získá prostředky na úhradu kupní ceny vlastní zdroje investora (ekvita) bankovní úvěr prodávající investor banka ekvita 100 % 100 % cíl SPV úvěr $$ Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Akviziční struktury 3) SPV nabývá podíl v cílové společnosti a vyplácí kupní cenu prodávajícímu 4) SPV fúzuje s cílovou společností investor banka 100 % prodávající SPV $$ 100 % cíl fúze Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Akviziční struktury 5) Fúze SPV s cílovou společností způsobí, že: pohledávka banky vůči společnosti s majetkem - lepší možnost dodatečného zajištění aj. splácení úvěru z výnosů nástupnické společnosti úroky z úvěru tvoří náklad proti výnosům v nástupnické společnosti problematika dotací a nájmů – význam správného strukturování investor banka 100 % nástupnická Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Akviziční struktury Další alternativy akvizičních struktur jsou např.: využití finanční asistence dle ZOK (úvěr či jeho zajištění) zpráva jednatele/představenstva (a jeho odpovědnost) zdůvodnit výhodnost pro cílovou společnost dostatečná finanční kapacita – rezerva ve výši asistence (u akciové společnosti) financování prostřednictvím výplaty dividend předpokladem vysoký nerozdělený zisk Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Shrnutí Prodeje / nákupy společností nebo podniků jsou specifická disciplína Velký význam zkušeností z více transakcí Věnujte čas / energii přípravné fázi – strukturování a předběžné dohody > ušetříte a zvýšíte šanci na úspěch Důvěřuj, ale prověřuj (anebo sjednej zádržné) Dokud není transakce vypořádána, pokračujte v rozvoji podnikání Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Diskuze Dotazy? Právní pohled na akvizice v zemědělství 24.12.2018

Kontakty Advokátní kancelář Liška&Sabolová s.r.o. Lukáš LIŠKA Společník Mobil: +420 731 412 742 E-mail: lukas.liska@liskasabolova.eu Lucie SABOLOVÁ Společník Mobil: +420 605 292 806 E-mail: lucie.sabolova@liskasabolova.eu Advokátní kancelář Liška&Sabolová s.r.o. Hybernská 32, Praha 1 Tel.: + 420 226 216 182, IČ: 02134586, DIČ: CZ02134586 www.liskasabolova.eu Představení AK Liška&Sabolová 24.12.2018