Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_9.KULTURNÍ ROZMANITOST LIDSTVA Téma: Kulturní rozmanitost lidstva (Od etnika ke globálnímu společenství) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Tento materiál slouží k seznámení žáků s vývojem formování společenství lidí od vzniku původních kmenů do současnosti. Stručně charakterizuje obecně užívané pojmy k danému tématu. Součástí je samostatná práce žáků ve skupinách.

2 KULTURNÍ ROZMANITOST LIDSTVA
Od etnika ke globálnímu společenství

3 Obyvatelstvo světa se liší podle různých znaků:
Rasa Národnost Jazyk Státní příslušnost Náboženství Kultura NÁROD Každý člověk na světě patří k určitému národu, který charakterizují hlavní znaky: společné území, jazyk(řeč), historický vývoj, kultura a mentalita obyvatel. kmeny: ve svém vývoji ještě nedospěly k zformování národů (např. odlehlé oblasti Oceánie, Amazonie, apod.)

4 Etnická skupina (etnikum): - je to historicky vzniklé seskupení lidí
je stálá, jedinečná a liší se antropologickým složením může obývat menší oblasti na území jiného státu Národnostní menšina: menší skupina příslušníků určitého národa na území jiného národa či státu Etnografie (národopis): věda, která se zabývá hmotnou a lidovou kulturou národů, národností, etnických skupin, apod. Survival: světová organizace podporující přírodní (původní) národy a jejich lidská práva (více informací na

5 Samostatná práce s učebnicí a internetem:
K uvedeným pojmům a jménům vyhledej co nejvíce informací. a) federace, konfederace, unie b) Inkové, Aztékové, Mayové, Keltové c) A. V. Frič, A. Hrdlička, P. Jahoda d) etnogeografie, etnologie, antropologie Doporučení: rozdělit třídu do 4 skupin. Každá skupina zpracuje 1 skupinu pojmů a stručně s nimi seznámí ostatní žáky.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google