Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA"— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA
ODMĚŇOVÁNÍ A MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Podnik a podnikání je poskytnout žákům potřebné informace o pojmu ekonomie, podnik a podnikání. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na odměňování a mzdu.

3 Odměňování a mzda

4 Vlivy působící na odměňování
Úroveň zaměstnanosti v místě pracoviště (rozdíl platů Praha x Uh. Brod) Kvalifikace a profesní znalosti zaměstnance Ekonomická a sociální politika státu (daně, podpora v nezaměstnanosti) Výše mezd u konkurenčních podniků v regionu.

5 Mzda Mzda je odměna zaměstnanci za vykonanou práci.

6 Formy mezd Základní formy Časová mzda (úředník)
Úkolová či výkonová mzda (dělník) Podílová mzda (provize – obchodník) Kombinace uvedených forem (číšník) Smluvní mzda (vedoucí pracovníci)

7 Formy mezd Doplňkové formy mezd Prémie Odměny, osobní ohodnocení
Povinné příplatky ke mzdě (stanovené v zákoníku práce) Zaměstnanecké akcie Důchodové připojištění zaměstnanců Odměny za zlepšovací návrhy

8 Výpočet mezd Hlavní pojmy: Hrubá mzda Superhrubá mzda Čistá mzda

9 Hrubá mzda Hrubá mzda (HM) Součet veškerých položek, které připadají zaměstnanci za práci odvedenou v příslušném kalendářním měsíci. Skládá se ze základní mzdy, příplatků, odměn, náhrad mzdy (dovolená, svátek) a dalších plnění.

10 Superhrubá mzda Superhrubá mzda Tento pojem v zákoně nenajdeme, ale zjednodušeně můžeme říci, že to je hrubá mzda zvýšená o částku odpovídající pojistnému na sociální a zdravotní pojištění placenou zaměstnavatelem za své zaměstnance. Sazba daně z příjmů Pro rok 2012 je sazba daně 15 % ze superhrubé mzdy.

11 Použité zdroje KLÍNSKÝ, Petr; MUNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy Praha: Fortuna, 2006, ISBN BELLOVÁ, Jana; ZLÁMAL, Jaroslav; MENDL, Zdeněk. Ekonomie. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2011, ISBN


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google