POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI
Polysacharidy – ( glykany ) MAKROMOLEKULÁRNÍ SLOUČENINY - složeny z velkého počtu monosacharidových jednotek vázaných glykosidickými vazbami n C6H12O6 (C6H12O5)n + ( n-1) H2O - vysoká relativní molekulová hmotnost => změna vlastností ve vodě většina nerozpustných některé se špatně rozpouští spíše bobtnají nebo tvoří roztoky nemají sladkou chuť ani redukční účinky kyselou a enzymatickou hydrolýzou vznikají oligo- až monosacharidy
BIOLOGICKÁ FUNKCE stavební látky - celulosa zásobní - škrob, glykogen, chitin specifické - klovatiny, slizy
Rozdělení 1. dle zastoupení monosacharidů Rozdělení 1. dle zastoupení monosacharidů - homopolysacharidy (ze stejného monosacharidu) glykogen, škrob, celulosa - heteropolysacharidy (z různých monosacharidů) hemicelulosa 2. dle struktury - lineární (vazba 1 – 4) celulosa - větvené ( hlavní řetězec :vazba 1- 4 , boční :vazba 1- 6 ) glykogen
ZÁSTUPCI CELULOSA rozšířena v říši rostlinné ve spojení s ostatními podpůrnými substancemi (ligninem) téměř čistá : bavlna, juta, len, konopí - lineární polymer - obsahuje až 15 000 glukosových zbytků - glykosidické spojení β(1--->4) - má soudržnou strukturu tvořenou vodíkovými můstky - je nerozpustná ve vodě
VÝROBA Z PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ : odstranění průvodních látek => surová celulosa = buničina SULFÁTOVÝ ZPŮSOB - zásaditý – působení Na2S a Ca (OH)2 SULFITOVÝ ZPŮSOB - kyselý – působení SO2 a CaO či MgO VYUŽITÍ : - je základní surovinou papíru, hygienických potřeb
CELULOSA + NaOH + CS2 XANTHOGENÁT VIZKOZOVÉ HEDVÁBÍ CELOFÁN CELULOSA + CH3 COOCOCH3 ACETÁT CELOLUSY ACETÁTOVÉ HEDVÁBÍ FILMOVÉ PÁSY
CELULOSA + NITRAČNÍ SMĚS ( HNO3 + H2SO4) NITRÁT STŘELNÁ BAVLNA CELULOID
PEKTINY výroba rosolů, marmelád a džemů stavební polysacharidy, obsažené v nezralých plodech výroba rosolů, marmelád a džemů
ŠKROB - zásobní živina pro rostliny - zdroj : škrobová zrna v různých částech rostlin, obilniny, brambory, rýže - je potravou pro zvířata - skládá se z glukos - není jednotná látka – obsahuje dvě složky - 20 % tvoří amylosa - 80 % tvoří amylopektin
α-amylosa obsahuje několik tisíc glukosových zbytků vázaných glykosidickou vazbou α-(1-->4) - levotočivá šroubovice (každý závit tvořen 6 molekulami glukos ) rozpustná ve vodě jodem se barví modře
ve vodě tvoří koloidní roztok ( horké – škrobový maz) amylopektin obsahuje 300 – 5 000 molekul glukos - větvený řetězec vzorec α-(1-->4), α-(1-->6) ve vodě tvoří koloidní roztok ( horké – škrobový maz) jodem se barví červenohnědě až fialově
Používá se : k zahuštění potravin ( škrobová moučka), pudinky úprava tkanin - škrobení prádla výrobě ethanolu a lepidel (dextriny) farmacie – pudry, zasýpací prášky kosmetika
GLYKOGEN k rychlé mobilizaci glukosy v případě metabolické potřeby - živočišný škrob - zásobní polysacharid živočichů - nejvíce obsažen v buňkách kosterního svalstva a jaterních buňkách - skládá se z glukos - větvená struktura na 8 až 12 glukosovém zbytku - vysoce větvená struktura má mnoho neredukujících konců, tak dochází k rychlé mobilizaci glukosy v případě metabolické potřeby - je dobře rozpustný ve vodě (tvoří výjimku)
INULIN zásobní polysacharid makromolekula je sestavena z molekul fruktosy Výskyt v zelenině ( artyčok, cibuloviny), pampelišky a čekanka Využití k výrobě fruktosy jako přísada do pečiva pro diabetiky
CHITIN (-OH skupina na C2 je nahrazena acetamidovou skupinou) - základní stavební složka skeletu členovců (korýši, hmyz, pavouci) - je v buněčných stěnách hub, řas = homopolymer N-acetyl-D-glukosoaminu - struktura celulosy a chitinu je obdobná (-OH skupina na C2 je nahrazena acetamidovou skupinou)
Rostlinné gumy (klovatiny) Mukopolysacharidy - glykosaminoglykany - nevětvené polysacharidy - obsaženy v kloubním mazu, očním sklivci, chrupavkách - např. heparin - inhibuje srážení krve Rostlinné gumy (klovatiny) - jsou lepivé šťávy vylučované jako ochrana rostlin v důsledku poranění či stresu na vzduchu tuhnou na gumovitou hmotu - chemicky jde o ve vodě rozpustné polysacharidy příkladem je arabská guma - ochranná funkce proti infekci Slizy zadržují v rostlině vodu, vyskytují se hlavně v semenech
VLÁKNINA - část rostlinné potravy - pro člověka je nestravitelná - je tvořena polysacharidy (celulóza, hemicelulóza, lignin) a dalšími složkami - váže na sebe cholesterol a odpadní látky - podporuje pročištění střev a zabraňuje jejich onemocnění