SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 3. Navrtávání a vrtání (kostka) Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 3. Seznámení s programem Autodesk „Inventor“ – CAD Název sady: CNC.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
19. Zpracování technolog. postupu pro výrobu pera palné zbraně
6. Pilování tvarových ploch
20. Základní práce se dřevem
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
11. Šroubové a kolíkové spojení
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Pilování.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název: Výroba stahováku ložisek Autor: Pavel Moravec
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
4. Výroba špičatého rydla
6. Výroba půlkulatého rydla
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
7. Vypilování a slícování (čistič drážek)
Broušení stupňovitých povrchů
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
19. Výroba spoušťové desky a spouště (pistole flobert)
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Chaloupka Jiří
8. Výroba jednoduché zámkové desky
MĚŘENÍ I. POSUVNÉ MĚŘÍTKO
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon
Název: Výrobní postup hrací kostky Autor: Adam Burda
15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Název prezentace (DUMu): Úvod do zapalování, rozdělení, pojmy
Strojní obrábění – Praktická úloha 1
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
13. Výroba kohoutu (Flobert)
Vrtání v praxi VY_32_INOVACE_15_295
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
1. Měření a orýsování materiálů
Základy strojního obrábění - válcové plochy
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
9. Řezba plošných arabesek
Transkript prezentace:

SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 2. Pilování rovinných, rovnoběžných, spojených a tvarových ploch (kostka) Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 20.9.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při pilování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na tématický celek Pilování rovinných, rovnoběžných, spojených a tvarových ploch.

VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

ZADÁNÍ PRÁCE: pilování Dle výkresové dokumentace zvolte správný způsob pilování i použitého nářadí.

CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT: Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Posuvné měřítko Nožové pravítko Pilníky Rádiusové měrky Úhloměr Úhelník

NEŽ ZAČNETE PILOVAT: Než začnete pilovat bude třeba zvolit nejvhodnější postup jak vypilovat závěrečný tvar. Taktéž záleží na správné volbě tvaru a velikosti pilníků. Výchozí materiál

ZPŮSOB PILOVÁNÍ: Při pilování je velmi důležitý postoj a také úchop pilníku. Stejně tak je důležité i rozdělení tlaku při pohybu pilníku po obrobku – pro dosažení roviny je třeba aby byla výsledná síla tlaku na obrobek po celém pohybu stejná.

PILOVÁNÍ ROVINNÝCH PLOCH: Už při hrubování se snažte vypilovat rovinu, kterou pak snáze udržíte i při dopilování na rozměr.

KONTROLA ROVINNÝCH PLOCH: Kontrola roviny se provádí kontrolou průsvitu mezi pilovanou plochou a přiloženým nožovým pravítkem po celé ploše plochy a to jak po šířce, tak i délce plochy. Nikdy nekontrolujte rovinu jen na jednom místě.

PILOVÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH PLOCH: Pilování rovnoběžných ploch je totožné jako pilování ploch rovinných – obě musí mít vypilovanou rovinnou plochu, navíc tyto roviny musí být rovnoběžné. Z toho důvodu je vhodná častá kontrola rovinnosti i rovnoběžnosti. Pozdější úpravy bývají mnohdy složitější.

KONTROLA ROVNOBĚŽNÝCH PLOCH: Vypilované rovnoběžné plochy se kontrolují jak kontrolou průsvitu – přiložením nožového pravítka co se rovin týká, tak i kontrolou posuvným měřítkem – opět nestačí rozměr kontrolovat jen v jednom místě.

PILOVÁNÍ A KONTROLA SPOJENÝCH PLOCH: Jedná se o neobtížnější část pilování, neboť je třeba vypilovat jak rovinu, tak rovnoběžnost a následně i požadovaný úhel, který dané plochy mají svírat. Kontrolu provádějte v případě kolmých stran příložným úhelníkem, v případě že se jedná o spojené strany pod jiným úhlem použijte úhloměr.

KONTROLA SPOJENÝCH PLOCH:

PILOVÁNÍ TVAROVÝCH PLOCH: Provádějte pilníkem vhodným pro daný tvar.

KONTROLA TVAROVÝCH PLOCH: Kontrolujte průsvitem za pomoci rádiusových měrek pokud se jedná o rádiusy. Dále se dají použít při složitějších tvarech šablony a kalibry.

KONTROLNÍ OTÁZKY NA ZÁVĚR: Vyjmenujte typy pilníků, které použijete na pilování následných ploch za předpokladu že vnitřní tvary jsou předvrtány:

KONTROLNÍ OTÁZKY NA ZÁVĚR: Spojte jednotlivé plochy s měřidly pomocí kterých se kontrolují: Tvarové plochy Rovinné plochy Rovnoběžné plochy Spojené plochy

ZDROJE PRO TEXTOVOU ČÁST OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, 113 02 Praha 1, 1982, 192. ISBN 04-204-82, s. 31–38.

SEZNAM ZDROJŮ PRO POUŽITÉ OBRÁZKY Veškeré fotografie obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.