Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Personální činnost podniku VY_INOVACE_Kaluzova_12-2-19 Složení pracovníků Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace výukový materiál pro učební obory kuchař, prodavač, cukrář využití v předmětech ekonomika
Personální činnost Složení pracovníků
Struktura pracovníků vyjadřuje podíl jednotlivých skupin – kategorií pracovníků na celkovém počtu pracovníků podniku počet a struktura pracovníků je v každém podniku jiná složení pracovníků závisí na předmětu činnosti, organizační struktuře, velikosti podniku, na technickém vybavení podniku
Členění pracovníků dělníci vykonávají většinou fyzickou práci truhlář, horník, zedník provozně-obsluhující zaměstnanci pracují v obchodě a ve službách, dopravě, skladování číšník, kuchař, prodavač, recepční technickohospodářští pracovníci převládá duševní práce a) řídící pracovníci – vedoucí střediska b) provozní pracovníci – nákupčí, operátor
Členění pracovníků pracovníky lze členit i podle věku, pohlaví kvalifikace základem kvalifikačních předpokladů je výuční list, maturitní vysvědčení apod.
Složení a počet pracovníků ovlivňuje druh a rozsah poskytovaných služeb úroveň používané techniky používaná technologie velikost podniku
Plánování počtu zaměstnanců Správné plánování počtu zaměstnanců vyžaduje informace o: fluktuaci uvnitř podniku a její příčiny mzdách v jednotlivých kategoriích produktivitě práce
Úkoly Vysvětlete tyto pojmy: struktura pracovníků provozně obsluhující pracovník fluktuace Určete členění pracovníků ve firmě, u které vykonáváte odbornou praxi.
Použité zdroje ČISTÁ, Lydia. Ekonomika pro odborná učiliště a veřejnost. Praha: Fortuna, 2007, ISBN 978-80-7373-017-8. HERČÍKOVÁ, Jana; ŠAMSOVÁ, Lenka. Ekonomika pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2003, ISBN 80-7168-827-4. Obrázky sady MS Office