Logopedie Zdravotnický obor, zabývající se fyziologií a patologií mezilidské komunikace (rozvoj různých forem komunikace, výzkum, diagnostika, terapie,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Advertisements

Diagnostika SPU.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Podpůrný metodický seminář zaměřený na předškolní věk I.
Speciální péče na naší škole
Narušená komunikační schopnost PaedDr
Narušená komunikační schopnost
Výchova mládeže s více vadami
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Logopedie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Brebtavost - Breptavost
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Příčiny SPU.
Poruchy vývoje řeči z materiálu Audio- Fon centra. P. Weberová 6. celostátní odborná konference audiologických sester
Poruchy rezonance hlasu a řeči
Grafická příloha s výsledky
Logopedická třída MOTÝLCI
Speciálně pedagogická diagnostika logopedická
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
PhDr. Veronika Girglová
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Diagnostika a reedukace
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Vliv poruch plynulosti řeči, zejména breptavosti, na fungování rodiny
Narušený vývoj řeči strukturní a systémové narušení jedné či většího počtu oblastí vývoje řeči (osvojování mateřského jazyka) vzhledem k chronologickému.
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
Symptomatické poruchy řeči u dětí s mentálním postižením
Specifické poruchy učení
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
Vývojová dysfázie.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
centrální porucha zpracování řečového signálu
Základy speciální pedagogiky Logopedie 1
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Pro pedagogy mateřských a základních škol
Základy speciální pedagogiky
Logopedie, logopedická prevence. Logopedie jako vědní obor původ z řeckého slova:  logos - slovo + paidea - výchova  Logopedie zkoumá narušenou komunikační.
Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
K OMUNIKACE - DIAGNOSTIKA Zimní semestr. K OMUNIKACE Znamená výměnu informací, tj. předávání, zpracování a předávání informací Zahrnuje nejen komunikaci.
SYMPTOMATICKÉ PORUCHY ŘEČI podklady. SYMPTOMATICKÉ PORUCHY ŘEČI narušení komunikační schopnosti provázející jiné, dominantní postižení, nemoc, poruchu.
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
PORUCHY ŘEČI V DĚTSKÉM VĚKU
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Logopedická péče o dospělé osoby se SPŘ
SPŘ u dětí s MO přímá je souvislost mezi poruchami hybnosti – porucha centrálního neuronu, v souvislosti s celkovým motorickým vývojem dítěte můžeme již.
Sociální čtení.
Úvod, organizace péče, legislativa, prevence
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
ANALÝZA PORADENSKÝCH SLUŽEB A PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ PRO ŽÁKA S NARUŠENOU KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTÍ V ZÁKLADNÍ ŠKOLE Pavla Sychrová MU, 2011.
Speciální pedagogika Logopedie.
Narušená komunikační schopnost
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Logopedie Zdravotnický obor, zabývající se fyziologií a patologií mezilidské komunikace (rozvoj různých forem komunikace, výzkum, diagnostika, terapie, prevence, profylaxe) ve všech aspektech se opírá o nozologické jednotky MKN, protože jde o klinickou práci, je nutné získat klinickou kompetenci bez ohledu na rezort,ve kterém logoped pracuje (Dvořák, 2001).

Logopedie Obor speciální pedagogiky, jejímž předmětem je výchova správné řeči, prevence a profylaxe poruch komunikace, ale též diagnostika a terapie vad a poruch řeči (Sovák,2000, in Defektologický slovník) Speciálně-pedagogický obor,který se zabývá výchovou a vzděláváním osob s poruchami komunikace

Narušená komunikační schopnost Komunikační schopnost člověka je narušená tehdy, když některá rovina jeho jazykových projevů, případně několik rovin současně, působí interferenčně (rušivě) vzhledem na komunikační záměr (Lechta, 1995).

Jazykové roviny Foneticko-fonologická, základními jednotkami této roviny jsou hlásky a fonémy Morfologicko-syntaktická, jednotkami jsou morfémy a slova. Zahrnuje uplatňování gramatických pravidel v mluvním projevu. Lexikálně-sémantická, pasivní a aktivní slovní zásoba, pojmy. Pragmatická, schopnost vyjádřit komunikační záměr (požádat o něco, vést dialog, vyprávět,…).

Logopedická diagnostika Vyšetření: orientační základní speciální

Orientační vyšetření „Má vyšetřovaná osoba NKS či nemá?“ Přibližné určení dosažené úrovně ontogeneze řeči (období pragmatizace, sémantizace, lexemizace, gramatizace) mluvidel hlasu sluchu

Základní vyšetření Určuje základní diagnózu – 8 kroků navázání kontaktu sestavení anamnézy vyšetření sluchu vyšetření porozumění řeči vyšetření řečové produkce vyšetření motoriky vyšetření laterality prozkoumání sociálního prostředí

Logopedická diagnostika Anamnéza: rodinná sociální osobní

Speciální vyšetření Co nejpřesnější identifikování zjištěné NKS Klademe si otázku: „O jaký typ, formu a stupeň NKS jde?“ Jaká je její patogeneze Jaké jsou její zvláštnosti a následky Provádíme diferenciální diagnostika

Dyslálie (patlavost) Neschopnost používat jednotlivé hlásky nebo skupinu hlásek v mluvním projevu podle příslušných jazykových norem (Lechta,1990). Nesprávná x vadná výslovnost V 1. třídě 25 % až 40 % dětí Výskyt 60 % u chlapců : 40 % u dívek Prudký pokles mezi 5. – 9. rokem věku

Příčiny Nespecifická dědičnost Nesprávný řečový vzor Narušené sluchové vnímání Narušené zrakové vnímání (Frostigová) Poškození dostředivých i odstředivých drah (motorický vývoj) Poškození CNS

Projevy Vztah ke čtení a psaní Komplexy méněcennosti Omezení profesní orientace Reedukace možná i v dospělosti

Koktavost (balbuties) Syndrom komplexního narušení koordinace orgánů participujících na mluvení, který se nejnápadněji projevuje charakteristickým (klonickým, tonickým,pauzami) přerušováním plynulosti řeči (Lechta, 1990)

Příčiny Dědičnost Sociální prostředí Psychické procesy Orgánové příčiny další

Dědičnost Odhaduje se 40 – 6O % (Vékássy, 1987) Gen na 18. a částečně i na 13.chromozomu Vrozená řečová slabost (Sovák,1981)

Sociální prostředí Psychotraumata v rodině (rozvod, úmrtí, nevhodná výchova ve škole (nadměrné nároky) vrstevníci (šikana, zesměšňování)

Psychické procesy Vývoj řeči etapovitě Při přechodu na další stupeň řečová labilita Narušení vztahu dítě – rodič vede k bal.

Orgánové příčiny LMD 10 - 26 % dětí s bal. projevy ADD/ADHD Opožděná zpětná sluchová vazba Dyskoordinace mozkových hemisfér Porucha centrálního řízení periferně- motorických pochodů a jejich koordinace

Přístup učitele Neopravovat, nechtít opakování Neskákat do řeči Dívat se do očí Zapojovat do rozhovorů, zpěvu, recitace Nezkoušet před kolektivem Nenutit do řeči v době zvýšených obtíží Mluvit klidně a měkkými hlasovými začátky Nekárat za koktavost Vyvarovat silných citových zážitků Hodnotit za grafické a písemné projevy

Spolupráce učitele s rodiči s logopedem zamezit posmívání spolužáků balbutikovi volní úsilí zhoršuje projevy

Breptavost (tumultus sermonis) Porucha řeči projevující se nápadně rychlou až překotnou mluvou s nedbalou artikulací, komolením slov, vynecháváním hlásek a slabik, přeříkáváním se

Příčinou Dědičnost Organický původ (LMD) 50 % pozitivní EEG (Vymlátilová,l974) Porucha dominance hemisfér

Přístup učitele Působit na celou osobnost breptavého Pravidelný režim Při sebekontrole řeči zlepšení Subjektivně neprožívá Dodržovat délku samohlásek Přesnost artikulace hlásek Čelistní úhel zvětšovat Řeč spojovat s motorikou

Huhňavost zavřená otevřená smíšená palatolálie

Zavřená huhňavost rýmy AV (adenoidní vegetace – nosní mandle) polypy

Otevřená huhňavost vrozeně zkrácené měkké patro obrny měkkého patra projevy sykavky