POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Advertisements

S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Papír Tenký, hladký materiál vyráběný zhutněním vlákna. Použitá vlákna jsou obvykle přírodní nebo založená na celulóze.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_CHE.S5.16.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
POLYSACHARIDY.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Ch_053_Sacharidy - polysacharidy Ch_053_Přírodní látky_Sacharidy - polysacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Chemické složení dřeva VY_32_INOVACE_28_ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy.
SACHARIDY.
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/2/2019.
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/13/2019.
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI

Polysacharidy – ( glykany ) MAKROMOLEKULÁRNÍ SLOUČENINY - složeny z velkého počtu monosacharidových jednotek vázaných glykosidickými vazbami n C6H12O6 (C6H12O5)n + ( n-1) H2O - vysoká relativní molekulová hmotnost => změna vlastností ve vodě většina nerozpustných některé se špatně rozpouští spíše bobtnají nebo tvoří roztoky nemají sladkou chuť ani redukční účinky kyselou a enzymatickou hydrolýzou vznikají oligo- až monosacharidy

BIOLOGICKÁ FUNKCE stavební látky - celulosa zásobní - škrob, glykogen, chitin specifické - klovatiny, slizy

Rozdělení 1. dle zastoupení monosacharidů Rozdělení 1. dle zastoupení monosacharidů - homopolysacharidy (ze stejného monosacharidu) glykogen, škrob, celulosa - heteropolysacharidy (z různých monosacharidů) hemicelulosa 2. dle struktury - lineární (vazba 1 – 4) celulosa - větvené ( hlavní řetězec :vazba 1- 4 , boční :vazba 1- 6 ) glykogen

ZÁSTUPCI CELULOSA rozšířena v říši rostlinné ve spojení s ostatními podpůrnými substancemi (ligninem) téměř čistá : bavlna, juta, len, konopí - lineární polymer - obsahuje až 15 000 glukosových zbytků - glykosidické spojení β(1--->4) - má soudržnou strukturu tvořenou vodíkovými můstky - je nerozpustná ve vodě

VÝROBA Z PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ : odstranění průvodních látek => surová celulosa = buničina SULFÁTOVÝ ZPŮSOB - zásaditý – působení Na2S a Ca (OH)2 SULFITOVÝ ZPŮSOB - kyselý – působení SO2 a CaO či MgO VYUŽITÍ : - je základní surovinou papíru, hygienických potřeb

CELULOSA + NaOH + CS2 XANTHOGENÁT VIZKOZOVÉ HEDVÁBÍ CELOFÁN CELULOSA + CH3 COOCOCH3 ACETÁT CELOLUSY ACETÁTOVÉ HEDVÁBÍ FILMOVÉ PÁSY

CELULOSA + NITRAČNÍ SMĚS ( HNO3 + H2SO4) NITRÁT STŘELNÁ BAVLNA CELULOID

PEKTINY výroba rosolů, marmelád a džemů stavební polysacharidy, obsažené v nezralých plodech výroba rosolů, marmelád a džemů

ŠKROB - zásobní živina pro rostliny - zdroj : škrobová zrna v různých částech rostlin, obilniny, brambory, rýže - je potravou pro zvířata - skládá se z glukos - není jednotná látka – obsahuje dvě složky - 20 % tvoří amylosa - 80 % tvoří amylopektin

α-amylosa obsahuje několik tisíc glukosových zbytků vázaných glykosidickou vazbou α-(1-->4) - levotočivá šroubovice (každý závit tvořen 6 molekulami glukos ) rozpustná ve vodě jodem se barví modře

ve vodě tvoří koloidní roztok ( horké – škrobový maz) amylopektin obsahuje 300 – 5 000 molekul glukos - větvený řetězec vzorec α-(1-->4), α-(1-->6) ve vodě tvoří koloidní roztok ( horké – škrobový maz) jodem se barví červenohnědě až fialově

Používá se : k zahuštění potravin ( škrobová moučka), pudinky úprava tkanin - škrobení prádla výrobě ethanolu a lepidel (dextriny) farmacie – pudry, zasýpací prášky kosmetika

GLYKOGEN k rychlé mobilizaci glukosy v případě metabolické potřeby - živočišný škrob - zásobní polysacharid živočichů - nejvíce obsažen v buňkách kosterního svalstva a jaterních buňkách - skládá se z glukos - větvená struktura na 8 až 12 glukosovém zbytku - vysoce větvená struktura má mnoho neredukujících konců, tak dochází k rychlé mobilizaci glukosy v případě metabolické potřeby - je dobře rozpustný ve vodě (tvoří výjimku)

INULIN zásobní polysacharid makromolekula je sestavena z molekul fruktosy Výskyt v zelenině ( artyčok, cibuloviny), pampelišky a čekanka Využití k výrobě fruktosy jako přísada do pečiva pro diabetiky

CHITIN (-OH skupina na C2 je nahrazena acetamidovou skupinou) - základní stavební složka skeletu členovců (korýši, hmyz, pavouci) - je v buněčných stěnách hub, řas = homopolymer N-acetyl-D-glukosoaminu - struktura celulosy a chitinu je obdobná (-OH skupina na C2 je nahrazena acetamidovou skupinou)

Rostlinné gumy (klovatiny) Mukopolysacharidy - glykosaminoglykany - nevětvené polysacharidy - obsaženy v kloubním mazu, očním sklivci, chrupavkách - např. heparin - inhibuje srážení krve Rostlinné gumy (klovatiny) - jsou lepivé šťávy vylučované jako ochrana rostlin v důsledku poranění či stresu na vzduchu tuhnou na gumovitou hmotu - chemicky jde o ve vodě rozpustné polysacharidy příkladem je arabská guma - ochranná funkce proti infekci Slizy zadržují v rostlině vodu, vyskytují se hlavně v semenech

VLÁKNINA - část rostlinné potravy - pro člověka je nestravitelná - je tvořena polysacharidy (celulóza, hemicelulóza, lignin) a dalšími složkami - váže na sebe cholesterol a odpadní látky - podporuje pročištění střev a zabraňuje jejich onemocnění