Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Proč Školní statistická ročenka?  Podle letošních anket tvoří studenti 16 % a učitelé/profesoři.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Proč Školní statistická ročenka?  Podle letošních anket tvoří studenti 16 % a učitelé/profesoři."— Transkript prezentace:

1

2 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Proč Školní statistická ročenka?  Podle letošních anket tvoří studenti 16 % a učitelé/profesoři 3 % uživatelů všech služeb ČSÚ, na internetových stránkách ČSÚ je tento podíl dokonce 55,5 % a 4,1 %.  Studentům je na internetových stránkách ČSÚ www.czso.cz k dispozici speciální stránka s řadou doporučených odkazů na data pro studentské práce. speciální stránka  ČSÚ ovšem nevydává žádnou periodickou publikaci určenou školám a studentům.  Každoročně vydávaná Statistická ročenka České republiky obsahuje statistické údaje pouze ve formě tabulek, kartogramů a grafů. Školní statistická ročenka přináší kromě samotných statistických údajů také odlehčené a přístupné komentáře, které uvádí data do souvislostí.

3 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz

4 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Co je cílem této publikace?  Seznámit středoškolské studenty se statistikou resp. jejím praktickým využitím.  Ukázat, že statistika nejsou jen bezduché tabulky plné čísel, ale především poznání souvislostí mezi společenskými, ekonomickými a dalšími jevy v okolním světě.  Dokázat, že statistika není „podivný“ obor odtržený od reality, naopak, že poskytuje spolehlivý obraz každodenního života.  Poskytnout pedagogům užitečnou vzdělávací pomůcku a inspirovat je k zapojování a prolnutí statistiky do výuky různých vyučovaných předmětů.

5 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Školní statistická ročenka 2008  Komu je určena?  Co přináší?  Kde ji lze získat? Studentům středních škol, žákům vyšších ročníků ZŠ, jejich pedagogům. Komentované statistické údaje 2006 – 2007 a jejich srovnání s předchozím obdobím. Bude zdarma distribuována vybraným školám (propagace@czso.cz). Ve formátu pdf bude volně dostupná na webových stránkách www.czso.cz.

6 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Obsah  11 tematických kapitol na 190 stranách:  Státoprávní uspořádání a území ČR  Životní prostředí  Obyvatelstvo  Zaměstnanost a nezaměstnanost  Životní úroveň  Kultura a sport  Zdravotnictví  Vzdělávání  Informační společnost  Národní hospodářství  ČR a svět

7 Struktura jednotlivých kapitol Úvodní odstavec „ Víte, že“… obsahuje hlavní údaje a zajímavosti, které mají inspirovat k pročtení kapitoly. Výklad odborných pojmů zvýrazňuje symbol modrého vykřičníku. Následují tabulky, grafy a kartogramy přinášející statistické údaje s interpretujícím slovním komentářem. Pod každou tabulkou a grafem je uveden internetový odkaz na zdroj dat, kde lze také zjistit aktuální údaje.

8 Závěr kapitoly je věnován kvízovým otázkám, případně doplňovačce – v nich je potřeba vyhledat konkrétní údaj nebo pojem v předchozím textu.

9 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Využití školní ročenky pro výuku  Školní ročenka je v elektronickou formě dostupná na webových stránkách, zde si lze vybrat a vytisknout jen určité kapitoly nebo stránky pro přípravu do hodiny.  Pro nalezení aktuálních údajů konkrétního tématu stačí využít internetového odkazu na zdroje dat.  Statistické informace mohou být doplňkem k učivu jak přírodních, tak společenských a ekonomických věd.  Kvízy nutí studenta samostatně vyhledat potřebnou informaci a nabízejí ověření, zda student porozuměl tématu a „významu čísel“.

10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Ve Školní statistické ročence se např. dozvíte, že v roce 2006:  Lidé spotřebovali 337 miliónů m 3 pitné vody, zatímco v roce 1993 to bylo 439 miliónů m 3.  Muži vstupovali do prvního manželství ve 31 letech a ženy ve 28 letech.  Osobní automobil mělo sedm domácností z deseti.  Jeden obyvatel ČR v průměru snědl za rok 88,1 kg čerstvého ovoce.  Do kin bylo uvedeno celkem 920 celovečerních filmů.  13,5 % obyvatel nad 16 let alespoň jednou nakoupilo přes internet.  Z ČR se vyvezlo 28,2 milionů párů obuvi.

11 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Přejeme všem čtenářům a uživatelům Školní statistické ročenky spokojenou práci s touto výjimečnou publikací. Děkujeme za pozornost. Oddělení marketingu a propagace ČSÚ propagace@czso.cz


Stáhnout ppt "ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Proč Školní statistická ročenka?  Podle letošních anket tvoří studenti 16 % a učitelé/profesoři."

Podobné prezentace


Reklamy Google