KYTOVCI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.18 Anotace:
Advertisements

Vypracovala: Veronika Bořutová Výukový materiál pro žáky V. tříd
KYTOVCI Žijí výhradně ve vodě.
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
M O Ř E A O C E Á N Y.
Kytovci.
Delfíni.
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Kytovci (Cetacea).
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SAMOSTUDIUM TEST TULEŇ OBECNÝ RYPOUŠ SLONÍ LACHTAN HŘIVNATÝ MROŽ LEDNÍ
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Plejtvák obrovský Předmět: Biologie Třída: 1L
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
KYTOVCI SIMONA LEHOCKÁ.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Mořský savci ..
Život v oceánech a mořích.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Je známá také jako velryba zabiják požírá ryby, želvy, ptáky, tuleně, žraloky a také jiné kytovce kosatka není nebezpečná člověku, ve volné přírodě nebyl.
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.02 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Řád: Kytovci. Charakteristika: Žijí jen v moři Mají kůži bez srsti Mají silnou vrstvu podkožního tuku Dorozumívají se echolokací Vydechovaný vzduch kondenzuje.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Kytovci  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Čeledi: břízovité, bukovité, vrbovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_13_Savci _Kytovci Téma: 14C_Př8.roč.
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.01 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 2 Autor: Ošlejšková.
Sekáči, roztoči, štíři, štírci
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Delfíni.
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
Čeledi: lilkovité a bobovité
Přírodopis: ŽAHAVCI.
VY_32_INOVACE_05_Kytovci
PARYBY převážně mořští kostra
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Čeledi: PRYSKYŘNÍKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ
Přírodopis ROZSIVKY.
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
LICHOKOPYTNÍCI.
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_52_INOVACE_36_ Život v oceánech a mořích
PAVOUKOVCI 1.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Přírodopis ROZSIVKY.
Kytovci Autor: Mgr. Iva Hirschová
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Mgr. Jiří Olexa, 21. listopadu 2012, 8
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_PŘZOO.16 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Moře a jeho významné ryby j.cinek. Žralok bílý či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitý ch vyskytující.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Vyšší živočichové.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

KYTOVCI

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření:

Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci. 2. Odpovězte na otázky. 3 Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci. 2. Odpovězte na otázky. 3. Zkontrolujte si správnost odpovědí. Klíčová slova: Kosticovci, ozubení, kytovci, cetologie, echolokace, ambra, delfín, kosatka, sviňucha, vorvaň, spermacet, delfínovec, keporkak, velryba, plejtvák, kril.

Charakteristické znaky: Dělí se na kosticovce a ozubené. Zkoumá je věda = cetologie. Teplokrevní. Dýchají vzduch plícemi. Uzavíratelné nozdry. Rodí živá mláďata a krmí je mlékem. Echolokace- viz http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Delfinekko.gif Nemají ušní boltec. Nízká rozmnožovací schopnost. V tělech samců se tvoří ambra – pro výrobu parfémů.

Ozubení

Delfín skákavý Chován v delfináriích. Trojúhelníkovitá hřbetní ploutev. Loví korýše, měkkýše, menší žraloky a ryby. Dorozumívají se pomocí dýchacích orgánů a jazyka. Nad hladinu vyplouvá po 30 minutách.

Kosatka dravá Predátor (ryby, želvy, ptáci, tuleni, žraloci). Velká hřbetní ploutev (až 1,8 m). Nevyskytuje se jen v Arabském a Středozemním moři. Vydávají zvuky (cvakání a hvízdání).

Sviňucha kalifornská Endemit. Samice větší než samec. Živí se menšími rybami. Zdržuje se v mělkých vodách. Kriticky ohrožený druh.

Vorvaň obrovský Relativně hojný. Nejhlouběji se potápějí. Každý den snědí množství 1/3 své váhy. Spermacet = tekutina obsažená v hlavě (používána v kosmetice, kapalina do převodovek, olej do hodinek, čisticích prostředků…).

Delfínovec čínský Sladkovodní. Kriticky ohrožený. Echolokace. Živí se rybami.

Kosticovci

Velryba grónská Ve studených mořích severní polokoule. Silná vrstva podkožního tuku. Žije v malých skupinách. Živí se planktonem. Dožívá se vysokého věku (přes 100 let).

Keporkak Mládě vypije až 200 l velmi tučného mléka denně a přibere denně 50 kg. Nahrávka zpěvu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Keporkak. Po narození neumí mládě plavat, matka ho nadnáší a s „tetou“ ho to učí.

Plejtvák obrovský Plave rychlostí až 36 km/hod. Hmotnost jazyka až 2,9 tuny. Živí se krilem. Obecně ohrožený druh.

Otázky: K čemu se používá ambra? Udržují kytovci stálou tělesnou teplotu? Jak se nazývá věda, která studuje kytovce? Co si představuješ pod pojmem „delfinárium“? Vyjmenujte 5 zástupců kytovců. Který z kytovců je sladkovodní? Co je kril? Co znamená pojem „echolokace“? Jak se nazývají přístroje, které fungují stejným způsobem?

Odpovědi: Na výrobu parfémů. Ano. Cetologie. Chov a výcvik kytovců a jejich předvádění veřejnosti. Delfín skákavý, kosatka dravá, sviňucha kalifornská, vorvaň obrovský, delfínovec čínský, velryba grónská, keporkak, plejtvák obrovský. Delfínovec čínský. Drobní zástupci korýšů, kteří tvoří potravu kytovců. Dorozumívání pomocí vysílání zvukových vln. Sonary.

Zdroje: http://cs. wikipedia. org http://upload. wikimedia