Pravidla pro příjem a zpracování samoodečtů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Advertisements

Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Ivo Krsička Jedinečné spojení znalostí obchodu a distribuce energií.
Vyplnění a finalizace žádosti zjednodušeného projektu v IS KP14+ (Informační systém konečného příjemce) Výzva OPVVV 02_16_ , Kralice na Hané.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Senzory pro EZS.
Svaz chovatelů českého strakatého skotu, z.s. Skalský Dvůr
Přijímací řízení 2016/17.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Odpisové plány Inventarizační zpráva
PŘISTOUPENÍ K SMLOUVĚ OSA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Rozhodování 1.
Seminář pro příjemce OPVK
Webová aplikace MS OLOMOUC.
Přehled a stav avizovaných systémových úprav
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Brno, Ing. Petr Šústal, MPA
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Město Valašské Meziříčí pro občany Chcete snížit náklady na domácnost
ŘÍZENÍ ZÁSOB NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY
Benefit7.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Digitální učební materiál
Vliv reklamy na společnost
WS s obchodníky Změny v ové komunikaci
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Obec Pstruží pro občany
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Procesy ČEZ Distribuce
Česká padelová tour 2018 seriál oficiálních soutěžních turnajů vrcholící Mistrovstvím České republiky v padelu vyhlašuje:
Lotus Notes Lotus Notes Alena Málková
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 LEADER
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Procesy ČEZ Distribuce
Agregované zálohy a Faktury
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Informační systém základních registrů
(hlášení místního rozhlasu)
ÚVĚRY Buřinka pro produkt Úvěr od Buřinky - kromě pevné úrokové sazby - dává klientovi nově možnost výběru i fixace úrokové sazby na 3 roky. Podmínky.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Indikativní Nabídka Data instalace: Rodinný dům Aku do baterie
Odbor majetkových účastí a sdruženého nákupu Ing. Slavomír Bretz
Přijímací řízení, odvolací řízení
Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“
Transkript prezentace:

Pravidla pro příjem a zpracování samoodečtů 13. -14. 12. 2017, Říčany u Prahy Marcel Bartoš

samoodečet Samoodečet = vizuální odečet elektroměru klientem nebo dodavatelem elektrické energie na odběrném místě v daném termínu Odečet tarifu T1 v případě všech sazeb Odečet tarifu T2 v případě dvoutarifních sazeb

Příjem samoodečtů na straně čez distribuce, a. s. ESB rozhraní (Enterprise Service Bus) Jedná se o přímou komunikaci mezi systémy ČEZ Distribuce, a. s. a systémem dodavatele elektrické energie Žádost o registraci možná v DIP Požadavek se samoodečtem Odpověď na požadavek Dodavatel el. energie Provozovatel distribuční soustavy

Příjem samoodečtů na straně čez distribuce, a. s. DIP (Distribuční informační portál) Prostředí pro klienty Prostředí pro obchodníky Přístup na https://dip.cezdistribuce.cz/ Dodavatel el. energie Provozovatel distribuční soustavy

Příjem samoodečtů na straně čez distribuce, a. s. E-mailové rozhraní Pouze v případě nefunkčnosti předchozích kanálů Nejdelší doba zpracování Dodavatel el. energie Provozovatel distribuční soustavy

Pravidla trhu s elektřinou vyhláška č. 408/2015 Sb. Základní pravidla pro příjem a zpracování samoodečtů jsou uvedeny v legislativě a udává především termíny nahlášení samoodečtu a počet samoodečtů v kalendářním roce. Na každé odběrné místo může být v kalendářním roce k libovolnému dni v roce zasláno 10 samoodečtů + 1 samoodečet k tzv. změně ceny, vždy k 31. 12. daného roku = pravidlo 10+1 samoodečet (vyhláška č. 408/2015 Sb. § 42 odstavec 1 v platném znění) Provozovatel distribuční soustavy dle legislativy odečty přijme nebo informuje účastníka o důvodech nepřijetí samoodečtu a to do 15 kalendářních dní od přijetí požadavku. ČEZ Distribuce, a. s. informuje i o přijetí samoodečtu (vyhláška č. 408/2015 Sb. § 42 odstavec 1 v platném znění) Samoodečty jsou přijímány pouze na měření typu C. U odběrných míst s typem měření M, B nebo A není možno hlásit samoodečty – zde jsou dálkově odečítána skutečná data dle platné legislativy.

Pravidla trhu s elektřinou vyhláška č. 408/2015 Sb. Termín pro nahlášení samoodečtu se liší dle typu samoodečtu: Kontrolní samoodečet – nefakturační, možno nahlásit do 30 kalendářních dní od pořízení odečtů (vyhláška č. 408/2015 Sb. § 42 odstavec 1 v platném znění) Fakturační samoodečet – změna dodavatele, změna subjektu zúčtování – do 5 pracovních dní (vyhláška č. 408/2015 Sb. § 38 odstavec 4 v platném znění) Ke změně ceny – vždy pouze k 31. 12. daného roku, možno hlásit do 30KD od pořízení odečtu, tj. do 30. 1. Odečet bude zamítnut u odběrných míst, u kterých v měsíci lednu probíhá periodická fakturace (vyhláška č. 408/2015 Sb. § 42 odstavec 2 v platném znění) Jedná se o odečet bez vystavení faktury – slouží pouze pro rozdělení spotřeby za dané fakturační období Je možno zadat taktéž jako fakturační odečet k 31. 12. (vyhláška č. 210/2011 Sb. § 15 odstavec 3 v platném znění)

Pravidla trhu s elektřinou vyhláška č. 408/2015 Sb. Pokud dojde k souběhu situací, které mají různý termín pro nahlášení samoodečtu, je vždy použit nejmenší z nich. Příklad: K 1.1.2018 probíhá změna dodavatele (5pracovních dní), zároveň je hlášen odečet ke změně ceny (30 kalendářních dní). V takový moment je možno samoodečet přijmout pouze do 5 pracovních dní, tj. do 8.1.2018. Poté již není možno hlásit samoodečet ke změně ceny.

Formát samoodečtu Samoodečty je nutno zasílat v předepsaném formátu v elektronické podobě a to buď pomocí ESB služeb nebo na DIP v CSV souboru (šablona je k dispozici na DIP) Není možno zasílat samoodečty formou naskenovaných PDF souborů a dalších Hlavní identifikátor pro nahlášení samoodečtu je vždy čitelný EAN, datum odečtu, stav vysokého a nízkého tarifu (nepovinné) 859182400408084027 8,59182E+17

Zadání samoodečtu dip Samoodečty se zadávají v aplikaci Převzetí samoodečtu, kde je k dispozici Nápověda a vzorový CSV soubor CSV soubor vyžaduje vyplnění důvodu odečtu: Důvod 09 – všechny odečty – kontrolní, ke změně dodavatele, ke změně ceny bez faktury, pouze k rozdělení spotřeby dle období Důvod 05 – pouze samoodečet ke změně ceny 31. 12. a pouze v případě kdy je požadavek na vystavení mimořádné fakturace

Důvody pro nepřijetí samoodečtu Důvody pro nepřijetí samoodečtu jsou různé, dají se ale shrnout do kategorií: Hlášený samoodečet nenavazuje na předchozí přímý odečet nebo samoodečet V takovém případě doporučujeme prověřit, zda byl odečten správný elektroměr K datu hlášeného samoodečtu je již evidován přímý odečet nebo jiný samoodečet K jednomu dni je možno evidovat pouze jeden odečet Samoodečet hlášený do budoucna Nelze přijímat samoodečty hlášené k budoucímu datu. Odečty je možno hlásit vždy nejdříve v požadovaný den odečtu až do mezního termínu dle legislativy

Důvody pro nepřijetí samoodečtu Hlášený samoodečet nesplňuje parametry osazeného elektroměru Např. nahlášen pouze jeden tarif u dvoutarifní sazby, špatně odečtená desetinná místa, stav neodpovídající rozsahu číselníku atd. Stavy nezaokrouhlovat, hlásit pouze část před desetinnou čárkou SPRÁVNĚ T1 14938 kWh T2 28715 kWh ŠPATNĚ T1 14939 kWh T2 28716 kWh ŠPATNĚ T1 149389 kWh T2 287155 kWh ŠPATNĚ T1 14938,9 kWh T2 28715,5 kWh

Nejčastější chyby a problémy při hlášení samoodečtů Dodavatel el. energie hlásí vlastní odhady spotřeby Samoodečet = odečet přístroje klientem/dodavatelem na odběrném místě Stává se, že někteří obchodníci si generují vlastní odhady spotřeby, které poté způsobují nevaliditu odečtů a zbytečné problémy při vystavování faktur. Dle legislativy určuje odečet a jeho způsob na odběrném místě vždy pouze provozovatel distribuční soustavy a je tedy pouze v jeho kompetenci, zda bude vygenerován odhad spotřeby.

Nejčastější chyby a problémy při hlášení samoodečtů Žádost o měsíční fakturaci Společnost ČEZ Distribuce, a. s. neposkytuje na měření typu C v průběhu roku měsíční fakturaci odběrného místa. Pokud dodavatel elektrické energie nabízí měsíční fakturaci na typ měření C, jedná se pouze o jeho obchodní produkt, nesouvisející s pravidly provozování distribuční soustavy. Urgence o odpověď na samoodečet nebo odeslání DÚF ČEZ Distribuce, a. s. se vždy snaží zpracovávat požadavky v co nejkratších možných termínech (většina případů do 2 pracovních dní). V exponovaných termínech (typicky vždy leden až únor) je možné, že některé stanoviska na přijetí nebo nepřijetí samoodečtu jsou odeslána déle. Vždy však v termínu daném legislativou, tj. do 15 kalendářních dní od přijetí požadavku.

Zdroje a kontakty Energetická legislativa včetně Vyhlášky 408/2015 Sb. http://www.cezdistribuce.cz/cs/energeticka-legislativa/vyhlasky.html Prostředí DIP pro obchodníky i klienty https://dip.cezdistribuce.cz/ Nápověda pro hlášení samoodečtů v prostředí DIP http://www.cezdistribuce.cz/dip/cs/odecty.html Formuláře pro registraci do ESB http://www.cezdistribuce.cz/cs/dodavatel/formulare.html Seznam sazeb a podmínek pro jejich přiznání http://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zakazniky/potrebuji-vyresit/podminky-pro-priznani-distribucni-sazby.html

Zdroje a kontakty Seznam elektroměrů používaných na území ČEZ Distribuce, a. s. https://www.cez.cz/cs/podpora/technicke-zalezitosti/pro-odberatele/pruvodce-elektromery.html Vzorový soubor DIP Ke stažení na DIP v aplikaci Převzetí samoodečtu Kontakt Dotazy týkající se samoodečtů je možno zasílat pomocí DIP

Děkuji za pozornost