Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Technologie – Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Pracovní právo. Pohovor
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Aktivní politika zaměstnanosti prezentuje Jana Krupičková, DiS. specialista trhu práce Úřad práce v Liberci Liberec
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Legislativní rámec zaměstnávání osob se zdravotním postižením Ing. Maria Seifertová Liberec
Cestovní náklady podnikatele a zaměstnance. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Pracovně právní vztahy
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Zákon o sociálním podnikání
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Správa sociálního zabezpečení
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Seminář pro příjemce OPVK
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podnikání
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Ing. Veronika Dostálková MBA
Pracovnělékařské služby
Správa sociálního zabezpečení
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Metodika inspekčního záznamu SIBP
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2017 Liberec.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pracovněprávní minimum…
zpracovaný v rámci projektu
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
DUM - Digitální Učební Materiál
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Občanské soudní řízení I.
SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ vypracovaly: Bc. Veronika Čížková, Mgr. Dana Alansari, Centrum fiktivních firem 2018.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP 9. 10. 2017 Financování kontroly BOZP, Souhrnná zpráva o vyhodnocení kontrolní činnosti BOZP Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP 9. 10. 2017

Kontrola nad stavem BOZP (1) Odborové organizace mají právo vykonávat kontrolu nad stavem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci u jednotlivých zaměstnavatelů. Zaměstnavatel je povinen odborové organizaci umožnit výkon kontroly a za tím účelem jí a) zajistit možnost prověření toho, jak zaměstnavatel plní své povinnosti v péči o bezpečnost a ochranu zdraví při práci a zda soustavně vytváří podmínky pro bezpečnou a zdraví neohrožující práci, b) zajistit možnost pravidelně prověřovat pracoviště a zařízení zaměstnavatelů pro zaměstnance a kontrolovat hospodaření zaměstnavatelů s osobními ochrannými pracovními prostředky, c) zajistit možnost prověření toho, zda zaměstnavatel řádně vyšetřuje pracovní úrazy,

Kontrola nad stavem BOZP c) zajistit možnost prověření toho, zda zaměstnavatel řádně vyšetřuje pracovní úrazy, d) zajistit možnost účastnit se zjišťování příčin pracovních úrazů a nemocí z povolání, popřípadě je objasňovat, e) umožnit zúčastňovat se jednání o otázkách bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. (2) Náklady vzniklé výkonem kontroly nad bezpečností a ochranou zdraví při práci včetně nákladů na školení k prohloubení kvalifikace svazových inspektorů bezpečnosti práce pověřených výkonem této kontroly hradí stát na základě dohody s odborovou organizací.

Smlouva o úhradě nákladů vzniklých odborovým organizacím podle § 322 odst. 2 zákoníku práce Předmět smlouvy Předmětem smlouvy je úprava úhrady prokázaných skutečně vynaložených nákladů na výkon kontroly nad stavem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (dále jen „BOZP“) ve smyslu ustanovení § 322 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákoník práce“), kterou provádějí odborové organizace v souladu s tímto ustanovením

Smlouva o úhradě nákladů vzniklých odborovým organizacím podle § 322 odst. 2 zákoníku práce Vymezení druhů nákladů hrubé mzdy a pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na zdravotní pojištění hrazené zaměstnavatelem, nemateriální výdaje: cestovné, stravné, ubytování, nájemné, telefonní poplatky, poplatky za poštovní služby, nezbytné pracovní pomůcky k výkonu kontroly, školení k prohloubení kvalifikace SIBP pověřených výkonem kontroly nad bezpečností a ochranou zdraví při práci.

Smlouva o úhradě nákladů vzniklých odborovým organizacím podle § 322 odst. 2 zákoníku práce Odborová organizace je povinna předložit MPSV výkazy a „Souhrnnou zprávu o vyhodnocení kontrolní činnosti za rok 2017“, jejíž závazná osnova je přílohou č. 2 této smlouvy, a to v souvislosti s výkonem kontrolní činnosti podle ustanovení § 322 odst. 1 zákoníku práce v těchto termínech: do 21.4.2017 – výkaz vynaložených nákladů za leden až únor t.r. do 30.6.2017 – výkaz vynaložených nákladů za březen až květen t.r. do 30.9.2017 – výkaz vynaložených nákladů za červen až srpen t.r. do 31.1.2018 – výkaz vynaložených nákladů za září až prosinec t.r. do 15.2.2018 – „Souhrnnou zprávu o vyhodnocení kontrolní činnosti za rok 2017“.

Smlouva o úhradě nákladů vzniklých odborovým organizacím podle § 322 odst. 2 zákoníku práce OS odevzdají výkazy na TOO v těchto termínech do 22.3.2017 – výkaz vynaložených nákladů za leden až únor t.r. do 21.6.2017 – výkaz vynaložených nákladů za březen až květen t.r. do 20.9.2017 – výkaz vynaložených nákladů za červen až srpen t.r. do 22.1.2018 – výkaz vynaložených nákladů za září až prosinec t.r. do 25.1.2018 – „Souhrnnou zprávu o vyhodnocení kontrolní činnosti za rok 2017“.

Smlouva o úhradě nákladů vzniklých odborovým organizacím podle § 322 odst. 2 zákoníku práce Odborová organizace provádějící výkon kontroly nad stavem BOZP podle ustanovení § 322 zákoníku práce, předloží MPSV kvantifikaci celkových předpokládaných nákladů na výkon této kontroly na následující kalendářní rok, a to nejpozději do 15. června 2017. Termín pro odevzdání výkazu na TOO 5. 6. 2017 Výkaz skutečně vynaložených celkových nákladů za rok 2017 Termín odevzdání na TOO 22. 1. 2017

Smlouva o úhradě nákladů vzniklých odborovým organizacím podle § 322 odst. 2 zákoníku práce ČMKOS provede úhradu prokázaných, skutečně vynaložených nákladů na výkon kontrolní činnosti v roce 2017 podle § 322 odst. 2 zákoníku práce následovně: první úhrada proběhne do 31. 8. 2017 (za období leden – květen 2017) druhá úhrada proběhne do 8. 3. 2018 (za období červen – prosinec 2017)

Smlouva o úhradě nákladů vzniklých odborovým organizacím podle § 322 odst. 2 zákoníku práce Finanční prostředky budou odborovou organizací použity výhradně k účelům uvedeným v článku IV. této smlouvy (vymezení duhu nákladů). Odborová organizace při výkonu kontroly nad stavem BOZP ve smyslu ustanovení § 322 zákoníku práce dbá maximální hospodárnosti ve vztahu k předmětu smlouvy. Odborová organizace bere na vědomí a je srozuměna s tím, že lze hradit pouze náklady vzniklé výkonem kontrolní činnosti nad stavem BOZP v souladu s ustanovením § 322 zákoníku práce, které jsou specifikované shora v článku IV. této smlouvy, a to náklady vzniklé nejpozději do 31. 12. 2017.

Děkuji za pozornost www.cmkos.cz