Dopad online seznamek na výběrové párování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Advertisements

Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
PRÁVNÍ A NEPRÁVNÍ NORMY. Život organizované lidské společnosti se řídí normami různého druhu. „Zamyslete se, které normy řídí váš život?“
Marketingové informace a marketingový výzkum. Marketingový informační systém sběr informací třídění informací analyzování informací distribuce informací.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Proč Školní statistická ročenka?  Podle letošních anket tvoří studenti 16 % a učitelé/profesoři.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
Induktivní statistika
Definice tématu II Robert Zbíral
Věcné autority v roce 2016
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
Zákon o sociálním podnikání
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
DOBROTY… …NEJEN SLADKÉ.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Lidé, kteří pečují o své blízké s postižením
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Inf Počítač a lidé s handicapem
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zákon o sociálním podnikání
VYBARVI SI NOVÉ KAMARÁDY…
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Terapeutické komunity
Logika a metody výběru vzorku
NÁŘADÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
2. seminární úkol - projekt
Úvod do pedagogiky Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Vykazování postupu nebo stavu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
jak budovat kulturu školy společně
Společnost a její typologie
Sůl nad zlato Zdraví, bezpečí.
Má země Česká republika.
Lenka Slepičková Sociologie pro speciální pedagogy (podzim 2015)
Sklizeň cukrové řepy Podzimní práce na poli.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
Výběrové kempy v Policii ČR
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Josef Bernard, Renata Mikešová
Vztah k životnímu prostředí
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Seminář o stavebním spoření
Transkript prezentace:

Dopad online seznamek na výběrové párování Markéta Šetinová, MSc  marketa.setinova@gmail.com | marketasetinova.cz | modernilaska.cz 

Homogamie je stabilním jevem napříč společnostmi Dekády výzkumu ukazují, že lidé mají tendenci párovat se s partnery, kteří jsou jim podobní s ohledem na: Etnicitu (Rosenfeld, 2008) Náboženství (Blackwell & Lichter, 2004) Vzdělání (Halpin & Chan, 2003; Katrňák 2008) Tendenci k homogamii pozorujeme napříč všemi fázemi vztahu, od prvních schůzek, přes kohabitaci až k manželství (Lee, 2008) Homogamie má potenciál zvýšit společenskou nerovnost (Schwartz, 2013)

Mechanismy vzniku homogamie (Kalmijn, 1998) Strukturální faktory: instituce podporují seznamování s podobnými lidmi Sociální faktory: sociální skupiny mají zájem na manželství svých členů uvnitř skupiny Individuální faktory: osobní preference pro podobného partnera Tradiční výzkum = dotazníkové šetření a otázky na postoje Limitace tradičních dat Jak oddělit vliv různých typů faktorů? Kdy podobnost vzniká? Sociální desirabilita

Internet proměňuje seznamování Více jak třetina nově sezdaných manželství v USA se seznámila na internetu (Cacioppo et al., 2013) Nezadaní, kteří se seznamují online, se nijak neliší od běžných uživatelů internetu (Valkenburg & Peter, 2007) Páry seznámené online mají podobnou trajektorii vztahu jako páry seznámené offline (Cacioppo et al., 2013) Seznamování přes Tinder je pro miléniály “normální” (Duportail, 2017)

Seznamky posouvají naše porozumění homogamie Unikátní data: Reálné uživatelské chování Žádné fyzické bariéry Diskrétní, bez sociálni desirability Jaký mají online seznamky dopad na výběrové párování? Online seznamky umožní přístup ke všem sociálním skupinám a sníží výběrové párování (např. Castells 2001) Online prostředí podpoří normu výběrové párování snadnějším filtrováním v rámci seznamky (např. Skopek et al 2011) Do jaké míry online seznamování replikuje šablonu výběrového párování, kterou pozorujeme v tradičním výzkumu?

Výsledky prvních výzkumů Lidé na online seznamkách ukazují nenáhodnou preferenci pro partnery, kteří jim jsou podobní Nejsilnější je preference pro stejnou rasu / etnicitu (Hitsch et al., 2006) Ženy ukazují silnější preferenci pro podobnost, především s ohledem na etnicitu a vzdělání (Yancey, 2007; Hitsch et al., 2006) Náboženství se v datech z online seznamek těžko zkoumá, protože ho lidé neuvádějí na svých veřejných profilech (Fiore & Donath, 2005) Srovnání párů ze seznamek a z jiných míst seznámení ukazuje menší míru výběrového párování na seznamkách (Potarca, 2017)

Co z toho plyne? Výběrové párování online zřejmě probíhá, i když nejspíše v menší míře než jinde Individuální preference pro podobného partnera je důležitá => strukturální a sociální faktory pravděpodobně nejsou dostatečným vysvětlením pro homogamii Ženy zřejmě mají k homogamii větší tendenci než muži => proč?

Další výzkum Online seznamování v českém kontextu Do jaké míry online seznamování replikuje šablonu výběrového párování, kterou pozorujeme v tradičním výzkumu? Data z české seznamky, sociodemografie uživatelů a interakce mezi nimi Jaké jsou motivace a bariéry u nezadaných pro využítí online seznamovací služby? Kvalitativní rozhovory s bezdětnými nezadanými Online seznamování celosvětově Výběrové párování u skupin Rozdíly ve vztazích párů seznámených online vs offline Výběrové párování u homosexuálů

Otázky & komentáře Markéta Šetinová, MSc marketa.setinova@gmail.com | marketasetinova.cz | modernilaska.cz