Failure Mode and Effect Analysis ANALÝZA RIZIK – FMEA Failure Mode and Effect Analysis Fehler Möglichkeit und Einflüss Analyse Analýza možností vzniku chyb
Základní rozdělení metody FMEA - analýza systému - analýza konstrukce - analýza procesu (technologie) - analýza výrobku (jako subdodávky)
Kde je výhodné nebo nutné použít FMEA - je navrhován nový systém, výrobek, proces, služba u existujícího systému, výrobku, procesu, služby dochází k změnám bez zjevné příčiny - hledají se nová použití existujícího systému, výrobku, procesu, služby - jsou uvažována zlepšení existujícího systému, výrobku, procesu, služby
Smyslem metody je hledání možných chyb (vad) Prioritu vad definují tři komponenty: - pravděpodobnost výskytu vady - význam (důležitost) vady - pravděpodobnost odhalení vady Všechny komponenty se hodnotí 10ti bodovou stupnicí
Pravděpodobnost výskytu vady 1 Vada nepravděpodobná, v minulosti neznámá ,00058 2 Velmi nízká pravděpodobnost výskytu ,0068 3 Nízká pravděpodobnost výskytu ,0063 4 Malá pravděpodobnost výskytu ,46 5 Příležitostně se vyskytující chyba 2,7 6 Střední pravděpodobnost výskytu 12,4 7 Vyšší pravděpodobnost výskytu 46 8 Vysoká pravděpodobnost výskytu 134 9 Velmi vysoká pravděpodobnost výskytu 316 10 Vada téměř jistá 316 Uvedená čísla jsou vztažena na 1000 ks výrobků
Význam (důležitost) vady 1 Žádný 2 Velmi slabý 3 Slabý 4 Malý 5 Střední 6 Důležitá vada 7 Velký význam 8 Extremní 9 Vážný 10 Hazardní efekt vady
9 Neznámá pravděpodobnost 10 Téměř nemožné odhalení Pravděpodobnost odhalení vady (u výrobce) 1 Téměř jistá 2 Velmi vysoká 3 Vysoká 4 Vyšší 5 Střední 6 Nízká 7 Slabá 8 Velmi slabá 9 Neznámá pravděpodobnost 10 Téměř nemožné odhalení
HODNOCENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI VÝSKYTU
HODNOCENÍ VÝZNAMU (důležitosti vady)
HODNOCENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI ODHALENÍ
Prioritu vad určuje rizikové prioritní číslo (RPN) Risc Priority Number RPN = Pravděpodobnost výskytu vady X Význam vady Pravděpodobnost odhalení vady Možné rozpětí RPN: 1 - 1000
Činnosti nutné k provádění FMEA výběr týmu, sestavení blokového diagramu funkcí nebo vývojového diagramu procesu, stanovení priorit (který díl, kde začít), sběr dat o chybách, analýza a zhodnocení složek RPN Risc Priority Number, doporučení k nápravě, stanovení odpovědnosti za nápravu, provedení opatření k nápravě, stanovení nového, revidovaného RPN
Doporučené sestavení týmu pro provádění FMEA - systémový inženýr - spolehlivostní inženýr - zkušební inženýr - materiálový inženýr - výrobní inženýr - specialista na marketing - konstruktér (návrhář) - specialista na jakost, servis, statik (výpočtář), vedoucí inženýr výrobku
FMEA vyžaduje: - rozpad systému na elementy - diagram nebo funkční strukturu systému (výrobku) - představu o vadách - představu o kritických stavech K identifikaci možných vad slouží: data známá z minulosti, záruční dokumenty, servisní data, realizační studie, stížnosti zákazníků, spolehlivostní data, podobné analýzy FMEA
FMEA je extremně účinná, pokud je použita na celý systém. V případě složitějších systémů je ale pracná a únavná, musí být zvažována množství detailních informací. Obtížnost se zvyšuje, pokud existuje více způsobů činnosti. Dalším omezením jsou lidské chyby, ty se obtížně zahrnují. FMEA ale může identifikovat komponenty, citlivé na lidský faktor. Dalším limitem jsou významné vlivy prostředí. Uvažování tohoto faktoru vyžaduje důkladnou znalost znaků a chování rozdílných komponent systému
PROCES VAŘENÍ KÁVY TECHNOLOGIÍ „PRESSO“
PROCES VAŘENÍ KÁVY PRESSO
PROCES PŘÍPRAVY PŘÍSTROJE PROCES VAŘENÍ KÁVY PRESSO PROCES VAŘENÍ KÁVY PROCES ČIŠTĚNÍ PŘÍSTROJE
PROCES PŘÍPRAVY PŘÍSTROJE PROCES VAŘENÍ KÁVY PROCES ČIŠTĚNÍ PŘÍSTROJE ČLOVĚK MATERIÁL ZAŘÍZENÍ PROSTŘEDÍ PROCES VAŘENÍ KÁVY
DOPLNIT VODU V ZÁSOBNÍKU NAPLNIT NOSIČ FILTRU KÁVOU NASTAVIT OVLÁDACÍ PRVKY VLOŽIT ZVOLENÝ POČET ŠÁLKŮ ZKONTROLOVAT KVALITU KÁVY PROCES PŘÍPRAVY PŘÍSTROJE Připravit přístroj na zvolené množství kávy STISKNOUT TLAČÍTKO PRO ZVOLENÝ POČET ŠÁLKŮ PŘÍSTROJ OHŘÍVÁ VODU PŘÍSTROJ PROTLAČUJE VAŘÍCÍ VODU PŘES KÁVU PŘÍSTROJ UKONČÍ ČINNOST PO NAPLNĚNÍ ŠÁLKU PROCES VAŘENÍ KÁVY PROCES VAŘENÍ KÁVY Připravit zvolené množství kávy specifické chuti Uvařit zvolené množství kávy VYČISTIT NOSIČ FILTRU VYČISTIT DRŽÁK NOSIČE FILTRU VYČISTIT PARNÍ TRYSKU PROCES ČIŠTĚNÍ PŘÍSTROJE Odstranit zbytky kávy a osušit přístroj
VODA V ZÁSOBNÍKU NEDOPLNĚNA NOSIČ FILTRU NENAPLNĚN KÁVOU OVLÁDACÍ PRVKY NENASTAVENY VLOŽEN CHYBNÝ POČET ŠÁLKŮ NEKVALITNÍ KÁVA PROCES PŘÍPRAVY PŘÍSTROJE Přístroj není připraven na zvolené množství kávy TLAČÍTKO STISKNUTO PRO CHYBNÝ POČET ŠÁLKŮ PŘÍSTROJ NEOHŘÍVÁ VODU PŘÍSTROJ NEUKONČÍ PO NAPLNĚNÍ ŠÁLKU ČINNOST PŘÍSTROJ NETLAČÍ HORKOU VODU PŘES KÁVU PROCES VAŘENÍ KÁVY PROCES VAŘENÍ KÁVY Není připraveno zvolené množství kávy specifické chuti Není uvařeno zvolené množství kávy NEČISTÝ NOSIČ FILTRU NEČISTÝ DRŽÁK NOSIČE FILTRU UCPANÁ PARNÍ TRYSKA PROCES ČIŠTĚNÍ PŘÍSTROJE Přístroj není správně očištěn