Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čeledi: lilkovité a bobovité

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čeledi: lilkovité a bobovité"— Transkript prezentace:

1 Čeledi: lilkovité a bobovité

2 Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 27 Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 7. třída Datum ověření:

3 Motivace: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte si výklad. 2
Motivace: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte si výklad. 2. Odpovězte na otázky. 3. Zkontrolujte si své odpovědi. 4. Prohlédněte si video – klíčení semen hrachu. Klíčová slova: Lilek, paprika, rulík, blín, durman, tabák, mandragora, pavéza, člunek, symbióza, půdní bakterie, hrách, fazol, čočka, podzemnice , sója, jetel, vojtěška, lékořice, vikev, hrachor, vistárie, trnovník akát, luštěniny.

4 Čeleď: lilkovité

5 Charakteristické znaky: - Byliny. - Pětičetné květy opylované včelami
Charakteristické znaky: - Byliny. - Pětičetné květy opylované včelami. - Plod: tobolka, bobule. - Některé jedovaté. - Zeleniny, koření, okrasné rostliny. - Obsahují alkaloidy.

6 zástupci.: Lilek brambor Paprika roční

7 Lilek rajče Lilek černý

8 Lilek potměchuť Rulík zlomocný

9 Blín černý Durman obecný

10 Tabák viržinský Mandragora lékařská

11 Čeleď: bobovité

12 Charakteristické znaky:
Byliny, dřeviny. Květy oboupohlavné, pětičetné, souměrné. Složeny z pavézy, člunku a křídel. Hmyzosnubné. Plod: lusk. Symbióza s půdními bakteriemi. Hospodářsky významné rostliny – potraviny, pochutiny, léčivky, medonosné rostliny, zelené hnojivo, píce, okrasné rostliny. V kuchyni používané se nazývají luštěniny. Obsahují vlákninu.

13 Zástupci: Hrách setý Fazol obecný

14 Čočka jedlá Podzemnice olejná

15 Sója luštinatá Jetel luční

16 Jetel plazivý Tolice vojtěška

17 Lékořice lysá Vikev ptačí

18 Hrachor luční Hrachor jarní

19 Trnovník akát Wistárie čínská

20 Klíčení semen hrachu – video:

21 Otázky: Kým nebo čím jsou opylovány lilkovité a bobovité rostliny?
Když jíte pendrek, ze které rostliny byl vyroben? Které rostliny se používají jako pícniny? Které rostliny řadíme mezi luštěniny? Když si koupím burské oříšky, na které rostlině vyrostly? Proč jsou bobovité rostliny důležité pro člověka i pro přírodu? Ve které lilkovité rostlině je obsažen nikotin? Vyjmenujte 3 druhy zeleniny z čeledi lilkovité. Vyjmenujte 5 jedovatých rostlin z čeledi lilkovité. Znáte strom, který kvete bíle, patří mezi medonosné rostliny, je z čeledi bobovité a nepatří mezi naše původní rostliny?

22 Odpovědi: Hmyzem. Z lékořice lysé.
Na píci se využívají jetele, tolice vojtěška, vikve, hrachory. Hrách, čočku, fazol, sóju. Na podzemnici olejné. Pro člověka obsahem vlákniny, pro přírodu schopností fixace vzdušného dusíku symbiotickými bakteriemi. V tabáku viržinském. Lilek rajče, paprika roční, lilek brambor. Lilek černý, lilek potměchuť, rulík zlomocný, blín černý, durman obecný. Trnovník akát.

23 Zdroje: http://upload. wikimedia

24 Další zdroje: http://upload. wikimedia

25 http://upload. wikimedia
Jurčák, J.; Froněk, J. Přírodopis 7, 1st ed.; Prodos: Liberec, 1998


Stáhnout ppt "Čeledi: lilkovité a bobovité"

Podobné prezentace


Reklamy Google